Észrevétlen lopakodó: időben kell védekezni a COPD ellen

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A COPD, vagy teljes nevén krónikus obstruktív tüdőbetegségbetegség észrevétlenül lopakodik be a betegek életébe, sokszor egészen későn, már szinte csak végstádiumban ismerik föl. Pedig korai diagnózisa kulcsfontosságú lenne, hiszen kezelési esélyei az idő előrehaladtával egyre romlanak.

A COPD, vagy teljes nevén krónikus obstruktív tüdőbetegségbetegség észrevétlenül lopakodik be a betegek életébe, sokszor egészen későn, már szinte csak végstádiumban ismerik föl. Pedig korai diagnózisa kulcsfontosságú lenne, hiszen kezelési esélyei az idő előrehaladtával egyre romlanak.

A dohányosok rendszerint természetesnek veszik, hogy egyre gyakrabban köhögnek, könnyen kifulladnak, néha pedig még a legegyszerűbb feladatok elvégzése is nehezükre esik. Pedig súlyos gond, hogy ezeknek a tüneteknek a megjelenését, lassú előrehaladását figyelmen kívül hagyják, hiszen ezzel éppen a betegség súlyosbodását segítik. Persze ahhoz, hogy a COPD kialakuljon, nem is feltétlenül kell dohányozni: a betegség rizikóját az is növeli, ha valaki éveken keresztül kormot vagy port lélegez be, de akár a légszennyezés is kiválthatja ezt a kórt.

Az érintettek legtöbbje gyakran már előrehaladott állapotban van, mikor rájön, hogy az egészségügyi állapota milyen mértékben romlott. Pedig a betegség kezelhető lenne, méghozzá annál hatékonyabban, minél hamarabb megkezdik a terápiáját.

Az érintettek legtöbbje gyakran már előrehaladott állapotban van, mikor rájön, hogy az egészségügyi állapota milyen mértékben romlottAz érintettek legtöbbje gyakran már előrehaladott állapotban van, mikor rájön, hogy az egészségügyi állapota milyen mértékben romlott

Miután COPD-t diagnosztizáltak egy betegnél, az orvos célja, hogy kezelje a tüneteket, azaz csökkentse a légszomjat, javítsa a terhelhetőséget és megfékezze az betegség romlását. A beteg állapota az idő múlásával folyamatosan romlik, ezért fontos, hogy a kezeléssel lelassítsák ezt a folyamatot. Az orvosok hasonló hörgőtágító kezelést írnak elő, mint az asztmás betegek esetében. A belégző készülékekben alkalmazott hörgőtágító megnyitja a légutakat, így több levegő juthat be a tüdőbe, illetve onnan ki. Ma már többféle olyan hörgőtágító van forgalomban, amelyet kifejezetten COPD kezelésére fejlesztettek ki, és amelyeknek köszönhetően a betegség tünetei jelentősen mérsékelhetők, emellett pedig csökkenthető a betegség akut fellángolásának kockázata is.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia