Kétszázezren küszködnek

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Rengetegen szenvednek a depressziótól, pedig lehetne kezelni

Rengetegen szenvednek a depressziótól, pedig lehetne kezelni

Csak hazánkban mintegy kétszázezren küszködnek depressziós tünetekkel, közülük sokan föl sem ismerik a betegséget, korszerű kezelést pedig végképp nem kapnak. Pedig ahhoz, hogy a probléma kezelhető legyen, észre kell venni a bajt.

Sokan képtelenek arra, hogy a mindennapi pozitív érzéseket átéljék, szenvednek, mintha egy láthatatlan erő kötné őket gúzsba: ez a depresszió, amit a klinikai adatok szerint minden ötödik ember megtapasztal élete során. Magyarországon havi szinten kétszázezer ember szenved ilyen tünetektől, közülük pedig csak alig minden második áll orvosi, gyógyszeres kezelés alatt. Ennek oka, hogy ugyan a depresszió bárkit érinthet, sokan nem szívesen vesznek erről tudomást. Sőt egyenesen eltitkolják a betegséget a környezetük elől, mert úgy érzik, ha beismerik állapotukat, hátrányos megkülönböztetésnek teszik ki magukat. Emiatt a depresszió sokszor felismeretlen marad, tüneteit mással magyarázzák. Gond az is, hogy a szimptómákat sokan valamilyen élethelyzet természetes velejárójának tekintik, ezért nem fordulnak orvoshoz, nem kérnek segítséget. Sokak azért nem keresnek szakembert, mert helyzetüket reménytelennek érzik. Utóbbi azért gyakori, mert a depresszió egyik tünete éppen a reménytelenség érzése. Éppen ezért nem szabhat gátat annak, hogy az érintettek segítséget kérjenek.

depresszió

Fontos, hogy a betegek és a családtagok, barátok fölismerjék a depresszió jeleit, és észrevegyék, ha az érintettnek orvoshoz kell fordulnia. Ezért nélkülözhetetlen az, hogy erről a témáról beszéljenek az emberek, ezáltal is csökkentve a megbélyegzettség érzését. Szükség van az ellátórendszer erősítésére, a betegek, hozzátartozók, civil szervezetek együttműködésére. Ezt hivatott segíteni az Európai Szövetség a Depresszió Ellen, melynek hazánk is része.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia