Szűrés tetőtől talpig

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az olyan jellegű népegészségügyi szűrővizsgálatok mellett, mint amilyen a méhnyakrák-szűrés vagy a mammográfia, érdemes egyéb területekre is figyelmet fordítani.

A rendszeres bőrrákszűrés például sokakat megnyugtathat, de hasznos a rendszeres szemészeti vizsgálat is, bizonyos életkor felett pedig acsontritkulásszűrése.

Az anyajegyeket évente egyszer ajánlott bőrgyógyász szakorvossal átnézetni, ha pedig sok van belőlük, akkor akár félévente is meg lehet tenni.

Hová forduljak?

Ilyen vizsgálatot bőrgyógyásznál lehet végeztetni, ha pedig gyanús anyajegyet látunk, az állami ellátórendszerben is bátran meg lehet mutatni.

Emellett rendszeresen célszerű önvizsgálatot is tartani, ha pedig bármi gyanúsat észlelünk, azonnal orvoshoz kell fordulni. Ez nagyon fontos, ugyanis a melanoma rendkívül agresszív, hamar áttétet képző daganat, így időben történő felismerése kulcsfontosságú.


Szívultrahangra és terheléses EKG-vizsgálatra 40 éves kor felett évente célszerű elmenni, ez jóval többet mutathat, mint a háziorvos által végzett egyszerű vérnyomásmérés.

Hová forduljak?

Ilyen vizsgálatot kardiológusnál kell kérni, ahová a háziorvos adhat beutalót minden olyan esetben, amikor indokoltnak látja.

 

Idősebb korban a csontritkulás miatt nagyon fontos a csontsűrűség mérése is. Ez általános állapottól és rizikófaktoroktól függően 1-3 évenként ajánlott a 65 évesnél idősebb nőknek, valamint a 70 év feletti férfiaknak. Elvégeztetése azért fontos, mert az esetleges csontritkulás kezelését ettől függően kell megkezdeni.

Hová forduljak?

Ilyen vizsgálatot reumatológusnál, fizioterápiás és mozgásszervi rehabilitációs szakorvosnál lehet kérni, hozzájuk is háziorvosi beutalóval lehet bejutni.

Ha már ilyen kezelés folyamatban van, évente kell csontsűrűség-vizsgálatot végeztetni, azzal mérhető ugyanis a kezelés hatékonysága. Aki biztosra akar menni, a szűrést már 50 éves korban megkezdheti, pláne, ha rizikófaktorai is vannak. Ilyen a genetikai adottság, tehát ha a családban már előfordult csontritkulás, a magas és vékony testalkat, a csontritkulást okozó gyógyszerek szedése, az 1-es típusú cukorbetegség, a máj- vagy vesebetegség, a pajzsmirigy-túlműködés.

Szemészeti szűrővizsgálaton panasz nélkül is javasolt 2 évente részt venni
Szemészeti szűrővizsgálaton panasz nélkül is javasolt 2 évente részt venni

        

Szemészeti szűrővizsgálat 2 évente panasz nélkül is javasolt, ha pedig a családban előfordult zöld hályog, már évente ajánlott elvégeztetése. Ugyanez a helyzet akkor, ha a családban már volt bármilyen öröklődő szemészeti betegség. A szűrővizsgálatra különösen ügyelni kell bizonyos betegségek fennállása mellett: ilyen például a cukorbetegség, a magas vérnyomás, bármely keringési vagy anyagcsere-betegség és a pajzsmirigybetegség.

Hová forduljak?

Ilyen vizsgálatot szemész szakorvosnál lehet végeztetni, panaszok vagy családi érintettség esetén az állami rendelőkben is elvégzik a szűrést.

Szintén indokolt a gyakoribb szűrővizsgálat bizonyos gyógyszerek, például szteroidkészítmények huzamosabb szedése mellett. Mivel az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbá válik a makula degeneráció, idősebb korban már ennek mihamarabbi felfedezése miatt is célszerű rendszeresen felkeresni a szemészt.

 

Irány a patika?

Ugyan nem a klasszikus értelemben vett szűrővizsgálatokról van szó, de vannak olyan gyorstesztek, amelyek segítenek annak eldöntésében, hogy egy enyhébb panasz miatt érdemes-e mihamarabb orvoshoz fordulni, szó lehet-e komolyabb betegségről. Az ilyen patikában kapható, otthoni gyorstesztek úgy működnek, hogy az ujjbegyből vett vért, a vizeletet vagy a székletet össze kell rázni egy üvegben lévő indikátoroldattal, majd várni addig, amíg az eredmény látható nem lesz, vagy éppen lakmuszpapírra kell csöppenteni.

  • Létezik olyan gyorsteszt, amely megfázás esetén kimutatja, hogy afertőzésbakteriális-e, tehát szükséges-e orvoshoz fordulni az antibiotikum felíratása végett.
  • Otthoni gyorsteszttel a székletben található vér is kimutatható.
  • Vannak olyan gyorstesztek, amelyek képesek megállapítani, szó lehet-e Helicobacter pyori fertőzésről.
  • Olyan gyorsteszt is van, amely a megemelkedett koleszterinszintet mutatja ki.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukobetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Tippek

Az innovatív gyógyszerek nagyon jó minőségű, eddig nem kapható készítmények, amelyek a mögöttük álló fejlesztések miatt nevezhetők "okosgyógyszernek".