Használhatatlan babaholmik helyett Babakötvény-befizetés?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

2006. január 1-jétől a magyar állam minden megszülető gyermek javára születésének évében meghatározott összegű támogatást biztosít, melynek célja a majdani fiatal felnőtt életkezdésének segítése.

Babakötvény - Start-számla

Az ún. Babakötvényre, Start-számlára, azaz életkezdési támogatásra minden 2005. december 31. után született, magyar állampolgárságú és magyarországi lakóhelyű gyermek jogosult. A szülő választ egy olyan pénzügyi szolgáltatót, ahol Start-számlát vezetnek, utána pedig ő maga és a tágabb rokonság is tud az ott nyitott számlára befizetni.

A Babakötvényhez járó alaptámogatást a születést követően egyszeri alkalommal utalják át, ez jelenleg 42 500 forint (ennek összegét az éves költségvetési törvények határozzák meg).
Fontos, hogy a saját hozzájárulások után minden évben a befizetett összeg 10 százalékának megfelelő, de legfeljebb évi 6000 forint állami támogatás is jár a befizetések mellé. Több befizető és több befizetés esetén gyerekenként legfeljebb évi 120 ezer forint saját befizetésre van mód. Az év végén érdemes áttekinteni, hogy mennyit fizettünk be a Start-számlára, hiszen a megtakarítani szánt pénzünk a támogatással együtt így többet ér.

Tovább is gyarapítható

A Start-számlán felgyűlt összeg csak a gyermek 18. életévének betöltése után használható fel. Természetesen a gyermek dönthet úgy is, hogy későbbi céljai megvalósításához továbbra sem veszi fel, sőt még növeli is megtakarításai összegét, de ehhez már nem társulnak a korábbi kedvezmények.

Mire fordítható?

A Babakötvényen felhalmozott összeg meghatározott célokra (pl. tanulmányok, lakhatás, pályakezdés, gyermekvállalás feltételeinek megteremtése) használható fel, és csakis a gyermek nyúlhat hozzá. A számlán lévő összeg és hozam a megtakarítás 18. évében mentes lesz mindennemű adó, járulék és illeték alól, beleértve a kamatadót is.

Miért előnyös ez az előtakarékoskodás?

Mert a Babakötvény minden más megtakarítási formánál jobban védi a gyerek érdekeit, akár a szüleivel szemben is. Ők ugyanis egy esetleges válás esetén sem nyúlhatnak a pénzéhez, a számla az ő nevére szól, csak ő használhatja fel. A Start-számlán levő összeg nem fogadható el hitel, kölcsön fedezetéül, nem adható biztosítékul, és nem vonható végrehajtás alá sem.

Mit érdemes még tudni róla?

Jó tudni!

Az aktuális ajánlatokról, a pénzintézetek Babakötvényes szolgáltatásairól összehasonlító táblázatot a PSZÁF honlapján találunk: www.pszaf.hu

A számlát nemcsak a gyermek születésekor, hanem később is meg lehet nyitni. Ekkor a saját számla létrehozásáig a támogatási összeg a kincstári számlán marad, ami után a Magyar Államkincstár évente meghatározott mértékű hozamot ír jóvá. Ha a szülő később megnyitja a Start-számlát, az addig összegyűlt összeget erre átutalja, amely bankbetétbe, állampapírokba, valamint tőke- vagy hozamgarantált befektetési jegyekbe fektethető. Amennyiben a szülő nem nyit Start-számlát, a gyermek 18 éves korában a kincstári számláról kapja meg az összeget.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával
További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu,
www.facebook.com/mindennapipenzugyeink
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+18, +26 °C
Minimum:
+14, +20 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Tiszántúlon a vékonyabb felhőzet mellett némi napsütésre is számíthatunk, másutt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag