FIGYELMEZTETÉS

18

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek
az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V.
kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.

Ismeretlen baktériumfajokat azonosítottak a bőrben

Kövessen minket!

Baktériumok a levegőben: meglepő fajgazdagság
Azonosították egy fájdalmas nemi betegséget okozó mikróba génjeit
A bél mikrobái és a testtömeg
Bakteriális rágógumi lassíthatja a fogak romlását
Házi fertőtlenítés mikrohullámú sütővel
Ha meggyógyultunk, cseréljünk fogkefét!
Ez az első olyan tanulmány, amelynek szerzői egy újfajta molekuláris módszer segítségével arra tettek kísérletet, hogy feltárják az emberi bőrfelületen élő baktériumpopulációk pontos fajösszetételét. Az eredmények két szempontból is meglepőnek bizonyultak: nemcsak az derült ki, hogy a bőrön élő baktériumok jóval sokfélébbek annál, mint eddig feltételezték, hanem néhány eddig teljesen ismeretlen baktériumfajt is sikerült leírni.
A Martin J. Blaser által vezetett kutatócsoport hat egészséges önként jelentkező - három férfi és három nő - alkarjának jobb és baloldali részeiről vett bőrmintákat, amelyeket később egy hároméves vizsgálatsorozat keretében laboratóriumi körülmények között elemeztek részletesen. A mintavételt nyolc hónap elteltével később megismételték, annak érdekében, hogy a baktériumpopulációk fajösszetétele mellett annak időbeli változásait is tanulmányozhassák. Az eredmények szerint a vizsgált bőrfelületen élő baktériumok mintegy fele (54,4%-a) a Propionibacteria, a Corynebacteria, a Staphylococcus, illetve a Streptococcus nevű baktériumtörzsekbe tartozik: a kutatók ezekről már korábban is tudták, hogy jelenlétük többé-kevésbé gyakorinak számít a bőrben.
A hat vizsgálati személy bőrmintáinak baktériumpopulációi egyénenként is különböztek, és csak négy olyan baktériumfajt sikerült azonosítani, amelyek mindegyiküknél jelen voltak. A baktériumfajok csaknem háromnegyede (71,4%-a) kizárólag egy-egy személyre volt jellemző, vagyis az emberek bőrének baktériumösszetétele személyenként is nagyfokú változatosságot mutat. További érdekesség, hogy a baktériumok közül három fajt csak a férfiaknál sikerült azonosítani, míg a nőknél ezek egyáltalán nem voltak jelen. Blaser szerint ennek alapján a résztvevők csekély száma ellenére is feltételezhető, hogy a férfiak és a nők nemre jellemzően is hordozhatnak egyes baktériumfajokat - olvasható az egyetem sajtóközleményében .
A baktériumpopuláció összetétele időben is változó volt, bár a meghatározónak számító fajok nemigen cserélődtek, de sok más fajnál megfigyelhető volt a vándorlás. A kutatók szerint általánosságban elmondható, hogy mindegyikünk bőrfelületén található néhány állandóan jelenlévő faj, mások viszont csak időlegesen vannak jelen bőrünkön.
A kutatócsoport a Proceedings of the National Academy of Sciences c. folyóiratban számolt be eredményeiről.
[origo] egészség
Korábbi, kapcsolódó anyagaink:
Baktériumok a levegőben: meglepő fajgazdagság : Egy szippantás a friss levegőből, és máris mintegy 1800-féle baktériumfajt lélegezhetünk be - erre a következtetésre jutott egy amerikai kutatócsoport, miután a korábbi, számolásos módszer helyett új vizsgálatukban már DNS-chipeket alkalmaztak.
A bél mikrobái és a testtömeg : Az emberi bélcsatornában jelentős mennyiségű mikroorganizmus él, többségében baktériumok, kisebb részben gombák. A mikrobák a születés után kezdik benépesíteni az addig steril tápcsatornát, fajszámuk felnőtt korban 400-1000 között van. Össztömegük 1-1,5 kg, számuk pedig meghaladja az emberi szervezet sejtjeinek számát. Ezek az adatok arra utalnak, hogy jelentős hatásuk lehet a szervezetre.
Házi fertőtlenítés mikrohullámú sütővel : A Florida Egyetem kutatói szerint az otthoni ételmérgezések megelőzhetőek lennének, ha a mosogatószivacsokat naponta két percig mikrohullámú sütőben melegítve sterilizálnánk. Az eredmények alapján ez ugyanis elegendő ahhoz, hogy a hőhatás megölje a szivacsokban és a konyharuhákban tenyésző kórokozók 99 százalékát.

Gerinctorna

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Aktuális
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Melegfront

Maximum:
+7, +15 °C
Minimum:
-1, +4 °C

Hazánkban hétfon délelőtt többnyire erősen felhős lesz az ég, főleg az ország északkeleti felén várható eső, zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag