A gyerekeseknél csak a munkanélküliek szegényebbek

A legszegényebbeknek csak kenyérre és zsírra jut
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

depriváció, szegénység, gyerekszegénység

A gyerektelen, aktív háztartások élnek ma legjobban Magyarországon, a gyerek 40 százalékkal veti vissza az életszínvonalat - többek között ez derül ki a KSH háztartási monitor-jelentéséből.

Ma Magyarországon a gyerek a jelentés alapján növeli a szegénységi fenyegetettséget. A gyerekes családok közül ugyanis minden harmadikat, a gyerektelenek közül pedig "csak" minden negyediket fenyeget az elszegényedés. Az egyszülős háztartásoknak 61,5 százaléka tarthat a súlyos deprivációtól - olvasható a hvg.hu-n.

Ha az egy főre jutó fogyasztást nézzük, ma Magyarországon a gyermektelen, aktív háztartásokban a legmagasabb az érték (1 millió 33 ezer forint évente), őket követik a nyugdíjasok, majd az aktív családok, ezt követően jönnek a gyermekes háztartások (fejenként 650 ezer forint), végül a nem nyugdíjas inaktív háztartások. Ma tehát a gyermekesek minden adókedvezmény dacára 40 százalékkal kevesebb pénzből jönnek ki fejenként, ami jelentős különbség.

A gyerekesek az egyik legszegényebb csoport

A gyerekesek az egyik legszegényebb csoport


A legszegényebb jövedelmi csoportba tartozók több kenyeret és állati zsiradékot esznek, mint a leggazdagabbak, akik viszont hétszer több gyümölcsöt, kétszer annyi tejet és zöldséget és százzal több tojást fogyasztanak fejenként.

Pénz kérdése

A szegény embereknek átlagosan nyolccal kevesebb foguk van, mint azoknak, akik jómódban élnek - állapította meg nemrégiben egy brit tanulmány. Hogyan javítható a szájhigiénés helyzet? - ide kattintva elolvashatja!

A fogyasztás tekintetében a lakásfenntartási és energiaköltségek (fejenként évente 196 ezer Ft), az élelmiszervásárlás (fejenként évente 200 ezer Ft) és a közlekedés (fejenként évente 101 ezer Ft) a három legsúlyosabb tétel, ezek viszik el a háztartások kiadásainak 60 százalékát. 2012 és '13 között főleg a zöldségek ára drágult: 12,3 százalékkal kerültek többe egy év alatt, a burgonya pedig a legjobb befektetések közé került, hisz 60 százalékkal nőtt az ára - vissza is esett a fogyasztása, fejenként évi 2,3 kg-mal kevesebbet eszünk belőle.

A tanulmányból az is kiderül, hogy a jövedelmi szegénység (a munkával-rendszeres jövedelemmel rendelkezőkről van szó) csökkentésében kiemelkedő szerepe van a társadalmi juttatásoknak, más néven a társadalmi transzfereknek. Ezen jóléti ellátások nélkül ugyanis minden második ember a jelenlegi szegénységi küszöb alatt élne.

A hvg.hu számításai szerint, ha ezt a megállapítást korrigáljuk a nyugdíjjal, vagyis a 65 éven felüliekkel, akkor is riasztó értékeket találunk: a 0-17 éves korúak 50 százaléka, a 18-65 éves korosztály 40,5 százaléka élne szegénységben a társadalmi transzferek nélkül.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag