A középkorúak egészségügyi helyzete

Még tehetünk a szép öregségért!
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Huták Judit

  HáziPatika.com

szívroham, stroke, öregedés, középkorúak, elhízás, cukorbetegség

Túl vagyunk az élet elején, családot alapítottunk, megfelelő munkahelyünk van. Ismerjük saját magunkat, a testünket és a lelkünket. Már nem kísérletezgetünk, nem ugrunk bele felelőtlenül döntésekbe. Az egészségünkre azonban 40 év fölött is ügyelni kell!

A szakemberek szerint a középkor (vagyis a negyven és hatvan év közötti időszak) nem más, mint felkészülés a boldog, minél hosszabb és minél egészségesebb öregkorra. Ilyenkor még egyáltalán nem késő életmódot váltani, rendszeresen eljárni a szűrővizsgálatokra, odafigyelni a testi és lelki jól-létünkre. Ezekkel az egyszerű lépésekkel ugyanis sok, komoly betegséget megelőzhetünk, kialakulásukat késleltethetjük. Vannak azonban olyan problémák, melyek éppen ebben az időszakban csúcsosodnak ki! Nézzük, ebben az életkorban milyen betegségek fenyegetnek minket a legtöbbször.

Ami az egészségünket veszélyezteti

Minél idősebbek vagyunk, annál lassabb az anyagcserénk és sajnos annál kevesebb testmozgást végzünk: autóval járunk dolgozni, este pedig sportolás helyett csak a tévé elé heveredünk le. A féktelen italozásnak talán vége, de hétvégenként, vagy ha a gyerekeket ágyba tettük, bizony lecsúszhat egy-két pohár bor vagy sör. Bajainkat nehezítheti az is, hogy fáj a térdünk, hátunk, vállunk. Az egészséges étkezést is meghagyjuk a fiatalabbaknak - vagy éppen a gyerekeinknek, akiknek elkészítjük az egészséges, friss fogásokat, míg mi csak egy-egy szendvicset kapunk be ebédszünetben.

Ezek miatt a káros szokások miatt a középkorúak egyik legjellemzőbb betegségcsoportja az elhízással függ össze: cukorbetegség (vagy annak "előszobája", az inzulinrezisztencia), magas koleszterinszint, magas vérnyomás. Az elhízottak körében gyakoribb jó néhány daganattípus előfordulási aránya is, többször szenvednek refluxtól és gyomorfekélytől.

A metabolikus szindróma és a mozgásszegény életmód a szívet és az érrendszert sem kíméli: a negyven-ötven éves korosztályt veszélyezteti legjobban a stroke és a szívroham.
Az egészségtelen életmód következménye a csontritkulás, illetve az ízületi problémák. Mivel ezek ilyenkor még nem "látszanak", nem okoznak fájdalmat, hajlamosak lehetünk elfeledkezni róluk. A csontok denzitása azonban az évek múlásával folyamatosan csökken, és ha nem kezdünk el időben gondoskodni az egészségükről, akkor idősebb korunkban megnő az esélye az eséseknek, illetve a csonttöréseknek is.

A legtöbb daganatos betegség éppen a középkorúakat fenyegeti a legjobban, általában náluk alakulnak ki ezek a súlyos betegségek, különösen az emlőrák, az emésztőrendszert érintő daganatok, a prosztatarák és a tüdőrák érinti a negyven és hatvan év közötti korosztályt. Mivel a szűrővizsgálatok gyakran életet menthetnek, érdemes ezekre rendszeresen eljárni!

Stressz és depresszió

Ahogy alakul az életünk, úgy lesz - sajnos - egyre több a stressz: már nemcsak saját magunkért aggódunk, hanem a gyerekeinkért, gyakran idős szüleinkért is. A munkahelyen is nagy a nyomás, ráadásul a mai bizonytalan gazdasági helyzetben a pénzügyi gondok is fokozzák a mindennapos feszültséget. A stressz pedig hosszú távon mindenképpen káros, társulhat alvászavarokkal is.

Brit kutatók szerint az egyik legjellemzőbb egészségügyi probléma, mely a középkorúakat fenyegeti, a depresszió. A világ minden részén a negyveneseknél csúcsosodik ki a depresszió kockázata függetlenül attól, hogy nők, vagy férfiak, házasságban élnek, vagy egyedül, gazdagon, vagy szegényen, gyerekekkel vagy gyermektelenül. Az okokat csak találgatják a szakemberek. Az egyik lehetőség, hogy negyvenes éveikre az emberek alkalmazkodnak erősségeikhez és gyengéikhez, elfojtják megvalósíthatatlannak vélt vágyaikat. A kortársak egyre gyakoribb halálozásával azonban megtanulják értékelni fennmaradó éveiket.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag