Klimax- és inkontinencia-rendelés is van Békéscsabán

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Békéscsaba több mint 50 ezer lakosát egy széleskörű kompetenciával rendelkező kórház és rendelőintézet látja el. Szükség is van a szakértelemre, mivel a megye lakosságának közel ötöde tartósan beteg. Szombaton ide látogat a Richter Egészségváros.

Békéscsaba Békés megye székhelye, megyei jogú város. Magyarország 12. legnépesebb települése, több mint 51 ezren lakják. A terület ellátásáért a város kórháza, a Dr. Réthy Pál Kórház-Rendelőintézet felelős. Az intézményben a járóbeteg-ellátás keretében valamennyi hagyományos területet lefednek, a bőrgyógyászattól a kardiológián és a neurológián át a szemészetig. Emellett a rendelőintézetben működik például klimax-osteoporosis, meddőségi, diebetológiai, foniátriai és külön inkontinencia szakrendelés is.
A fekvőbeteg-ellátást három belgyógyászati osztály, fül-orr-gégészeti, gyermek, aneszteziológiai-intenzív, ápolási, rehabilitációs, ortopédiai, sebészeti, nőgyógyászati, traumatológiai, neurológiai és krónikus belosztály látja el, amelyek mellett patológia és sürgősségi is működik.

A KSH által 2011-ben végzett népszámlálási adatok szerint Békés megyében a lakosság közel ötöde, 19 százaléka vallott úgy, hogy tartósan beteg. Míg a gyermekek közel 7 százaléka küzd tartós betegséggel, addig a legidősebbek - 80 év felettiek - mintegy 47 százaléka. Negyvenéves kor felett jelentkezik számottevően az egészségromlás, itt már a megfelelő korú népesség több mint egytizede érintett, ezt követően pedig az ötvenévesek körében több mint kétszerese a tartósan betegek részaránya. A nők magasabb arányban reprezentáltak a tartósan betegek között.A betegséggel élők mintegy 35 százaléka gondolta azt, hogy elvesztett egészsége nem akadályozó tényező. Ezzel szemben 36 százalékuk mindennapi életét korlátozza a betegség, 29 százalékuknak gondot okoz a közlekedés, valamint jelentős hányaduknak a tanulás és munkavállalás is.

Békés megye lakosságának mintegy 6 százaléka vallotta magát fogyatékosnak. A 22,3 ezer fő közül csaknem minden ötödik többszörösen sérült. Ebben a csoportban kiegyenlítettebb a nemek aránya. A legtöbben mozgássérültek, őket követik a gyengén- vagy alig látók, a nagyothallók, a súlyos belszervi fogyatékosok, a mentálisan sérültek, majd az értelmi fogyatékosok. Utóbbi csoport nem éri el a népesség egy százalékát. Korcsoportos megoszlásukat összevetve a tartós betegségben szenvedőkével a fiatalabb korosztályok arányai némileg magasabbak. A fogyatékosságok többsége veleszületett, egész életen áthúzódik, sok esetben megrövidítve az élethosszt. Ezzel szemben a tartós betegségek zöme a kor előre haladtával jelentkezik. A válaszadások alapján úgy tűnik, hogy a fogyatékosság nagyobb terhet ró az érintettekre, mint a tartós betegség, a fogyatékkal élők csupán 13 százaléka vélte úgy, hogy akadálymentes életet él.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+8, +15 °C

Hazánkban kedden délelőtt a Dunántúlon, illetve keleten több helyen megnövekszik a gomolyfelhőzet, máshol jellemzően derült idő várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag