Esztergom: inkább az idősebbek betegek

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Esztergomban több szakrendelés és ambulancia segíti a mozgásszervi problémákkal küzdőket, de a cukorbetegség nyomán szemproblémákkal küzdőket is külön rendelés várja. Komárom-Esztergom megye népességének 16 százaléka tartósan beteg, 4,1 százalékuk fogyatékkal élő - ezek a számok elmaradnak az országos átlagtól.

Esztergom iskola- és kikötőváros Komárom-Esztergom megyében a Duna folyó jobb partján. Népessége 2012-ben 30 434 fő volt, és ezzel a megye második legnépesebb városa. Emellett évente körülbelül egymillió turista látogat ide.
A történelmi település lakosságát a Vasary Kolos Kórház látja el, ahol a legfontosabb területeket lefedő szakrendelések is működnek. A hagyományos audiológiai, belgyógyászati, bőrgyógyászati, fül-orr-gégészeti, neurológiai, traumatológiai, urológiai stb. rendelések mellett széleskörű gyógytorna rendelések vannak: a gyermekek mellett baleseti utókezelő és fizioterápia gyógytornára is van lehetőség, amit mozgásszervi rehabilitáció is kiegészít.

A neurológia rendelés mellett kiemelendő, hogy stroke rendelés is várja a pácienseket. A szemészet mellett pedig külön diabétesz és glaukoma szemészeti rendelést is tartanak. A szakrendelések mellet - például gyermek pszichiátriai, epilepszia, vagy urológia-onkológia - ambulanciákra is lehet időpontot foglalni. Emellett 28 osztály működik a kórházban, köztük dialízis központ, Sürgősségi Betegellátó Osztály (SBO) és egy Hospice ápolási osztály is.

2011. évi népszámlálás tartós betegnek tekintette azokat, akiknek betegsége jelenleg nem gyógyítható, de gyógyszerekkel vagy más terápiákkal kezelhető. Fogyatékosnak azt tekintjük, akinek olyan végleges, az egész további életére kiható testi vagy értelmi, illetve érzékszervi fogyatékossága van, amely gátolja őt a normális, a megszokott, a hagyományosan elvárható életvitel gyakorlásában.

Esztergomba látogat a Richter Egészségváros

Esztergomba látogat a Richter Egészségváros


Eszerint Komárom-Esztergom megyében 2011 októberében 48 366 fő, a népesség 16 százaléka nyilatkozott úgy, hogy tartós betegsége van. Míg a teljes népesség 52 százaléka nő, a tartós betegek között a nők 57 százalékot képviselnek. A tartós betegségek kialakulásában meghatározó szerepe van az életkornak, a betegek 77 százaléka az ötven éves és afölötti korosztályból került ki.

Egy- vagy többféle fogyatékosságról 12 593 fő, a lakosság 4,1 százaléka adott számot. Az előforduló esetek száma (15,4 ezer) magasabb a fogyatékossággal élők létszámánál, mert a kérdések megválaszolásakor egy személy több - de legfeljebb három - fogyatékosságot is feltüntethetett.

A fogyatékossággal élők között viszonylag alacsony arányt képviselnek a fiatalok. A húsz év alatti korosztály mindössze 7 százaléka érintett, miközben a fogyatékkal élők több mint 70 százaléka ötven év feletti. A legnagyobb csoportot képviselő mozgássérültek több mint 82 százaléka ötven éves vagy idősebb. A fogyatékosságok típusai közül leggyakoribbak a népesség 2,1 százalékát érintő mozgásszervi problémák, amik az összes előforduló fogyatékosság 41 százalékát teszik ki. Ezt követik a látásszervi (15 százalék) és a hallásszervi (12 százalék) fogyatékosságok.

Legtöbbjüket a mindennapi életben és a közlekedésben akadályozta állapota, egynegyedüknél a tanulás, a munkavállalás is nehézségekbe ütközik. A mozgássérültek 62 százalékának gondot okoz a közlekedésben való részvétel. Ezzel szemben a tartós betegek több mint 43 százaléka nyilatkozott úgy, hogy betegsége nem hátráltatja semmiben, akit viszont hátrány ér, az szintén a mindennapi élet és a közlekedés nehézségeit jelölte meg fő akadályként.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +23 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban hétfon délelőtt tovább vékonyodik, csökken a felhőzet, pár órára kisüt a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag