Az IBD-nél a cél a tünetmentesség

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A gyulladásos bélbetegségek csoportjába a Crohn-betegség és a Colitis ulcerosa tartozik, és bár gyógyítani egyelőre egyiket sem lehet, megfelelő kezeléssel egyre hosszabbak lehetnek a tünetmentes időszakok.

A gyulladásos bélbetegségek csoportjába a Crohn-betegség és a Colitis ulcerosa tartozik, és bár gyógyítani egyelőre egyiket sem lehet, megfelelő kezeléssel egyre hosszabbak lehetnek a tünetmentes időszakok.


Az IDB (Inflammatory Bowel Diseases), vagyis gyulladásos bélbetegség alatt két gyulladásos folyamatot értünk. Az egyik a Crohn-betegség, a másik a Colitis ulcerosa (fekélyes vastagbélgyulladás). Míg acolitis ulcerosacsak és kizárólag a vastagbelet érinti, addig Crohn-betegség esetében a gyulladás a tápcsatornán belül bárhol megjelenhet.

Az IDB ugyan nem minősül népbetegségnek, de a betegek száma világszerte meghaladja az 5 milliót. Ismert adat az is, hogy Magyarországon évente körülbelül 1000-1200 új beteget regisztrálnak. A Crohn-betegség gyerekkorban is előfordul, világszerte 200 ezer gyereket érint.

A gyulladásos bélbetegség oka máig ismeretlen, azonban valószínűleg a genetikai és környezeti tényezők egyaránt közrejátszanak a kialakulásban. Miután a teljes gyógyulás még nem lehetséges, a betegek konstans terápiát igényelnek. Ez nagyon fontos, ugyanis korszerű kezeléssel a gyulladásos bélbetegségben szenvedő betegek életminősége nagyban javítható.

belbetegseg 7


Műtéttől a gyógyszerig

Az IBD kezelése alapvetően a megfelelő táplálkozástól a gyógyszeres terápián át a műtéti beavatkozásig terjed, függően a betegség típusától és súlyosságától. Fontos kiemelni, hogy egyes ételek és italok, így például az alkohol súlyosbíthatják a tüneteket.

A szimptómák visszaszorításának első lépéseként az orvosok aminoszalicilátokat és kortikoszteroidokat szoktak felírni, mivel ezek gyulladáscsökkentő hatásúak.

Az immunszuppresszív szereket a tünetmentes állapot fenntartására használják, mivel ezek a készítmények elnyomják a szervezet immunválaszát, megakadályozva a gyulladás folyamatos fennállását. Fertőzések esetén antibiotikum is alkalmazható. Ezen kívül egyes biológiai szerek segítenek a tünetek kezelésében és a tünetmentes állapot fenntartásában, továbbá elősegítik a nyálkahártya gyógyulását is.

A Crohn-betegségben szenvedő betegek mintegy 70 százalékánál a műtét is elengedhetetlen, gyakran egy bélszakasz eltávolítására is szükség van. Fekélyes vastagbélgyulladásban a betegek10-40 százaléka szorul műtétre. A gyulladásos bélbetegségek kezelésének a célja első sorban a tünetmentesség fenntartása, az életminőség javítása, illetve a lehetséges szövődmények megelőzése.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!