Forradalom zajlik az onkológiában

Genetikai ismereteink gyarapodása, a képalkotó diagnosztikai­ eszközök ­fejlődése, ­a ­személyre szabott medicina és az immuno-onkológia térnyerése újabb és újabb fegyvereket ad az orvostudomány kezébe a rák elleni küzdelemben. Dr. Vastag Aladár szerint rendkívül izgalmas, forradalmi változások zajlanak az onkológiában.

Az orvosi innovációnak kiemelt szerep jut a modern embert egyre nagyobb mértékben sújtó civilizációs betegségekkel szemben. Magyarországon is több nagy gyógyszervállalat nap mint nap olyan új kezelési módokon dolgozik, amelyekkel javíthatják a betegek gyógyulási esélyeit és életkilátásait. Az egészségügy számos területén dolgozók szakértelmének és megfeszített munkájának köszönhetően a magyar orvosok tudása és tapasztalata is hozzájárul az innovatív gyógyszerek kifejlesztéséhez.

Nagyságrendileg 300-féle daganattípus van, amelyet 600 daganatgén okozhat. Ezek kódolják azokat a kóros fehérjéket, amelyek miatt a daganatos betegségek kialakulnak. Ezeket a gének által kódolt fehérjéket célozzák a legújabb daganatellenes gyógyszerek, melyekről bővebben az alábbi cikkünkben olvashat!

Irányított csapás a rákos sejtekre

Dr. Vastag Aladár 1991-­ben szerezte az orvosi diplomáját Szegeden, a Szent­-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetemen. Az egyetem névadója az innovatív gondolkodásmódja és az emberi értékei miatt azóta is a szakmai példaképe. Vastag doktor az eddigi pályafutása zömét gyógyszercégeknél és orvosi berendezéseket fejlesztő cégeknél töltötte. Jelenleg az MSD Pharma Hungary orvosszakmai tanácsadójaként dolgozik, hozzájárulva a legújabb egészségügyi fejlesztések honosításához. Munkája során kiemelkedő fontosságú a kétoldalú partneri kapcsolatot kiépítése a hazai orvosokkal, akiknek a munkáját naprakész orvosszakmai információkkal és tudományos fórumok szervezésével igyekszik segíteni. "Rendkívül izgalmas, forradalmi változások zajlanak jelenleg az orvostudomány számos területén - kiemelten igaz ez az onkológiára, melyben jelenleg is dolgozom. Óriási haj tóerőt, motivációt - sőt egy kicsit függőséget is - jelent ez a mindennapokban" - emelte ki Dr. Vastag Aladár. 

Új terápiák egész sora segít felvenni a harcot a rák ellen
Új terápiák egész sora segít felvenni a harcot a rák ellen

Hozzátette: bár a rákra egyetlen, mindenkinél alkalmaz ható gyógymódot biztosan nem találunk az elkövetkező évtizedekben sem, egyre több olyan, személyre szabott daganatellenes terápia előtt nyílnak meg a kapuk, mint például azimmunrendszermódosításán alapuló immuno-onkológia vagy a tumor elleni célzott, általában genetikai hibára irányuló gyógyszerek. Újabb és újabb olyan terápiák látnak napvilágot, amelyek irányított csapást mérnek a rákos sejtekre, miközben a korábbi kezelési módoknál kisebb megterhelésnek teszik ki a páciens szervezetét.


Ezenfelül a közeljövőben a daganatellenes fegyvertár régi és új eszközeinek megszámlálhatatlan kombinációja kerül kipróbálásra a klinikai kutatások kerete in belül. Rendkívül fontos, hogy ezek az új lehetőségek a magyar emberekhez is késedelem nélkül eljussanak, hiszen számos daganattípusban, így például a tüdőrák vonatkozásában is, lehangolóak a hazai statisztikák. A szakember szerint ezek a terápiás módok a biológiáról és az orvoslásról alkotott képünket is alapjaiban formálják át a közeljövőben. "Óriási tere van az orvostudomány ezen szegmensében az innovációnak! Napról napra olyan kezelési módok válnak elérhetővé, melyekről korábban az orvosok - és természetesen a betegek - nem is álmodhattak volna" - magyarázta Dr. Vastag Aladár.

(X)

Gerinctorna

További cikkek
Hozzászólások