Jobban érezzük magunkat vidéken

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Sokan álmodozunk arról, hogy a várost magunk mögött hagyva a vidék nyugalmát és békéjét élvezhessük. A legújabb kutatás szerint ez nem véletlen - az agyunk utasít erre bennünket.

Az Exeteri Egyetem kutatói kimutatták, hogy az agyunk be van programozva a vidéki tájak keresésére, mert ezek megnyugtatnak bennünket, míg a városképek összezavarnak és agresszívvé tesznek. Ez még azokra is igaz, akik egész életüket városias környezetben élték le. A kutatók szerint ez valószínűleg azzal magyarázható, hogy az emberek évszázadokon keresztül vidéki környezetben éltek, vagy hogy az agyunk egyszerűen nincs felkészülve arra, hogy feldolgozza a forgalmas városképekkel járó rengeteg ingert.
Elméletük igazolására a kutatók önkénteseket csatlakoztattak MR készülékhez, majd nagyvárosokat illetve vidéki tájakat ábrázoló képeket mutattak nekik. Amikor a vidéki tájak tűntek fel a képernyőn, az alanyok agyának ún. limbikus területe aktiválódott. Ez a terület a nyugalom és a béke érzésével hozható összefüggésbe, és ez az az agyi terület, ami a majmokban és a főemlősökben is megtalálható.

Amikor azonban nagyvárosok és forgalmas utcák képeit mutatták a résztvevőknek, a vizuális komplexitással kapcsolatos agyi terület, a nyakszirti (occipitalis) lebenyben lévő vizuális kéreg aktiválódott, melynek következtében az agy elemezni kezdte a képet, megpróbálta értelmezni és feldolgozni a látottakat. Ez az információ-feldolgozás azonban zavartsághoz és szorongáshoz vezethet.

Vidéken jobban érezzük magunkat

Vidéken jobban érezzük magunkat


Ezek még csak előzetes eredmények, de a kutatók azt tervezik, hogy tovább tesztelik elméletüket, hogy meghatározhassák, pontosan miért következik be ez a jelenség.

Dr. Ian Frampton, az Exeteri Egyetem pszichológusa a The Independent napilapnak így nyilatkozott: "Amikor városias környezet képét látjuk, az agyunk sok feldolgozási folyamatot végez, mert nem tudja, milyen környezetről van szó. Nincs azonnali természetes válasza rá, ezért kell ilyen sokat dolgoznia."

Az emberi agy hozzávetőlegesen másfél kilogramm súlyú, vagyis a testsúly egyötvened része. Tizenegymilliárd sejt alkotja. Tízmilliárd neuron és gliasejtek milliárdjai biztosítják működését. Az agy három részből áll. Az elő- (prosencephalon), az utó- (rhombencephalon) és a középagyból (mesencephalon). A gerincvelőből fejlődött ki a középagy, ebből pedig az utó- és az előagy. A törzsfejlődés során az előagy térfogata fokozatosan nőtt, s döntően az agykérget alkotó sejtekből áll. Ez az agy legtömegesebb része, melyet egy mély (hosszanti) barázda két féltekére oszt, és amely egyenként további négy lebenyre tagolódik. Valószínűleg az előagyban foglalnak helyet a gondolkodásért és az emlékezetért felelős agyterületek.Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32459

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+8, +15 °C

Hazánkban kedden délelőtt a Dunántúlon, illetve keleten több helyen megnövekszik a gomolyfelhőzet, máshol jellemzően derült idő várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag