Hol tájékozódhatunk a legújabb gyógyszerekről?

Az okos gyógyszerek olyan új, innovatív készítmények, amelyek a korábbi terápiás lehetőségeknél hatékonyabb kezelést biztosítanak, a legújabb, legeredményesebb fejlesztéseket ötvözik a mindennapi medicinában.

Az innovatív gyógyszerek óriási áttörést hoznak, új fejezetet nyitnak a gyógyításban. Olyan betegségekkel kapcsolatban nyújtanak reményt, amelyeket korábban nem lehetett kezelni, gyógyítani. Ma már ismert tény, hogy az időben felismert, diagnosztizált betegségek eredményesebben kezelhetők, orvosolhatók. Az okos gyógyszereknek köszönhetően az elmúlt évtizedekben többek között különböző kardiovaszkuláris,anyagcserebetegedések, pszichiátriai kórképek, AIDS, tüdőbetegségek, onkológiai és hematológiai (rákos) megbetegedések váltak eredményesen kezelhetővé.


Az innovatív gyógyszeripari vállalatok folyamatos kutatásokkal egyre korszerűbb, biztonságosabb hatóanyagokat állítanak elő, új gyógyító terápiák kifejlesztésén dolgoznak, ami hosszú és költséges folyamat. Legalább 10 évig tart mire egy új hatóanyag gyógyszerként forgalomba kerülhet. A kutatásokat tesztelések követik, később a hatóanyagot illetve a már kész gyógyszert hatóságilag is engedélyeztetni kell.

Akár több éves munkával felfedezni egy vegyületet, egy új hatóanyagot, csak az első lépés egy új gyógyszer piacra dobása felé. Ahhoz, hogy biztonságos és hatásos gyógyszereket kapjanak a betegek, több éves ellenőrzésen, engedélyeztetésen kell átesniük. Tudjon meg többet cikkünkből!

Bár az egészségtudatos életmód sokak számára fontos, ennek ellenére a legtöbben sajnos nem tájékozódnak megfelelően az igénybe vehető modern kezelésekkel kapcsolatban, noha minél többet tudunk egyes terápiákról, annál nagyobb az esély a gyógyulásra. Mivel a vényköteles gyógyszerek nem reklámozhatók az új készítményekről csak kevés információ jut el a nyilvánossághoz, így sokszor tévhitekre épül a tudásunk. Gyakran az érintettek sincsenek tisztában azzal, hogy betegségük már gyógyítható, vagy olyan új kezelések is léteznek, amelyek esélyt adhatnak a gyógyulásra.

A gyógyszergyártó cégek gyógyszerismertető munkatársaikon, kongresszuson és tudományos publikációkon keresztül folyamatosan értesítik az orvosokat legújabb fejlesztésekről. Ám a klinikai fázisban lévő, forgalomba még nem került innovatív szerekről csak a kutatásban részt vevő szakemberek és a hatóságok értesülnek. A tesztelés időszakában az új hatóanyagokat önként jelentkezők próbálják ki, így a szer eredményessége, mellékhatásai is nyomon követhetőek, mindez reményt keltő lehetőséget nyújt a súlyos betegek számára.

Akár tíz év is eltelhet mire a kutatásból gyógyszer lesz
Akár tíz év is eltelhet mire a kutatásból gyógyszer lesz

A hatósági ellenőrzés után kerül sor a gyógyszer törzskönyvezésére, melynek keretében az új készítményt alapos, szigorú vizsgálat alá vetik, analizálják, valóban biztonságos-e, hatékonyabb alternatívát nyújt-e, mint a korábbi termékek. Az egészségbiztosítási szervezetek e procedúrát követően döntik el, hogy az új okos gyógyszerek közül melyeket sorolják majd az egészségbiztosító által támogatott szerek közé. Amennyiben egy gyógyszert Magyarországon törzskönyveztek, az erre vonatkozó információk, adatok a OGYÉI honlapon mindenki számára elérhetőek.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár döntésétől függ, hogy mikor tesz elérhetővé egy új okos gyógyszert, ám a legújabb gyógyszerkészítmények közül nem minden szerezhető be itthon. Az új terápiás megoldásokat az orvos írhatja fel, ezért érdemes kezelőorvosunktól érdeklődni az új, intelligens megoldásokról, lehetőségekről. Az innovatív gyógyszerekkel kapcsolatos folyamatban lévő kutatásokról a gyógyszercégek honlapjairól is tájékozódhatunk. A civil betegszervezetek is hathatós segítséget nyújthatnak a hazai és külföldi terápiák, kezelési módszerek bemutatásával. Ugyanakkor az innovatív terápiák, intelligens gyógyszerek megismertetését célzó tájékoztató, felvilágosító médiakampányok is hasznos szolgálatot tehetnek az okos gyógyszerek előnyeinek tudatosításában.

Életmódváltók

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait