A reumatoid arthritis markerei a gyógyszerkutatást is segíthetik

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Egy tanulmány 42 olyan genetikai marker felfedezéséről számolt be, amely megnyithatja az utat a reumatoid arthritis új terápiás lehetőségeinek kidolgozása felé. Ezzel könnyebbé válhat az ízületeket érintő, de akár más szerveket is károsító gyulladásos betegség kezelése.

Egy tanulmány 42 olyan genetikai marker felfedezéséről számolt be, amely megnyithatja az utat a reumatoid arthritis új terápiás lehetőségeinek kidolgozása felé. Ezzel könnyebbé válhat az ízületeket érintő, de akár más szerveket is károsító gyulladásos betegség kezelése.

A reumatoid arthritis kialakulását kutató tudósok nagyságrendileg 100 ezer európai és ázsiai személy ? köztük 30 ezer reumatoid arthritisben szenvedő beteg és csaknem 74 ezer kontrollszemély ? bevonásával végeztek vizsgálatokat. Több mint 10 millió genetikai markert teszteltek, eredményeiket pedig a Nature tudományos folyóiratban tették közzé.

Rengeteg az érintett

A reumatoid arthritis világszerte a népesség 0,5-1 százalékát érinti. A betegség megoszlására jellemző, hogy háromszor annyi nőbeteg van, mint férfi. Döntően, mintegy 70 százalékban tartós fájdalommal jár, a betegek hozzávetőlegesen 15-20 százalékánál alakul ki súlyos mozgáskorlátozottság.

A rendelkezésre álló adatok elemzésekor a tanulmány szerzői a genom 42 régiójában találtak olyan DNS-variációkat, melyek összefüggésben állnak a reumatoid arthritisszel. Ezzel az ismert genetikai eltérések ? tehát tulajdonképpen a betegség genetikai rizikómarkereinek ? száma 101-re nőtt.

Ahhoz mindenképpen további kutatások szükségesek, hogy ezeket a kockázati elemeket tovább tudják elemezni, és kiderüljön, azok miként vesznek részt a betegség kialakulásában. Ennek megértése nagy segítséget jelenthet a jelenleginél is jobb terápiás módszerek kifejlesztésében.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia