Akihez könyvet írtak a betegei

Beszélgetés a Richter Aranyanyu Díj egyik közönségdíjasával
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

gyermekgyógyászat, Richter Aranyanyu Díj, cukorbetegség

Évről évre emelkedik a cukorbeteg gyerekek száma. Sokszor villámcsapásként éri a szülőket, mikor kiderül a diagnózis: 1-es típusú diabétesz. Kati doktornővel, a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház főorvosával - és nem mellesleg Hétpettyes Angyallal -, a Richter Aranyanyu díj egyik díjazottjával beszélgettünk.

A díjat 2011-ben alapította Rácz Zsuzsa író, a Terézanyu-könyvek szerzője és a Richter Gedeon Nyrt. A Magyarországon egyedülálló kezdeményezés célja a nők társadalmi megbecsülésének és önbecsülésének növelése. A díjat olyan nőknek ítélik oda, akik klasszikus, női segítő szakmákban dolgoznak, munkájuk nélkülözhetetlen. Orvosnő kategóriában dr. H. Nagy Katalin főorvos, csecsemő- és gyermekgyógyász, pulmonológus, diabetológus kapta az idei közönségdíjat.

Hallott-e korábban a Richter Aranyanyu Díjról?

Két éve egy gyermekgyógyász kolléganőm kapta meg a díjat, ekkor hallottam erről az elismerésről. Meglepett és természetesen nagyon örültem, hogy én is a jelöltek között vagyok: éppen egy fontos továbbképzésen voltam, amelyet óvodák és iskolák vezetőinek tartottunk, amikor megtudtam a hírt. Az, hogy én is megkaptam a díjat, nem csak az én érdemem: egy olyan csapat tagja vagyok, ahol mindannyian azért dolgozunk, hogy mindent megtanítsunk, elmagyarázzunk arról, hogyan kell és lehet együtt élni a cukorbetegséggel. Mi vagyunk a Hétpettyes Angyalok: ez annak a könyvnek a címe, amiben 33 szülő és gyerek írta le a történetét, így köszönve meg a törődést és a biztatást.

Sokszor teljesen váratlanul ér egy családot a gyerek cukorbetegsége, s már csak az intenzív osztályon szembesülnek a ténnyel.

Nagy az ijedtség ilyenkor, nehéz feldolgozni, hogy beteg lett a gyerek, különösen, hogy ezután már semmi sem lesz olyan, mint régen. Meg kell tanulni egy új életformát, oda kell figyelni az étkezésre, be kell adni az inzulint. Ez nagyon ijesztő először, de aztán - különösen, ha a szülő látja, hogy ez a gyereknek nem okoz gondot - a család is lassan megnyugszik. A cukorbeteg gyerekek semmiben nem különböznek a korosztályuktól, csak tudatosabban élnek, és tudják számolni a szénhidrátokat. A jól karbantartott cukorbetegséggel teljes életet lehet élni, ez a célunk. És nem engedjük el a kis pácienseink kezét: nem csak vizsgálatokon találkozunk, hanem klubokat is szervezünk, ahol cukorbeteg gyerekek és szüleik cserélhetnek tapasztalatot.

Egyre több a cukorbeteg gyerek. Mi ennek az oka?

A betegség hátterében 98 százalékban genetikai hajlam áll, amit külső tényezők is befolyásolnak: például a korai mesterséges táplálás, bizonyos vírusfertőzek. A diabétesz kialakulása egyébként egy aránylag lassú folyamat, ám az utolsó időszakban már mutatkoznak a figyelmeztető jelek: ilyen az egyre kínzóbb szomjúság, a gyakori, akár éjszakai vizeletürítés, fogyás. Ezek már utalhatnak arra, valami baj van, oda kellene ezekre figyelni.

A Richter Aranyanyu Díj ráirányítja a figyelmet erre a területre is. Mi az, amiben változásra lenne szükség?

Az elfogadásban és a befogadásban. Sajnos, az a tapasztalatom, nehezen fogadják az óvodák, iskolák a cukorbeteg gyerekeket, és mostanában sem javult a helyzet. Félnek attól, mi történik, ha a gyerek rosszul lesz. Félnek a felelősségtől. Pedig ezek a diabéteszes gyerekek a maguk módján szinte mindent tudnak a betegségükről, érettebbek, felelősségteljesebbek a koruknál. Partnerként lehet kezelni őket. Mindent megteszünk azért - s ebben Békés megye talán előrébb jár -, hogy megismertessük ezt a betegséget a gyerekközösségek vezetőivel: fontos, hogy tudják, mivel jár a diabétesz, s hogy nem kell félni tőle. Jó lenne, ha a díj segítene abban, hogy nagyobb legyen a társadalmi tolerancia

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag