FIGYELMEZTETÉS

18

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek
az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V.
kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.

"Ha van olyan gén, amely felelős a homoszexualitásért, akkor megtaláljuk"

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A homoszexualitás DNS-nyitját keresik amerikai kutatók, akik az eddigi legnagyobb szabású vizsgálat keretében ezer meleg testvérpár vér- és nyálmintáját ellenőrzik.
Julio és Mauricio Cabrerának meggyőződése, hogy homoszexuális orientációjuk ugyanolyan mélyen gyökerező, mint mexikói származásuk. A testvérpár abban bízik, hogy a kutatás, amely arra irányul, hogy kiderítse, mennyiben határozzák meg a gének a szexuális irányultságot, elhallgattatja majd azokat, akik a homoszexuálisokat erkölcstelennek tartják.
"Ha kiderül, hogy a gének a felelősek, talán a homoszexualitást is olyan természetes genetikai jellegnek tekintik majd, mint a magasságot vagy a hajszínt" - fejezte ki reményét Julio Cabrera, a chicagói DePaul Egyetem diákja.
A szövetségi kormány által finanszírozott kutatás Chicago környékét érinti. Bár az első eredmények csak a jövő évre várhatóak - és végleges választ nem adnak majd arra, mi okozza a homoszexualitást - a szkeptikusok máris támadásba lendültek.
Korábbi kutatásokból az derült ki, hogy a szexuális orientáció jellemző egy-egy családra - ez azonban még önmagában nem jelenti, hogy genetikailag öröklődne. A népes családokban ugyanis hasonlóak a gyermeknevelési szokások, és a közös vallás, illetve egyéb hiedelmek is hatással lehetnek a szexuális orientációra.
"Ha van ilyen gén, akkor megtaláljuk"
Az egypetéjű ikrek vizsgálata sem hozott egyértelmű eredményt. Rendszeresen hivatkoznak egy kutatásra, amelyet az 1990-es években végeztek, és amely kimutatta, hogy ha egy egypetéjű ikerpár egyik tagja meleg, akkor a másiknak 52 százalékos esélye van arra, hogy szintén az legyen. Nem iker testvérek esetén az esély csupán 9 százalék. Egy 2000-ben végzett ausztrál kutatás viszont azt állapította meg, hogy ikerpárok esetében jóval kisebb az esély arra, hogy mindketten melegek legyenek.
A mostani kutatást vezető Alan Sanders szerint aligha egyetlen gén a felelős a homoszexualitásért. Valószínűbbnek tartja, hogy több gén, valamint pszichológiai és szociális hatások együttesen szabják meg a szexuális orientációt. "De ha van egy olyan gén, amely jelentősen hozzájárul a homoszexualitáshoz, akkor jó esélyünk van rá, hogy megtaláljuk" - tette hozzá.
Sok meleg azonban attól tart, hogy ha megtalálják a "meleggént", akkor a helyzet még rosszabb lesz: súlyosbodik a diszkrimináció, és esetleg magzati vizsgálatokat, sőt abortuszt is vállalnak majd egyesek, hogy leszámoljanak a homoszexualitással.
Könnyebb lesz bizonyítani a diszkriminációt
Az is igaz, tette hozzá Joel Ginsberg, a melegeket és leszbikusokat tömörítő amerikai orvosszövetség munkatársa, hogy könnyebb lesz a bíróság előtt bizonyítani a diszkriminációs vádakat, ha kiderül, hogy a szexuális orientáció megváltoztathatatlan.
A leszbikusokat ebből a szempontból kevésbé vizsgálják, holott néhány kutatás szerint a szexuális orientációt a férfiaknál és a nőknél más-más genetikai hatás válthatja ki.
Sanders egyébként azt állítja, hogy ha nem találnak bizonyítékot, az sem jelenti azt, hogy a genetika nem játszik szerepet a szexuális orientáció kialakulásában - csupán azt, hogy a gének hatása csekély.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+18, +26 °C
Minimum:
+14, +20 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Tiszántúlon a vékonyabb felhőzet mellett némi napsütésre is számíthatunk, másutt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag