bezár

FIGYELMEZTETÉS

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek
az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V.
kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.

Elmúltam 18 évesNem múltam el 18 éves

AIDS-veszély a foci VB-n

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

A HIV/Aids fertőzés mértéke növekedhet a 2010-es világbajnokság alatt - jelentette ki a Dél-Afrikai Nemzeti Aids Tanács (SANAC) pénteken.

"2010-ben jó dolgokat tapasztalhatunk, de veszélyek is leselkednek ránk" - mondta a SANAC plenáris ülését követően Aaron Motsoaledi egészségügyi miniszter. "Természetesen mindenki amiatt aggódik, hogy mit hoz számunkra ez az esztendő. Vajon emelkedik a fertőzöttek száma?" - tette fel a kérdést. "Úgy értem, rengetegen látogatnak majd el hozzánk, sokan a szex miatt érkeznek majd ide, ezt kár is lenne tagadni. Az esemény mindenképpen lezajlik majd, de milyen hatással lesz ez majd az országunkra?"

Kgmalema Motlanthe alelnök, a SANAC elnöke elmondta, hogy a sport-és szórakoztató szektor szeptemberben tanácskozik majd, hogy megvizsgálják, miként használhatják fel a sporteseményt a HIV/AIDS elleni küzdelemben. Azt is szeretnék elérni, hogy "maga a rendezvény miatt ne emelkedjen a fertőzöttek száma" - mondta Motlanthe.

A SANAC megjegyezte, hogy a szexmunkások sokkal nagyobb veszélyben vannak a szexuális zaklatás és az erőszak miatt, így számukra igen nehézkes a HIV elleni védelem."Ezzel összefüggésben kértük fel az illetékes szervezeteket, hogy konzultáljanak egymással ebben az ügyben, különös tekintettel annak lehetőségére, hogy legalizálják a prostitúciót" - mondta Motlanthe. A prostitúció engedélyezését a nők védelmében már több minisztérium kezdeményezte a 2010-es FIFA világbajnokság előtt, mivel akkor növekedhet az ilyen jellegű szolgáltatásokkal kapcsolatos igény. A SANAC elhatározta, hogy a következő plenáris ülésre szexmunkásokat is hívnak a problémáik megbeszélése végett.

Motsoaledi elmondta, hogy a prostitúció legalizálása igen gyakori téma, de a SANAC még nem döntötte el, hogy támogatja-e az elképzelést. "A téma nagyon érzékeny területeket érint: erkölcs, kultúra és így tovább. Eldöntöttük, hogy a következő plenáris ülésen számítunk a jelenlétükre, és ők majd elmondhatják a saját álláspontjukat" - mondta Motsoaledi.


Míg a SANAC felismerte, hogy a férfiak körülmetélése nem biztosít teljes védelmet a HIV-fertőzés átadásával szemben, az egészségügyi minisztériumot arra késztette, hogy miként tehetnék szélesebb körben elérhetővé a beavatkozást, mondta Motlanthe.

2008-ban több mint ötmillióan fertőződtek meg HIV-vel Dél-Afrikában. A kormány reméli, hogy 2011-re a fertőzések számát sikerül a felére visszaszorítani.

Animáció: HáziPatika.com

Kapcsolódó cikkek

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag