Harmincöt felett figyelni kell!

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A csontritkulást ma már remekül lehet és kell is kezelni, hiszen súlyos csonttöréseket lehet ezzel megelőzni. A csontanyagcserébe mindig a porózus csontok kialakulásának okától függően kell beavatkozni, a legjobb eredmény így érhető el.

A csontritkulást ma már remekül lehet és kell is kezelni, hiszen súlyos csonttöréseket lehet ezzel megelőzni. A csontanyagcserébe mindig a porózus csontok kialakulásának okától függően kell beavatkozni, a legjobb eredmény így érhető el.

Természetes, hogy a csontok idősebb korban lassan veszítenek tömegükből. Ez a folyamat harmincöt éves kor után kezdődik el, ekkor kezd a csontépítő és csontfalósejtek működésének egyensúlya a leépülés felé billenni, melynek eredménye, hogy az emberek 70 éves korukra elvesztik csonttömegük 30 százalékát. A csontvesztés akkor válik kórossá, ha rohamosan és a normálisnál nagyobb mértékben következik be: ekkor már csontritkulásról beszélünk. Kivédése, megelőzése és gyógyítása nem egyszerű, de lehetséges. Ebben a tudatos táplálkozás, a kellő mennyiségű D-vitamin, kalcium és fluorid bevitele, a savasító ételek kerülése, a rendszeres testmozgás egyaránt segít, de bizonyos esetekben, főként öröklött hajlamnál és előrehaladott betegségnél a gyógyszerek alkalmazása nem kerülhető el.

A csontanyagcsere-folyamatokat a kalcitonin és az egyéb hormonterápiák mindenképpen jó irányba befolyásolják. Előbbi olyan emberi hormon, amely megfékezi a csontszövet leépülését, és ugyan konkrétan acsonttörésekgyakoriságát nem csökkenti, de például a gerincfájdalmakat mindenképpen enyhíti. A női nemi hormonok, az ösztrogének a változókorral összefüggő csontritkulásos folyamatok enyhítésére alkalmasak. Viszont a már lecsökkent csonttömeget ezek sem tudják újra megnövelni, így inkább csak akkor alkalmazzák őket, ha valakinél már nagy a törési kockázat.


csontritkulas_3

Infúzióval még egyszerűbb

Maga acsontritkulásma már több hatékony gyógyszerrel is kezelhető. Ilyenek azok a biszfoszfonátok, amelyek növelik a csontsűrűséget, és egyben csökkentik a törésveszélyt. Ezek nélkül a csontritkulásos betegek esetében másfél-kétszeres a törésveszély. A tabletta formában szedhető készítményeket naponta, hetente vagy havonta kell bevenni, hatékonyságuk pedig csak akkor csökken, ha a betegek nem az előírtaknak megfelelően alkalmazzák őket. Mivel a tapasztalat azt mutatja, hogy sajnos a betegek fele nem tartja be a pontos terápiát, a kutatók egyszerűbb megoldást is kifejlesztettek: vannak már olyan szerek, amelyek évente 1-2 alkalommal, infúziós formában is adhatók.


Aktív védelem

A csontritkulás kezeléséhez használt gyógyszerek hatóanyagai a csontfelszíneken felhalmozódva mintegy elzárják a csontot a csontfalósejtek támadása elől, így védik meg azt a leépüléstől. Emellett csökkentik a csontritkulásos fájdalmakat is. A kezelés hatékonyságához szükséges az is, hogy az érintettek a napi megfelelő kalcium- és D-vitaminbevitelről is gondoskodjanak, megfelelően táplálkozzanak, mozogjanak, elegendő időt töltsenek friss levegőn, érje őket a nap.

Minderre megéri figyelni, mert azt már több ezer betegen végzett tanulmányok bizonyítják, hogy a megfelelő életmóddal kiegészített kezelésnek köszönhetően sokkal kisebb eséllyel törnek el a csontok. A kellő terápiát megkapó betegek csontja a kezelés megkezdését követő három évben már 70 százalékkal kisebb eséllyel törik, és még a legveszélyesebbnek számítócombnyaktörésis 40 százalékkal kisebb eséllyel következik be, mint azoknál, akik nem kapnak korszerű kezelést.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!