bezár

FIGYELMEZTETÉS

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek
az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V.
kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.

Elmúltam 18 évesNem múltam el 18 éves

A csodapirula tönkreteszi az illúziót? - a szexológus válaszol

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

A szexuális problémák sajnos még mindig tabunak számítanak a legtöbb házasságban. Pedig aki mer kérdezni, megoldást is talál. Szakértőnk ezúttal is egy olvasói levélre válaszolt.

Szakértőnk, Bede Zsuzsa szexológus az alábbi olvasói kérdésre válaszolt: "Tizenöt éve vagyunk házasok a férjemmel, van három gyerekünk, szép házunk, karrierünk. Boldogságunkat csupán egy dolog árnyékolja be: a férjemnek hat éve merevedési problémái vannak.
Eleinte nem foglalkoztunk ezzel, próbáltunk tudomást sem venni a dolgokról. De ez nem ment sokáig, mert a szex folyton kudarcba fulladt. Pedig próbáltunk sok mindent: nem erőltettük, csak simogattuk, szeretgettük egymást. Adtunk időt, odafigyeltünk a másikra. Aztán felkerestünk egy orvost, pedig nem volt egyszerű rávenni a férjemet, hogy segítséget kérjen. Nem találtak semmi szervi bajt, a szex mégse megy. Felmerült a kék csodapirula alkalmazása, és mi kipróbáltuk. Úgy tűnt, a dolgok egy csapásra megoldódtak, hiszen hirtelen lett erekciója, és lehetett szeretkezni. De nagyon megváltozott a szerelem ritmusa, minden bevezetés nélkül vágunk bele a szexbe. A férjem örül az újra megtalált férfiasságnak, nekem azonban jobb volt, amikor nem volt pirula. Jól oldottuk meg a problémát? Tényleg megváltoztatja a gyógyszer a szexualitást? Van lehetőség, hogy megtaláljuk az elveszett harmóniát?

Bede Zsuzsa válasza

Mások kérdezték

Van még kérdése a témában? Nézze meg a gyakran ismételt kérdéseket, melyek a szexológia témakörében születtek oldalunkon!

Sajnálatos tény, hogy senkinek, jellemzően az orvosoknak sem jutott az eszükbe - hat éven át - a szexuálpszichológiai megoldás... A férfiak sokszor úgy gondolják, hogy a szex a teljesítményről szól, és a legtöbben ez alapján érzik magukat igazi vagy éppen rossz férfinak. Ha nem megy, az maga a csőd, és ennek a hatása sokszor még a munkahelyen is jelentkezik, kvázi impotens munkaerőnek gondolják magukat. Így aztán nem véletlen a gyors merevedést adó gyógyszerek világsikere! A kék pirulát magam sem tartom rossz megoldásnak, sok kudarccal teli év után hatékony lehet, de szigorúan pszichoterápiás helyzetben, azaz terápiás beszélgetésekkel megtámogatva. Így egy idő után, az eredeti okok megszüntetésével, a sikeres szexuális együttlétek számának növekedésével, a szorongás csökkenésével el is lehet hagyni a "bogyót".

A legtöbben inkább arra panaszkodnak, hogy tervezni kell az együttléteket, várni kell egy-másfél órát, míg felszívódik, így megszűnik a spontaneitás. A nő azt érzi, most muszáj szexelni, mert a párja bevette a gyógyszert. Elég drága ahhoz, hogy ne menjen pocsékba. Az is bántja, hogy ő nem elég a vágy gerjesztéséhez, nem elég kívánatos ahhoz, hogy beinduljon a párja. Pedig lehetne másképp is kezelni a helyzetet! Nem kell előre megkérdezni, hogy "na, ma lesz-e szex, vegyek be gyógyszert?" Ehelyett egymás hangulatára figyelve gyengéden öleljék meg egymást. Amíg a meghitt előjáték, simogatás zajlik, mindkettőjük agya, lelke, teste egymásra hangolódik, a gyógyszernek is van ideje felszívódni. Persze ehhez fontos lenne, hogy erről tudjon a férjével beszélgetni, ő is legyen tisztában a Maga vágyával. Nem szükségszerű, hogy a gyógyszer elvegye a szexuális intimitást!

N�vjegy: Bede Zsuzsa

Klinikai szakpszichológus, szexuálpszichológus, 1983-ban végezte el az ELTE pszichológia szakát. Dr. Lux Elvira és Dr. Buda Béla tanítványaként már 1984-ben szexuálpszichológusi oklevelet szerzett, majd 1987-ben klinikai szakpszichológusi szakvizsgát tett. Felnőttekkel és tinikkel is foglalkozik, elsősorban érzelmi és párkapcsolati kérdésekkel, lelki problémákkal keresik fel az életükben elakadt páciensek.
A Szex és Párterápiás Egyesület alelnöke.
Weboldala: www.szexhelp.hu
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag