Hogy bankoljunk online?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Hogyan igényelhetünk bankunknál internetes szolgáltatást? Milyen technikai feltételek szükségesek hozzá? Milyen biztonsági kérdésekkel kell tisztában lennünk?

Aki nem tudja, hogy az online bankolást eszik-e vagy isszák, hasznos segítséget kap az alábbi cikkben. Az interneten keresztül zajló banki ügyintézés gyorsan terjed Magyarországon, ami nem csoda, hiszen ezek a szolgáltatások lehetőséget nyújtanak többek között a számlaegyenleg lekérdezésre, az eseti és állandó átutalásra, a betétlekötésre vagy betétfeltörésre, a bankkártyához kapcsolódó limitek módosítására, mobiltelefon feltöltésére és a befektetések kezelésére. Az internet abban is segítségünkre lehet emellett, hogy tájékozódjunk a megtakarítási lehetőségekről, az árfolyamokról vagy például a kamatokról is.
Előnyök címszavakban: rugalmas (banki ügyintézők bevonása nélkül intézzük ügyeinket), könnyen kezelhető, gyors (nem kell a bankfiókban várakozni), a személyes ügyintézéshez képest olcsóbb, nincs időbeli korlátja (a hét valamennyi napjának 24 órájában hozzáférhető), nincs térbeli korlátja (a világ bármely pontjáról elérhető, ahol van internet) és biztonságos.

Így igényelhetjük

Internetes bankolási szolgáltatást számlavezető bankunknál igényelhetünk, mellyel összefüggésben egy erre vonatkozó szerződést kell aláírni. Ezután kapjuk meg felhasználói azonosítónkat és egy "titkos jelszót" (elektronikus kód), valamint egy részletes tájékoztatást a használatról. A felhasználói azonosító és a jelszó mellett egyes bankok egyéb azonosítási módszereket is alkalmazhatnak. A biztonsághoz tartozhat még, hogy a bank minden alkalommal valamilyen egyedi azonosítót kér.

A technikai kérdések

Pénzügyeink internetes intézéséhez szükségünk lesz egy internetes kapcsolattal rendelkező számítógépre és a bank által meghatározott internetes böngészőprogramra. A bank internetes honlapján felhasználó azonosítónkat és jelszavunkat megadva léphetünk be a rendszerbe, amely egyéb biztonsági elemekkel is kiegészülhet. Például: sms aláíró jelszó használata esetén mobiltelefon és előfizetés is szükséges. A PDF formátumú elektronikus számlakivonat megtekintéséhez, illetve hitelességének ellenőrzéséhez Adobe Acrobat Reader programot kell letöltenünk.

Nem varázslat: átutalás a neten

Egy banki átutalás internetes végrehajtását az alábbi lépésekben tehetjük meg:

1. Lépjünk be a bankunk internetes honlapjára, és válasszuk ki az internetbanki bejelentkezésre szolgáló felületet. Ez lehet önálló menüpont, ikon vagy boksz.

2. Jelentkezzünk be a felhasználói azonosítónk és jelszavunk segítségével.

3. A képernyőn megjelenik egy felhasználói felület, amely egyszerűen és közérthetően vezet végig a szükséges adatok megadásán és a teendőkön. Amennyiben már most tudjuk, hogy a jövőben hasonló megbízást is fogunk adni, akkor azt általában sémaként vagy sablonként lementhetjük.

4. A tranzakció bekerül a bank rendszerébe, a teljesítést követően - ugyancsak az interneten keresztül - egy visszaigazolást fogunk kapni a banktól.

5. A kapott visszaigazolást érdemes elmenteni, esetleg kinyomtatni, ha valamely művelettel kapcsolatban a bankkal utólagos egyeztetésre lenne szükség.

Biztonságban vagyok?

Az elektronikus fizetés biztonsága állandó követelmény, amelynek érdekében a szolgáltatók folyamatosan fejlesztéseket hajtanak végre és többszintű védelmi rendszereket építenek ki. Emellett a felhasználók is sokat tehetnek az internetbank biztonságos használatáért: például vírusirtó programot és tűzfalat használnak, amit rendszeresen frissítenek is, de az egyik legalapvetőbb, hogy a bank által rendelkezésre bocsátott jelszót (amennyiben azt egyéb biztonságos azonosítási módszer nem egészíti ki) az első használat során lecserélik.

Amennyiben egyéb biztonsági azonosítás nincs, a jelszócserét a bank bizonyos időközönként a továbbiakban is kérheti. A szolgáltatás igénybevételéhez használt azonosítót, jelszót sem szabad senkinek megadnunk, és olyan feljegyzést se készítsünk erről, ami illetéktelen kezébe kerülve lehetővé teszi a belépést a mi nevünkben!

Azzal jó tisztában lenni, hogy elektronikus kódunkat - amennyiben nem elektronikus azonosítás kapcsán kérik - telefonon, e-mailen vagy írásban még a bankunk sem kérheti! Ha ilyen kéréssel találkozunk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy csalás lehet a dologban! Az ilyen eseményről azonnal értesíteni kell a bankot, hogy megtehesse az ilyenkor szükséges lépéseket (figyelemfelhívás, rendőrség értesítése, biztonsági lépések).

További tippek

- Interneten keresztül csak biztonságos helyről intézzük pénzügyeinket! Ne adjunk lehetőséget arra, hogy elektronikus kódunkat más is láthassa! Csak végső megoldásként használjunk nyilvános internetet (például internet kávézóban) bankügyeink intézésére.

- Nyilvános helyen ne válasszuk azt a lehetőséget, hogy a számítógép megjegyezze a belépéshez szükséges jelszót, de távozás előtt tanácsos törölni a böngésző tárolóját is, hogy illetéktelen személy ne tudjon adatainkkal visszaélni.

- Ha nyilvános helyen intézzük pénzügyeinket, célszerű ezt követően megváltoztatni a belépési jelszót.

- Az internetes rendszerből sose a böngésző bezárásával, hanem a kilépés gombbal jelentkezzünk ki!

- Az internetbank használata közben a böngésző címsorában szereplő linket adataink biztonsága érdekében ne küldjük tovább!

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

További információk a témában:

www.mindennapipenzugyeink.hu, www.facebook.com/mindennapipenzugyeink
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Sok idős embert a gyermeke ápolCsalád

Sok idős embert a gyermeke ápolErősödik a nem anyagi segítségnyújtás szerepe

Miért fontos a rostdús táplálkozás?Aranyér

Miért fontos a rostdús táplálkozás?A rostokban gazdag étrenddel az aranyérbetegség kialakulása megelőzhető

Bőrtökélesítő krémek: mit tudnak?Arcápolás

Bőrtökélesítő krémek: mit tudnak?A BB-krémek a minden napi használat során sem ártanak az arcbőrnek

A fájdalmas menstruáció meddőséghez vezethetEndometriózis

A fájdalmas menstruáció meddőséghez vezethetA közvélekedéssel ellentétben a fájdalmas menstruáció nem normális jelenség

Az arctisztítás forradalmaMicella

Az arctisztítás forradalmaAz arcápolás első lépése a megfelelő tisztítás

ProsztataInkontinencia

ProsztataÁllandó vizelési inger férfiaknál

Fejfájás? Időjárási frontok

Fejfájás? Nézze meg a mai napra vonatkozó frontadatokat!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +22 °C
Minimum:
+2, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a derült, napos időben gyorsan melegszik a levegő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag