bezár

FIGYELMEZTETÉS

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek
az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V.
kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.

Elmúltam 18 évesNem múltam el 18 éves

Agyi roham következtében egy nő férfinak tartja magát

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

Kutatók első ízben számoltak be egy példáról, hogy valaki egy agyi roham következtében a másik nemhez tartozónak hitte magát.
A szóban forgó eset egy 37 éves nővel esett meg, akit a németországi epilepszia-központban kezeltek 2006-ban. További tünetek között hányinger, félelemérzés, és déjá vu érzet szerepelt. A hölgy az alábbiakról számolt be:

"A továbbiakban nem érzem magamról, hogy nő lennék. Olyan, mintha férfivá változtam volna. A hangom például, ebben a pillanatban is olyan, mint egy férfi hangja. Egyszer, mikor a karomra néztem, úgy tűnt, mintha egy férfi karját látnám, melyen a szőrszálak is férfiasan nőttek."

Bár furcsa, de ez az érzékcsalódás nemcsak önmagát érintette. Egyes nőket szintén férfinak vélt: "Egyszer egy barátnőmmel egy szobában voltunk, és észrevettem, hogy ő is férfivá változott, beleértve a hangmélységének változását."

Az érzékcsalódást megelőzően a hölgy teljesen egészségesnek tűnt, kórelőzményében semmilyen elmegyógyászati betegség nem szerepelt, eltekintve a felnőttkori depresszió tüneteitől. Burkhard Kasper, a németországi Erlangeni Egyetem neurológusa szerint a betegnél soha nem jelentkezett hasonló jelenség a rohamokon kívül. Később az epilepsziaellenes gyógyszerek enyhítették az érzékcsalódásokat, valamint a többi tünetet.
Az MRI képalkotó vizsgálat felfedte, hogy az agy tumoros elváltozása nyilvánvaló kapcsolatban állt az érzékcsalódások kialakulásával. Ez a tumor a ganglioglioma volt, melyet jóindulatúnak tartunk. Kasper hozzátette: "Úgy gondoljuk, a hölgyre még hosszú élet vár."

A daganat az agy jobboldali amygdalájában volt, melynek szabálytalan működése a jobb halántéklebeny környékén volt látható. Az amygdala fontos szerepet játszik az emberi önkép kialakításában, beleértve azokat az aspektusokat, mint a család, az érzelmi állapot, a nemi identitás. Korábbi vizsgálatok során a halántéklebeny elektromos ingerlése hatással volt a szexuális önképre.

Ezen megállapítások felvetik, hogy létezik egy agyi szabályzókör, amely a nemi percepciót befolyásolja. Habár ez egy egyszeri eset, az idegtudomány ebből is sokat tanulhat. Kasper megemlített egy másik esetet, melyben egy férfi agysebészeti beavatkozás következtében képtelen volt új eseményeket elraktározni a hosszú távú memóriájába. Ez az eset is hozzájárult a memória működésének megértéséhez.

Az agyi rohamokkal járó betegségekben előfordul, hogy egy agysebészeti eljárás során elektródákat ültetnek az agyba, mely monitorozza és befolyásolja a rendellenességet, másrészt segít az agyi szabályozó körök jobb megértésében. Elektródák képesek kiváltani hasonló érzékcsalódásokat is, melyek gyógyszer segítségével jól karbantarthatók.

Animáció: HáziPatika.com

Kapcsolódó cikkek

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag