A hold útjai - a holdfázisok hatásairól

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

A hold évezredek óta lenyűgözi az embert. Ez az az égitest, amit leginkább magunkénak érzünk: figyeljük változását, mítoszokat szövünk köré, szimbólummá emeljük - szívesen ráfogunk jót, rosszat, igazodunk hozzá, vagy éppen haragszunk rá: része életünknek.

Lehull a lepel?

Mi mindent nem akartunk már a "mi" Holdunktól... Útját sumér, hindu, egyiptomi és azték istennők övezik, vele azonosítjuk a mitológiában és az asztrológiában a nőiességet, az anyaságot, a termékenységet. Változásához igazítjuk a kerti teendőket, helyesen táplálkozni, sőt még fogyni is vele szeretnénk. Babonákat szövünk köré: ki ne hallott volna a telihold áldatlan hatásairól, az álmatlan éjszakákról, a holdfényes éjszakákon fokozódónak vélt agresszióról, a betegségek rosszabbodásáról, a szaporodó balesetekről. Ma már tudjuk a statisztikákból, hogy a teliholddal kapcsolatban sem a pozitív, sem a negatív következmények nem bizonyíthatóak, egy dolog azonban tagadhatatlan: az évezredek óta öröklődő gondolati hagyományok lélektani hatásától nehezen függetleníthetjük magunkat.

Teliholdkor legjobb a szívműtét

A Rhode Island Kórházban végzett megfigyelés szerint azok az emberek, akik teliholdkor esnek át szívműtéten, különösen akut aortadisszekció miatti beavatkozáson, lényegesen alacsonyabb halálozási rátát, valamint gyorsabb felépülést mutatnak. Ez meg hogy lehet?

Holdnaptár és egyéb ritmusok

29,53 nap: pontosan ennyi egy holdhónap, azaz ennyi idő telik el két újhold között. A hold változásai szabad szemmel is jól megfigyelhetőek a Földről, nem véletlen tehát, hogy az ember, aki mindig is igyekezett égi megerősítést találni a földi jelenségekre, régóta párhuzamot von a növények, az állatok és a saját életében tapasztalt ciklusok és a holdfázisok között. A tudomány azonban szigorú velünk: azt állítja, hogy egyedül az ár-apály jelenség magyarázható a hold vonzásával, a többi szabályos ismétlődésnek (például a nők menstruációs ciklusának) nem okozója a hold változása, mindössze egymás mellett létező ciklusokról van szó, melyeket csupán az ember kimeríthetetlen fantáziája hoz egymással ok-okozati összefüggésbe.

A tudománnyal dacolva

No de hiába minden tudományos bizonyíték, illetve annak hiánya, ha az emberi lélek olyan, amilyen: szereti a kevésbé tudományos, ám hozzá sokkal közelebb álló magyarázatokat. És egyébként is: mi baj származhat abból, ha valaki a holdnaptár szerint műveli kertjét, és növő holdkor szüreteli a cukkínit, vagy ha kizárólag az Oroszlán jegyében járó hold idején vágatja le a haját? (Egyébként a tüzes jegyben járó (vizes) Hold furcsa kettősséget jelent: erős becsvággyal tűzdelt mélységes érzelmeket, valamint a nemes tettek véghezvitelét - elsősorban magunk felé kell megtennünk egy lépést. Amerre lelkünk vágyódik, arra kell most mennünk!)

Nem szabad lebecsülnünk semmi olyan tevékenységet, ami az önmagunkkal és a körülöttünk lévő világgal való törődést és így a külső-belső harmóniát szolgálja. Hasznunkra válik, ha a hold járásának megfelelően időről időre beiktatunk életünkbe egy-egy léböjtnapot, de ne essünk abba a hibába, hogy például egy fontos műtétet elhalasztunk, csak mert nem ítéljük kedvezőnek a hold állását.

A hold mindig is megbabonázta az emberiséget

A hold mindig is megbabonázta az emberiséget


Hol van akkor az igazság?

Valószínű, hogy a hold ügyében is sokféle az "igazság" - olyan dolog ez, amihez a 21. század emberének hozzá kell szoknia. A kor, amelyben élünk, rengeteg információval halmoz el bennünket, ugyanakkor a közös rítusokkal, a megfellebbezhetetlen tudással egyre fukarabbul bánik. Nekünk magunknak kell eldöntenünk, mi az, ami a javunkat szolgálja, és mi az, ami csak a terheinket növeli. A józan megfontolás nem hiányozhat életünkből e téren sem: csak ahhoz ragaszkodjunk, amit valóban magunkénak érzünk, ami növeli bennünk az odafigyelés és gondoskodás érzését. Csaknem biztosra vehetjük, hogy ezek pozitívan befolyásolják közérzetünket, és a környezetünkre is kedvező hatással van. Ennél jobb célt pedig nem is tűzhetnénk magunk elé!

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag