Évtizedekig támad a füst

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A dohányzás káros hatása sokszor csak hosszú idő után válik kézzelfoghatóvá, hiszen a COPD is évtizedekig lappanghat, a tüdőrák is több mint 20 évig rejtőzhet. Agresszívan terjeszkedni pedig csak ezután kezd. Emiatt legjobb rá sem szokni erre a káros szenvedélyre, ha pedig ez mégis megtörtént, akkor jobb minél előbb elnyomni az utolsó csikket.

A dohányzás káros hatása sokszor csak hosszú idő után válik kézzelfoghatóvá, hiszen a COPD is évtizedekig lappanghat, a tüdőrák is több mint 20 évig rejtőzhet. Agresszívan terjeszkedni pedig csak ezután kezd. Emiatt legjobb rá sem szokni erre a káros szenvedélyre, ha pedig ez mégis megtörtént, akkor jobb minél előbb elnyomni az utolsó csikket.

A tüdőrák nem más, mint a légzőszerv hámeredetű, rosszindulatú daganata. Szinte mindig a hámszövetből indul ki. A férfiak rákos halálozásában az első, a nőknél a második helyet foglalja el, előfordulása pedig vitathatatlanul összefüggésben áll a dohányzással töltött évek, a naponta elszívott cigaretták számával, és még azzal is, hogy milyen volt az elszívott cigaretta kátrány- és nikotintartalma. Ez egyértelműen kiderült abból a vizsgálatból, amelyet a Cancer Research UK rákkutató intézmény munkatársai végeztek, és amelynek eredményeit a Science szaklapban publikálták.

A kutatók hét tüdőrákos páciens állapotát vizsgálták. Volt között aktív dohányos és olyan is, aki már abbahagyta a cigarettázást, illetve olyan is, aki soha nem hódolt ennek a káros szenvedélynek. A vizsgálati eredmények arra mutatnak rá, hogy a rákot okozó eredeti genetikai hibák hosszú évekig felfedezetlenek lehetnek a szervezetben. Ez a rejtőzés akkor ér véget, amikor új genetikai hibák adódnak az előzőekhez, ez pedig egy idő után gyors ráksejtnövekedést eredményez. Ilyenkor a daganat gyors, agresszív növekedés során a genetikai hibák a ráktumor különböző részeiben felfedezhetők: valamennyi tumorterület különbözően növekszik és genetikai szempontból mindegyik egyedi.

ne_gyujts_ra_2

A kutatók arra is rávilágítottak, hogy a cigarettázás okozza azon korai genetikai hibákat, amelyeket az orvostudomány a tüdőrákhoz köt, de ezek a betegség előrehaladtával egyre kevésbé lesznek fontosak. Az orvosok ugyanis azt állítják: a legtöbb rákot okozó mutációért az APOBEC nevű protein felel, ugyanis ez kontrollálja azt a folyamatot, amelynek végén a mutációk megjelennek a szervezetben. A tüdőrákban található genetikai hibák sokszínűsége ugyanakkor sajnálatosan megmagyarázza azt is, hogy a tüdőrákot célzó gyógymódszerek miért voltak kevésbé sikeresek eddig.

A kutatás rávilágít arra is, hogy a tüdőrákot korábban kell észlelni: még akkor, amikor csak fejlődési szakaszában van. Ebben az esetben ugyanis a betegek túl is élhetik a tüdőrákot. A kutatók ma is nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy meg megértsék, hogyan fejlődik a tumor, lévén akkor képesek lehetnek megjósolni azt is, hogy a mutáció hogyan és merre halad. Viszont onnantól kezdve, hogy a tüdőrák legfőbb kiváltó oka ennyire igazolt, egyszerűbb nem kivárni, míg kezelésre lesz szükség, hanem eleve megelőzni azzal, hogy a dohányosok felhagynak káros szenvedélyükkel.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Tippek

Az innovatív gyógyszerek nagyon jó minőségű, eddig nem kapható készítmények, amelyek a mögöttük álló fejlesztések miatt nevezhetők "okosgyógyszernek".