Milyen gyakran járjunk vastagbélszűrésre?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A vastagbélszűrést a legtöbben fájdalmas vizsgálatnak gondolják, holott a modern módszerekkel csupán apróbb kellemetlenséggel jár. 50 éves kor felett azonban fontos rendszeresen elvégezni, hiszen komoly betegségek szűrhetőek ki vele.

Az utóbbi évtizedekben világszerte drasztikusan megnőtt a vastag- és végbélrákos betegek száma. Magyarországon is az egyik legveszélyesebb daganattípusnak számít, körülbelül évi 7500-8000 az új betegek száma, és ötezernél is többen halnak meg évente a betegségben.

50 éves kor felett minden férfinél és nőnél indokolt a vastagbélszűrés
50 éves kor felett minden férfinél és nőnél indokolt a vastagbélszűrés

Sereghajtók vagyunk

Magyarországon a vastagbélrákosok halálozási aránya 56,3 százalékos volt 2013-ban, míg az uniós tagállamok átlagát tekintve csak 31,3 százalékos volt ugyanez a mutató.

A legtöbb daganattípushoz hasonlóan a korai felismerés itt is létfontosságú, hiszen minél korábban észreveszik az elváltozást, annál könnyebben gyógyítható a betegség. Megfelelő időben diagnózist felállítani elsősorban szűrővizsgálattal lehet. 50 éves kor felett minden férfinél és nőnél indokolt a vastagbélszűrés legalább 5-10 évente még akkor is, ha semmilyen panasza nincs. Akiknek a családjában volt hasonló betegség, azoknak már 40 év felett szűrésen kellene részt venniük.

Több módszer is van a betegség szűrésére, az egyik legalapvetőbb a szemmel nem látható vér azonosítása a székletben. Ez laboratóriumi vizsgálattal is történhet, melyhez a háziorvos adhat beutalót, illetve a patikában is elérhetőek olyan gyorstesztek, amelyekkel otthon mi magunk is elvégezhetjük a vizsgálatot. Ez nem utal egyértelműen daganatra, többféle emésztőrendszeri betegség is járhat ugyanis véres széklettel. Ugyanígy a negatív teszt sem zárja ki a daganat jelenlétét, bizonyos stádiumban ugyanis még nem jár vérzéssel.


Pontosabb képet ad egészségi állapotunkról a gasztroszkópia, vagyis a gyomortükrözés, illetve a teljes vastagbéltükrözést jelentő kolonoszkópiás vizsgálat. A nagyjából 25 perces kolonoszkópia során egy hajlékony, kamerával ellátott csövet vezetnek fel a vastagbélbe, mellyel a gyanúsnak ítélt területeket az orvos "saját szemével" is átvizsgálhatja. Ezzel az eljárással szövettani minta is vételezhető, illetve felfedezhetőek és eltávolíthatóak a bélfal oldalán kinövő polipok, amelyek a későbbiekben akár rosszindulatú daganattá is fejlődhetnek. Ilyen módon az orvos átfogó képet kaphat a páciens vastagbelének állapotáról, és kizárhatja a daganat mellett számos másik betegség kialakulásának esélyét is.

A vizsgálatot megelőzően az orvosok már a kórházban felkészítenek, hashajtó szerekkel alaposan kitisztítják a beleket. Négy-öt nappal a vizsgálat előtt diétás étrendet javasolnak a páciensnek: ilyenkor javasolt kerülni a túl sok rostot tartalmazó élelmiszereket. Bár a vastagbélszűrés első hallásra fájdalmas vizsgálatnak tűnik, a tapasztalatok alapján a pácienseknek nincs félnivalójuk. A beleket borító hashártya feszülése miatt kismértékű kellemetlen érzés tapasztalható ugyan, de összességében a vizsgálat fájdalommentes.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

31901

Orvos válaszol
Aktuális
Miért kell nyáron erősíteni az immunrendszert?Probiotikumok

Miért kell nyáron erősíteni az immunrendszert?Probiotikus baktériumok nélkül nincs egészséges ember

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukobetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

Tippek

Az okos- és innovatív gyógyszerek tulajdonképpen azok a terápiák, melyek legmegbízhatóbban hozzásegíthetnek minket a gyógyuláshoz.