Hogy bankoljunk online?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Hogyan igényelhetünk bankunknál internetes szolgáltatást? Milyen technikai feltételek szükségesek hozzá? Milyen biztonsági kérdésekkel kell tisztában lennünk?

Aki nem tudja, hogy az online bankolást eszik-e vagy isszák, hasznos segítséget kap az alábbi cikkben. Az interneten keresztül zajló banki ügyintézés gyorsan terjed Magyarországon, ami nem csoda, hiszen ezek a szolgáltatások lehetőséget nyújtanak többek között a számlaegyenleg lekérdezésre, az eseti és állandó átutalásra, a betétlekötésre vagy betétfeltörésre, a bankkártyához kapcsolódó limitek módosítására, mobiltelefon feltöltésére és a befektetések kezelésére. Az internet abban is segítségünkre lehet emellett, hogy tájékozódjunk a megtakarítási lehetőségekről, az árfolyamokról vagy például a kamatokról is.
Előnyök címszavakban: rugalmas (banki ügyintézők bevonása nélkül intézzük ügyeinket), könnyen kezelhető, gyors (nem kell a bankfiókban várakozni), a személyes ügyintézéshez képest olcsóbb, nincs időbeli korlátja (a hét valamennyi napjának 24 órájában hozzáférhető), nincs térbeli korlátja (a világ bármely pontjáról elérhető, ahol van internet) és biztonságos.

Így igényelhetjük

Internetes bankolási szolgáltatást számlavezető bankunknál igényelhetünk, mellyel összefüggésben egy erre vonatkozó szerződést kell aláírni. Ezután kapjuk meg felhasználói azonosítónkat és egy "titkos jelszót" (elektronikus kód), valamint egy részletes tájékoztatást a használatról. A felhasználói azonosító és a jelszó mellett egyes bankok egyéb azonosítási módszereket is alkalmazhatnak. A biztonsághoz tartozhat még, hogy a bank minden alkalommal valamilyen egyedi azonosítót kér.

A technikai kérdések

Pénzügyeink internetes intézéséhez szükségünk lesz egy internetes kapcsolattal rendelkező számítógépre és a bank által meghatározott internetes böngészőprogramra. A bank internetes honlapján felhasználó azonosítónkat és jelszavunkat megadva léphetünk be a rendszerbe, amely egyéb biztonsági elemekkel is kiegészülhet. Például: sms aláíró jelszó használata esetén mobiltelefon és előfizetés is szükséges. A PDF formátumú elektronikus számlakivonat megtekintéséhez, illetve hitelességének ellenőrzéséhez Adobe Acrobat Reader programot kell letöltenünk.

Nem varázslat: átutalás a neten

Egy banki átutalás internetes végrehajtását az alábbi lépésekben tehetjük meg:

1. Lépjünk be a bankunk internetes honlapjára, és válasszuk ki az internetbanki bejelentkezésre szolgáló felületet. Ez lehet önálló menüpont, ikon vagy boksz.

2. Jelentkezzünk be a felhasználói azonosítónk és jelszavunk segítségével.

3. A képernyőn megjelenik egy felhasználói felület, amely egyszerűen és közérthetően vezet végig a szükséges adatok megadásán és a teendőkön. Amennyiben már most tudjuk, hogy a jövőben hasonló megbízást is fogunk adni, akkor azt általában sémaként vagy sablonként lementhetjük.

4. A tranzakció bekerül a bank rendszerébe, a teljesítést követően - ugyancsak az interneten keresztül - egy visszaigazolást fogunk kapni a banktól.

5. A kapott visszaigazolást érdemes elmenteni, esetleg kinyomtatni, ha valamely művelettel kapcsolatban a bankkal utólagos egyeztetésre lenne szükség.

Biztonságban vagyok?

Az elektronikus fizetés biztonsága állandó követelmény, amelynek érdekében a szolgáltatók folyamatosan fejlesztéseket hajtanak végre és többszintű védelmi rendszereket építenek ki. Emellett a felhasználók is sokat tehetnek az internetbank biztonságos használatáért: például vírusirtó programot és tűzfalat használnak, amit rendszeresen frissítenek is, de az egyik legalapvetőbb, hogy a bank által rendelkezésre bocsátott jelszót (amennyiben azt egyéb biztonságos azonosítási módszer nem egészíti ki) az első használat során lecserélik.

Amennyiben egyéb biztonsági azonosítás nincs, a jelszócserét a bank bizonyos időközönként a továbbiakban is kérheti. A szolgáltatás igénybevételéhez használt azonosítót, jelszót sem szabad senkinek megadnunk, és olyan feljegyzést se készítsünk erről, ami illetéktelen kezébe kerülve lehetővé teszi a belépést a mi nevünkben!

Azzal jó tisztában lenni, hogy elektronikus kódunkat - amennyiben nem elektronikus azonosítás kapcsán kérik - telefonon, e-mailen vagy írásban még a bankunk sem kérheti! Ha ilyen kéréssel találkozunk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy csalás lehet a dologban! Az ilyen eseményről azonnal értesíteni kell a bankot, hogy megtehesse az ilyenkor szükséges lépéseket (figyelemfelhívás, rendőrség értesítése, biztonsági lépések).

További tippek

- Interneten keresztül csak biztonságos helyről intézzük pénzügyeinket! Ne adjunk lehetőséget arra, hogy elektronikus kódunkat más is láthassa! Csak végső megoldásként használjunk nyilvános internetet (például internet kávézóban) bankügyeink intézésére.

- Nyilvános helyen ne válasszuk azt a lehetőséget, hogy a számítógép megjegyezze a belépéshez szükséges jelszót, de távozás előtt tanácsos törölni a böngésző tárolóját is, hogy illetéktelen személy ne tudjon adatainkkal visszaélni.

- Ha nyilvános helyen intézzük pénzügyeinket, célszerű ezt követően megváltoztatni a belépési jelszót.

- Az internetes rendszerből sose a böngésző bezárásával, hanem a kilépés gombbal jelentkezzünk ki!

- Az internetbank használata közben a böngésző címsorában szereplő linket adataink biztonsága érdekében ne küldjük tovább!

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

További információk a témában:

www.mindennapipenzugyeink.hu, www.facebook.com/mindennapipenzugyeink
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Beteg a családban?Influenza

Beteg a családban?Fertőtlenítsünk, előzzük meg a további problémákat!

A gerincízületi gyulladások korai felismeréseBechterew-kór

A gerincízületi gyulladások korai felismeréseMilyen betegségek tartoznak a gerincízületi gyulladások közé?

Minden, amit a pikkelysömörről tudni szeretnePikkelysömör

Minden, amit a pikkelysömörről tudni szeretneA pikkelysömör az egész szervezetet érintő krónikus gyulladásos megbetegedés

Az ízületi fájdalmak kezeléseÍzületi fájdalmak

Az ízületi fájdalmak kezeléseGyulladásszerű, égető érzés, az ízületek forrósága, a végtagok merevsége reggelente?

Vénás betegségek és az aranyérFókuszban

Vénás betegségek és az aranyérAz aranyér igazi népbetegség

Mi a lázgörcs?Lázgörcs

Mi a lázgörcs?Eszméletvesztéssel, izommerevséggel és -rángásokkal járhat

Inkontinencia a világbanInkontinencia

Inkontinencia a világbanVizeletcsepegés: a nyugati kultúra hozadéka

Arthritis pszoriaticaPikkelysömör

Arthritis pszoriaticaA pikkelysömör nevű bőrbetegség ízületi gyulladással együtt járó formája

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag