100-féle rovarral élünk együtt - legalább

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

bogarak, rovarok

Közel 100 különböző fajta bogárral, pókkal, százlábúval, atkával és egyéb apró élőlénnyel osztjuk meg az otthonunkat - derült ki egy nemrég végzett amerikai vizsgálatból, mely során azt is megállapították, hogy szinte nincs is olyan helyisége az otthonunknak, ahol ne lennének ilyen "társbérlők".

"Nagyon sokan úgy gondolják, hogy ha sokat takarít valaki, azzal szinte steril környezetet hozhatunk létre" - mondta Matt Bertone entomológus, a North Carolina State University kutatója. "Azonban az otthonok igazi kis ökoszisztémának számítanak, melyekben rendkívül sok rovarféle található, többek között legyek, hangyák, pókok, százlábúak, atkák és egyéb lények. Ezek legtöbbje jóindulatú, semmilyen problémát nem okoz, sőt a legtöbbször észre sem vesszük őket."

Rovarok ebédre?

A túlnépesedés és az elsivatagosodás egyaránt komoly problémát jelent a megfelelő mennyiségű élelmiszer megtermelésének szempontjából. Egy élelmes fiatalember szerint a megoldást az ízeltlábúak és csúszómászók jelenthetik. Jó étvágyat! Kattintson!

A kutatási eredményeket természetesen árnyalja az, hogy a kutatásban nem társasházi lakásokat, hanem különálló kertes házakat vizsgáltak, összesen 50-et, az észak-karolinai Raleigh közelében. Úgy találták, hogy egy-egy otthonban átlagosan 100 különböző rovarféle él, de összesen közel 600 különböző fajt találtak. Az 554 vizsgált helyiségből mindössze öt olyan volt, amelyben semmilyen rovart nem találtak a szakemberek.

"Természetesen, nem minden vizsgált élőlény állandó lakó az otthonokban, nagyon sok olyan van, amelyik kívülről tévedt be a szobákba, vagy zöldségeken, vágott virágokon át jutott be. Ezek az apró lények nem alkalmazkodtak ahhoz, hogy bent túléljenek, ezért általában nagyon hamar el is pusztulnak" - tette hozzá a szakember.

Megdöbbentő, mennyi rovarral élünk együtt

Megdöbbentő, mennyi rovarral élünk együtt

Bertone és társai szerint a rovarok nagy részétől egyáltalán nem kell tartanunk, semmilyen káros hatásuk nincs az életünkre. Maximum bosszantó lehet egy-egy pókháló. Ugyanakkor bizonyos rovarok jelenléte fokozhatja bizonyos betegségek rizikóját, például a poratkák súlyos allergiás rohamokat is okozhatnak, míg az ágyi poloskák csípése igen fájdalmas, viszkető lehet. A zavaró, és az egészségünket is veszélyeztető élősködők ellen azonban hatékony rovarirtó szereket lehet kapni.

A szakemberek mindenképpen szeretnék folytatni a kutatást, elsősorban arra kíváncsiak, hogy a rovarok hatnak-e valahogy ránk és az egészségünkre. "Lehetséges, hogy a rovarok fontos szerepet játszanak az otthonunk ökoszisztémájában, csak éppen mi nem tudunk erről? Esetleg olyan mikroorganizmusok élősködnek rajtuk, amelyek a mi egészségünkre is hatással vannak?" - fogalmazta meg Michelle Trautwein, a kutatás társszerzője.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag