Megtriplázódhat az Alzheimer-betegek száma

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A becslések szerint 2050-re a mainál akár háromszor több, összesen mintegy 130-150 millió Alzheimeres beteg élhet a világon. A betegséget sajnos sokszor nem ismerik föl idejekorán, így a betegek nem tudják időben megkezdeni a terápiát sem. Pedig a megfelelő kezelés már most is nagyban javítja az életminőséget.

A becslések szerint 2050-re a mainál akár háromszor több, összesen mintegy 130-150 millió Alzheimeres beteg élhet a világon. A betegséget sajnos sokszor nem ismerik föl idejekorán, így a betegek nem tudják időben megkezdeni a terápiát sem. Pedig a megfelelő kezelés már most is nagyban javítja az életminőséget.

Magyarországon jelenleg 200-300 ezer olyan idős ember él, aki demens, 70 százalékuknál pedig azAlzheimer-kórvagy az azzal társult betegségek okozza a problémát. A betegség nőknél kétszer gyakoribb, mint a férfiaknál, az érintettek többsége pedig már a középsúlyos stádiumban kerül orvoshoz. Akkor, amikor már nemcsak memóriaromlás, hanem magatartászavar is jelentkezik ? mondta el az Alzheimer világnap alkalmából dr. Kovács Tibor, a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának docense. Az igazgatóhelyettes kiemelte, hogy a betegség a 21. század egyik népbetegségének számít, és a várható élettartam kitolódásával arra lehet számítani, hogy az évszázad közepére háromszor annyi érintettje lesz, mint most. A memóriaromlással kezdődő betegség az idősebbeket sújtja, a 65 év feletti korosztály körében nagyjából egy százalékos az előfordulása, ugyanakkor 85 év felett már csaknem minden második ember érintett. Annak oka, hogy a nők körében gyakoribb, főképp abban keresendő, hogy ők eleve tovább élnek, de szerepet játszik benne a klimax miatti ösztrogénszint-csökkenés is.

Nem csúszhat a diagnózis

A neurológus komoly problémának tartja, hogy a betegséget rendszerint csak akkor ismerik fel, amikor az érintettek már legalább 5-6 éve küzdenek vele, ebből adódóan pedig a kezelés is csúszva kezdődik meg. Pedig rengeteget számítana, ha a terápia már az olyan bevezető tüneteknél megkezdődhetne, mint amilyen a rövid távú memória romlása. Ha ugyanis a gyógyszeres kezelést már ekkor megkapnák az érintettek, akkor jelentősen lassítható lenne a betegség 8-12 évig tartó betegség lefolyása. Azaz jóval később jelennének meg az olyan középsúlyos tünetek, mint amilyen a zavartság, a tájékozódási zavar, az agresszív viselkedés vagy a hallucináció. Ugyancsak később jutnának el a betegek a kór harmadik szakaszába, amikor már a mindennapjaikat is ellehetetleníti a demencia.

Folyamatos kutatás

Az, hogy pontosan mi áll a betegség kialakulásának hátterében, ma sem tudható biztosra, azt viszont már igazolták, hogy az életmódnak kulcsszerepe van ebben: ismert például, hogy ugyan a vérnyomás szinten tartásával, a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésével, a fizikai és szellemi aktivitással és a mediterrán diétával nem lehet a kórt kivédeni, de kialakulását lehet így késleltetni. Ehhez azonban az kell, hogy az érintettek már a 30-as, 40-es éveinkben is törekedjenek erre.

A diagnosztika terén világviszonylatban jelentős előrelépések történtek, ma már az agy-gerincvelői folyadékban is ki lehet mutatni azokat a fehérjéket, amelyek a betegség jeleinek tarthatóak, így már a kezdeti stádiumban kimutatható a betegség. Vannak olyan izotópvizsgálatok is, amelyek szinte szövettani módon tudják ezeket kirajzolni. Ezek hazai alkalmazása azonban még várat magára. A betegség lefolyását befolyásoló terápiák is fejlesztés alatt állnak, ezek a gyógyszeres kezelések egyre inkább afelé tolódnak, hogy minél korábbi stádiumban ismerjék fel a kórt.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!