Klimax- és inkontinencia-rendelés is van Békéscsabán

Békéscsaba több mint 50 ezer lakosát egy széleskörű kompetenciával rendelkező kórház és rendelőintézet látja el. Szükség is van a szakértelemre, mivel a megye lakosságának közel ötöde tartósan beteg. Szombaton ide látogat a Richter Egészségváros.

Békéscsaba Békés megye székhelye, megyei jogú város. Magyarország 12. legnépesebb települése, több mint 51 ezren lakják. A terület ellátásáért a város kórháza, a Dr. Réthy Pál Kórház-Rendelőintézet felelős. Az intézményben a járóbeteg-ellátás keretében valamennyi hagyományos területet lefednek, a bőrgyógyászattól a kardiológián és a neurológián át a szemészetig. Emellett a rendelőintézetben működik például klimax-osteoporosis, meddőségi, diebetológiai, foniátriai és külön inkontinencia szakrendelés is.
A fekvőbeteg-ellátást három belgyógyászati osztály, fül-orr-gégészeti, gyermek, aneszteziológiai-intenzív, ápolási, rehabilitációs, ortopédiai, sebészeti, nőgyógyászati, traumatológiai, neurológiai és krónikus belosztály látja el, amelyek mellett patológia és sürgősségi is működik.

A KSH által 2011-ben végzett népszámlálási adatok szerint Békés megyében a lakosság közel ötöde, 19 százaléka vallott úgy, hogy tartósan beteg. Míg a gyermekek közel 7 százaléka küzd tartós betegséggel, addig a legidősebbek - 80 év felettiek - mintegy 47 százaléka. Negyvenéves kor felett jelentkezik számottevően az egészségromlás, itt már a megfelelő korú népesség több mint egytizede érintett, ezt követően pedig az ötvenévesek körében több mint kétszerese a tartósan betegek részaránya. A nők magasabb arányban reprezentáltak a tartósan betegek között.



A betegséggel élők mintegy 35 százaléka gondolta azt, hogy elvesztett egészsége nem akadályozó tényező. Ezzel szemben 36 százalékuk mindennapi életét korlátozza a betegség, 29 százalékuknak gondot okoz a közlekedés, valamint jelentős hányaduknak a tanulás és munkavállalás is.

Békés megye lakosságának mintegy 6 százaléka vallotta magát fogyatékosnak. A 22,3 ezer fő közül csaknem minden ötödik többszörösen sérült. Ebben a csoportban kiegyenlítettebb a nemek aránya. A legtöbben mozgássérültek, őket követik a gyengén- vagy alig látók, a nagyothallók, a súlyos belszervi fogyatékosok, a mentálisan sérültek, majd az értelmi fogyatékosok. Utóbbi csoport nem éri el a népesség egy százalékát. Korcsoportos megoszlásukat összevetve a tartós betegségben szenvedőkével a fiatalabb korosztályok arányai némileg magasabbak. A fogyatékosságok többsége veleszületett, egész életen áthúzódik, sok esetben megrövidítve az élethosszt. Ezzel szemben a tartós betegségek zöme a kor előre haladtával jelentkezik. A válaszadások alapján úgy tűnik, hogy a fogyatékosság nagyobb terhet ró az érintettekre, mint a tartós betegség, a fogyatékkal élők csupán 13 százaléka vélte úgy, hogy akadálymentes életet él.
Életmódváltók

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+1, +6 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt változóan, többször erősebben felhős lesz az ég, számottevő csapadék nem várható, néhol futó hózápor lehet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag