Segítség, front van!

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Szervezetünk, testünk reagál a környezet ingereire. Érdemes ezekre a jelekre figyelni, ismerni egyéni érzékenységünket.

Rossz napok

Bizonyára Önnel is előfordul, hogy egyszer-egyszer minden különösebb ok nélkül rossz a közérzete, fáj a feje, kedvetlen, feszült, ideges, reggel legszívesebben fel sem kelne, hanem az étvágytalanul elmajszolt reggeli után visszabújna az ágyába aludni. Ilyen napokon a munka sem megy, elkerülik az ötletek, gyerekesen nyűgösnek és rosszkedvűnek érzi magát.

Nos, nincs egyedül: az emberek jó része megfigyelheti magán ezeket a tüneteket olyankor, amikor valamilyen nagyobb változás előtt áll az időjárásunk, vagy éppen valami heves meteorológiai jelenség zajlik. Könnyen lehet, hogy Ön is az ún. időjárási frontokra érzékenyek közé tartozik, akiknek közérzetét, munkakedvét, teljesítőképességét, figyelmét erősen befolyásolja az időjárás. Nézzük, miről is van szó!

Mik azok a frontok?

Nem csak ránk hat az időjárás

Az állatok sokszor előre megérzik az időjárás változását. Az emlősök nyugtalanok ilyenkor, a rovarok (például legyek, bögölyök) jobban csípnek, a bogarak alacsonyabban repülnek, a hangyák vonulásba kezdenek, stb. A nép "időjósok" évezredek óta használják fel ezeket a megfigyeléseket.

A Földet körülvevő levegőréteg nem egységes, hanem különböző hőmérsékletű, összetételű, páratartalmú levegőtömegekből áll. Ezek a tömbök mozognak, összeütköznek, egyik kimozdítja (felemeli vagy leszorítja) a helyéről a másikat. Légköri front alatt a meteorológia egy határfelületet ért, ami két, alapvetően ellentétes tulajdonságú légtömeg találkozásánál alakul ki. Melegfront esetében a meleg levegő kisebb fajsúlya miatt felsiklani kényszerül a hidegebb és sűrűbb levegőtömegre. Ilyenkor a páratartalom emelkedik, a légnyomás csökken, ami a szimpatikus idegrendszert befolyásolja.

Fokozódik az anyagcsere, emelkedik a vérnyomás, szaporább a szívműködés, álmatlanság, levertség, ingerlékenység jelenik meg. Melegfrontkor csökken a koncentráció, hosszabbodik a reflexidő, ezért növeli a közlekedési balesetek esélyét is. Ha egy terület fölött ún. betörési vagy hidegfront halad át, az idő néhány napra lehűl.
Hidegfront esetén a melegebb levegőjű helyre érkező hideg levegő a magasba emeli a melegebb, könnyebb levegőt, növekszik a légnyomás, csökken a páratartalom. Elsősorban a zsigeri működést irányító paraszimpatikus idegrendszerre gyakorol hatást a hidegfront. Csökken a vérnyomás, gyengébb a szívműködés, erősödnek a reumás és migrén jellegű fájdalmak, csökken a vércukorérték. A hidegfrontra érzékenyek reflexideje megnő, reakciói tompulnak, aluszékonyabbá válnak, a teljesítményük csökken. Ilyenkor növekszik a görcs- és a trombózishajlam, szaporodnak az asztmás rohamok.

Az időjárás változása egészségünkre, hangulatunkra is hatással van

Az időjárás változása egészségünkre, hangulatunkra is hatással van

Az időjárási frontokat több fizikai tényező változása is kíséri, például változik a légnyomás, a hőmérséklet, a levegő páratartalma, stb. Ezek minimális ingerek, de együttesen mégis képesek az emberi és az állati szervezetre hatni, az idegrendszert befolyásolni, az élő szervezetben zajló folyamatok egyensúlyát felborítani. Ez okozza a közérzet és a hangulat megváltozását egészséges embereknél. Azoknál pedig, akiknek a szervezete, immunrendszere már egyébként is károsodott, alkalmazkodóképessége csökkent, megbetegedést is előidézhet.

Sűrű órák a kórházakban

A halált is befolyásolja?

Belák Sándor a meteoropatológia egyik hazai úttörője. Egyik megfigyelése például, hogy melegfront idején, 10 fok körüli hőmérsékletű időszakban a halálozás gyakoribb, mint hidegfront átvonulásakor.

A nagy kórházak munkatársai jól ismerik azt a jelenséget, hogy bizonyos betegségek néha halmozódva fordulnak elő, máskor pedig sokkal ritkábban. Nem a járványos időszakokról, vagy az évszakok váltakozásához kapcsolódó betegségek megszaporodásáról (pl. meghűlések) van szó, hanem hogy aznap több például a vakbélgyulladásos eset, vagy a trombózis, embólia, görcsös roham, stb. A szülészeteken is tapasztalják, hogy néha napokig "szélcsend" van, alig van szülés, aztán egyszer csak elkezdődik, és akkor sokszorosa lesz a szülések száma a normál napokon levezetettnek.

Megfigyelték, hogy a szülés megindulását, a szülési fájdalmak intenzívebbé válást inkább a hidegfront támogatja, melegfront idején viszont gyengülnek a fájások, nehezebben indul, elhúzódik a szülés. Az időjárási frontok természetesen nem okozói ezeknek az eseményeknek, csak előmozdítói. A biológiai változások nem is mindig az időjárás-változásokkal egyidejűleg következnek be, hanem meg is előzhetik azt vagy utánuk is jelentkezhetnek.

A leggyakoribb "frontos" tünetek: fáradtság, levertség, csökkent munkakedv, fokozott ingerlékenység, nyugtalanság, szorongás, bőrviszketés, a fizikai és a szellemi teljesítőképesség csökkenése, szapora pulzus, szívdobogás, étvágytalanság. Előfordul azonban mindennek az ellentéte is: kísérheti a frontátvonulást felpezsdült munkakedv, fokozott teljesítőképesség, feldobott hangulat is. Időjárási front évente több száz is lehet, ezek még az egészséges emberre is hatnak, a gyermekekre, az idősekre és a betegekre pedig különösen.

Új fogalom: közlekedés-meteorológia

A modern nagyvárosi közlekedés statisztikája ráirányította a figyelmet arra is, hogy az időjárás szoros kapcsolatban van a közlekedésben résztvevők, a gépjárművezetők, sőt a gyalogosok koncentrációs képességével is, a figyelmük az időjárási frontok hatására ingadozik. Az idegrendszer izgalmi és gátlásos folyamatainak megváltozott egyensúlya következtében ugyanis a begyakorolt működések, a feltételes reflexek lebonyolítása nem mindig azonos agykérgi ellenőrzést, figyelmet követel.

Maga az érintett ebből nemigen érzékel semmit, nem érzi a veszély növekedését, de a reakcióideje drámaian megnőhet, a figyelme elkalandozhat, szétszórttá válhat, a beidegződött óvatosság enyhül, vagy például a közlekedésben olyannyira fontos periférikus látás gyengül, amiből súlyos balesetek adódhatnak. Érdemes tehát figyelni az időjárás-jelentések kiegészítéseként egyre gyakoribb orvosmeteorológiai, közlekedésbiztonságot érintő információkra is.

Keressük az Év magánrendelőjét!

Ossza megmásokkal is személyes
tapasztalait!

Szavazatával wellness hétvégét nyerhet!

Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Csicseriborsó-levesCsicseriborsó

Csicseriborsó-levesKülönleges finomság, melyet az egész család szívesen fogyaszt

Aranyér és a sportSport

Aranyér és a sportMozogjon a keringéséért!

Van megoldás?Striák

Van megoldás? Mik azok a striák, és mit lehet tenni ellenük?

Természetes bőrápolókBőrápolás

Természetes bőrápolókA 8 legnépszerűbb szépítő növény

A zsíros korpaKorpásodás

A zsíros korpaEgy alattomos fertőzés eredménye

TSH-szintPajzsmirigy

TSH-szintMekkora az ideális érték?

A fogamzásgátló elhagyásának következményeiFogamzásgátló

A fogamzásgátló elhagyásának következményeiOlykor felborul a ciklus és rendszertelenül jelentkezik a vérzés

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +22 °C
Minimum:
+1, +7 °C

Hazánkban kedden délelőtt változóan felhős, jellemzően napos idő várható, több felhő keleten, illetve délen fordulhat elő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag