Áttörés a vérzékenység kezelésében

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A hemofília, azaz a vérzékenység a második leggyakoribb örökletes véralvadási rendellenesség a világon. Bár a betegség jelenleg még nem gyógyítható, a legújabb terápiás lehetőségek bizakodásra adnak okot.

A vérzékenységnek több típusa is van, a két legismertebb az A-hemofília és a B-hemofília.  Hazánkban nagyjából 3000-en szenvednek a kórtól, ebből több mint 800-an A-hemofíliás, majd 200-an pedig B-hemofíliás betegek. A nemzetközi kutatásoknak hála a B-hemofíliában szenvedő betegek élete hamarosan fordulatot vehet. A betegség kezelésében a génterápia jelentheti az áttörést.

Jelentősen javulhat a kezelések hatékonysága

A B-hemofília egy ritka, de súlyos vérképzőszervi rendellenesség, amelynek lényege, hogy az úgynevezett IX-es véralvadási faktor szintje a normális mennyiségnek csupán 1-5 százaléka, emiatt a szervezet különböző helyein különböző súlyosságú vérzések lépnek fel.

Hosszú évek kutatómunkáinak és a génterápiának köszönhetően öt éven belül jelentősen javulhat a B-hemofília kezelésének hatékonysága. A génterápia ugyanis a genetikai betegségek közvetlen okainak kijavítására ad lehetőséget, magyarán a B-hemofília esetén a szervezetbe juttatott helyes faktorral kijavítható lesz az abnormálisan működő gén. 

hemofília génterápia

A betegség soha nem pihen, így az orvoslás sem maradhat tétlen. A betegség mindenkitől kitartó küzdelmet követel meg, de hinni kell abban: van tovább! A tudomány segít a harcban.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Tippek

Az elmúlt évtizedben az Európai Unió területén közel 500 új innovatív készítményt törzskönyveztek, ezek 60 százaléka elérhető hazánkban is.