Így tárolja helyesen a gyógyszereket otthon!

A gyógyszereket a gyártó ajánlásának megfelelően, általában száraz, hűvös helyen kell tárolni, de vannak készítmények, amelyek különleges elbánást igényelnek. Nem a hely és a hőmérséklet azonban az egyetlen szempont, amire figyelni kell!

Miután megvásároltuk a gyógyszert, nem csak arra kell figyelni, hogy az orvos által előírt gyakorisággal és adagolással vegyük be őket, hanem az sem mindegy, hogyan tároljuk őket. A gyógyszerek ugyanis általában megromolhatnak, helytelen tárolás esetén veszíthetnek hatékonyságukból, sőt, egyenesen veszélyessé is válhatnak. Egy megbontott, nem elég hűvös helyen tárolt szemcsepp például a tünet enyhítése helyett fertőzést okozhat, a bőrre kenhető krémek pedig bőrirritációhoz vezethetnek.

Sötét, hűvös, száraz hely

Ezért nagyon fontos, hogy a készítmény megvásárlása után mindenképpen olvassuk el a mellékelt tájékoztatót, vagy a doboz feliratát, ahol feltüntetik a tárolási szabályokat. A tablettákat, kapszulákat, szirupokat általában hűvös, száraz helyen kell tartani, ahol nincs kitéve napsugárzásnak.

Mindig zárjuk el a gyógyszert!

Az ideális megoldás a gyógyszerek tárolására egy zárható gyógyszeres szekrény, ahol nagyjából egyenletes a hőmérséklet, nincs kitéve napfénynek és nem utolsó sorban a gyerekek számára sem hozzáférhető. Ha nincs zárható szekrényünk, akkor is fontos gondoskodni arról, hogy a gyógyszerek, szirupok ne legyenek a kicsik számára hozzáférhetőek, a gyógykészítményeket pedig minden esetben használat után erre a védett helyre kell visszatenni. Így elkerülhető, hogy a gyerekek tévedésből, vagy kíváncsiságból bevegyenek olyan, számukra érdekes (például színes) tablettákat, amik árthatnak nekik, vagy "kiszolgálják magukat" a finom, ízesített lázcsillapító szirupból, a megengedett adagon felül.
Az ideális választás egy zárható gyógyszeres szerkényke
Az ideális választás egy zárható gyógyszeres szerkényke

Hűtőben tárolva

Bizonyos gyógyszerek ezen felül különleges tárolást igényelnek: van, amit a hűtőszekrényben szabad csak tárolni. Tipikusan ilyen készítmények a különböző cseppek (szemcsepp, fülcsepp), egyes krémek, kúpok, illetve általában a legtöbb, gyógyszertárban kikevert készítmény.
A hűtőben való tárolás nem csak a szavatosság miatt fontos bizonyos esetekben, hanem egyenesen használhatatlanná válik a készítmény, állagát veszti, ha nincs rendesen hűtve. Bizonyos, például egyes aranyér elleni kúpok például a nyári hőségben annyira megolvadhatnak, eldeformálódhatnak, hogy nem alkalmasak a kezelésre.

Figyeljünk a lejáratra!

A tárolásnak fontos része, hogy rendszeresen ellenőrizzük le a lejárati dátumokat és a már nem felhasználható készítményeket szelektáljuk ki és adjuk le a gyógyszertárak gyűjtőjében. A megbontott készítmények esetében különösen figyelni kell, hiszen míg egy tabletta a lejárat után "csupán" hatékonyságából veszít, a fenti példával élve, egy már több mint 6 hete megbontott szemcsepp használata kellemetlen tüneteket, betegséget is okozhat!
Életmódváltók

Legnézettebb videónk: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Aktuális
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Hozzászólások