A karácsony illatai

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Kiss Éva

  HáziPatika.com

környezet, ánizs, szegfűszeg, narancs, fahéj, fenyő

Emlékeinkben a karácsonyhoz nemcsak fények és színek, kedves tárgyak és felejthetetlen hangulatok tartoznak, hanem illatok is: a fenyő, a narancs, a fahéj és a szegfűszeg édes illata, amely nemcsak lelkünknek, hanem testünknek is jót tesz.

Ó, zöld fenyő

Kezdjük a karácsonyi "díszlet" főszereplőjével! Szerencsés esetben ez egy igazi fenyőfa, utánozhatatlanul friss illattal, amely a gyantájából árad. Bár vannak, akik szívesebben látnák, ha ez a karácsonyi kellék elmaradna, vagy helyét "szintetikus" műfenyők foglalnák el, de a legélethűbb utánzat sem képes pótolni a hegyek leheletét hozó fa varázsát, még a legjobb minőségű, fenyőillatú légfrissítő spray-vel együtt sem. Érdemes tudni arról is, hogy a fenyőfa nemcsak az ünnepi hangulathoz, lélekemelő, karácsonyi kis szertartásainkhoz járul hozzá, vagyis nemcsak a lelkünknek tehet jót, hanem a testünknek is. Tegyen egy próbát: dörzsöljön el egy-egy puha hajtásvéget két ujja között, majd szívja be mélyen a felszálló illatot.

Erről az illatról a tisztaság, a szabad lélegzet juthat eszünkbe, és nem véletlenül: a tűlevelekben lévő olaj baktériumölő, a vérkeringést fokozó és frissítő hatású. A fenyő leveleiből, hajtásvégeiből olajat is készítenek, amelyet egész évben alkalmazhatunk, szaunához, inhaláláshoz, párologtatóhoz, légfrissítőhöz való illóolajként, bedörzsölő szerként, fürdőolajként és még számtalan változatban. Légúti megbetegedéseknél orrtisztító, légzéskönnyítő, izom- és idegfájdalmaknál a vérkeringést fokozó hatása miatt használják.

Aranyló narancsok

Gyermekkoromban, főleg vidéken még ritka, drága csemegének számított a narancs, így nagy öröm volt, ha a fa alatt mindenki neve, ajándéka mellett egy-egy aranyszínű gyönyörűség is díszelgett. Darabonként selyempapírba csomagolva árusították, ezeket a papírokat érdemes volt gondosan lehántani róla, mivel távoli országok nagykereskedéseinek márkajeleit ábrázolták. Volt, aki gyűjtötte is, de az biztos, hogy a puha selyempapír simítgatása közben mindenki élvezettel szívta be a felszálló finom narancsillatot.

A narancs húsos héját frissiben megettük, vagy édesanyánk cukorszirupba eltéve, illetve kandírozva különleges édességet készített belőle. Ha használhatatlanul vékonyka volt a narancs héja, akkor sem dobtuk el, hanem egy kis tálkába téve hagytuk megszáradni, hogy sokáig élvezhessük az illatát. Később, amikor már nem volt akkora újdonság a narancs, hogy első este el is fogyjon, szegfűszeggel megtűzdelve narancssünit készítettünk belőle, amivel egész illatkompozíciót hoztunk létre. Akkor még nem tudtunk arról, hogy milyen egészséges mindez, nem hallottunk a flavonoidokról, de ma már mindehhez hozzátehetjük azt is, hogy a narancs jótékony vitaminokat, antioxidánsokat tartalmaz, a héjában lévő illóolaj pedig különösen sokoldalú: légzéskönnyítő, nyugtató, stresszoldó, méregtelenítő, fertőtlenítő, gyulladásgátló hatású.

Virágrügyből fűszer

A téli séták, szánkózások után egy szép nap otthoni betetőzése lehet egy bögre melegen párolgó forralt bor, amelynek hazaváró illatát, zamatát a fahéjon kívül egy pár szem szegfűszeg teszi még vonzóbbá. Annyira, hogy gyerekeknek való változatát, a szegfűszeggel megbolondított aromás teát is érdemes kipróbálni, az illata pedig legyen a karácsony része, ha másként nem, citrom vagy narancs héjába tűzdelt természetes lakásillatosító kompozícióként.

A szegfűszeg a legérdekesebb fűszerek egyike: tulajdonképpen a szegfűszeg fácska virágrügye adja, amelyet kézzel szednek le a fáról, és pálmalevélbe csomagolva szárítanak. Illóolajában, amelyet nemcsak különleges illatáért, hanem jótékony hatásáért is sokféleképpen használnak, eugenol (benzoesav, szegfűolaj) található. Belélegezve frissítő, légzéskönnyítő, antibakteriális, parazita- és vírusellenes, az olaja bedörzsölve pedig görcsoldó, gyulladáscsökkentő és helyi érzéstelenítő hatású. Ételek-italok ízesítőjeként is kifejti jótékony hatását: a szájüreg, gyomor és bélrendszer fertőtlenítője, és étvágycsináló, gyomorerősítő is.

A fakéreg illata

Almás rétes, mézeskalács, túrós lepény, forralt bor - a téli ünnepkör ilyen fontos tartozékai nehezen képzelhetők el az édes illatával derűs, otthonos hangulatot keltő fahéj nélkül. Ugyanakkor ez a fűszer is jóval több egyszerű illatosítónál vagy ételízesítőnél: sokféle hatást tulajdonítanak neki. Fertőtlenítő, lassítja a vércukorszint emelkedését, csökkenti a koleszterinszintet, vízhajtó és trombózisgátló hatása is ismert, étvágyserkentőként, gyomorerősítőként, görcsoldóként, szélhajtóként is használatos. Antioxidánsokat, antibakteriális anyagokat is tartalmaz. Fokozza a vérkeringést, sőt, potencianövelőnek is ajánlják.

A fahéjból készült illóolaj illatmécsesekben, párologtatókban használva légfrissítő, antibakteriális, parazitaölő hatású, ezért például az influenzajárványok idején ajánlott légtisztító spray-kben is szívesen alkalmazzák.

Egy csaknem elfelejtett ismerős

Gyermekteák alkotórészeként, aprósütemények, cukorkák ízesítőjeként találkozhatunk leggyakrabban az édesköményként is ismert ánizzsal. Kellemes, édes-fűszeres illata szintén a karácsonyi hangulat kellemes kiegészítője lehet. A téli estéken iszogatott teákba pedig (és nemcsak a gyermekek számára) azért érdemes egy csipetnyit beletenni, mert az emésztésre igen jó, serkentő hatású, csökkenti a felfúvódást és a teltségérzetet, szélhajtó, görcsoldó, ami az ilyenkor fogyasztott nehezebb, zsírosabb ételek mellett jó szolgálatot tehet. Légutakra is kedvező nyákoldó, köptető, köhögésenyhítő hatása miatt. Érdemes a lakás illatosítására is használni, elsősorban nem magában, hanem az ünnepi illatkompozíció részeként.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag