Mérföldkő a cukorbetegek kezelésében

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Korszerű hatóanyagokkal egyre jobban csökkenthető a 2-es típusú cukorbetegek kardiovaszkuláris halálozása ? az ezzel kapcsolatos új kutatási eredményekről az Európai Diabetes Társaság (EASD) stockholmi kongresszusán számoltak be. Koleszterincsökkentők ilyen jellegű hatásáról már korábban is jelentek meg komoly tanulmányok.

Korszerű hatóanyagokkal egyre jobban csökkenthető a 2-es típusú cukorbetegek kardiovaszkuláris halálozása ? az ezzel kapcsolatos új kutatási eredményekről az Európai Diabetes Társaság (EASD) stockholmi kongresszusán számoltak be. Koleszterincsökkentők ilyen jellegű hatásáról már korábban is jelentek meg komoly tanulmányok.

A diabéteszes betegek számára különösen fontos, hogy hangsúlyt fektessenek a vérnyomás csökkentésére és normális értéken tartására. Ez azért nélkülözhetetlen, mert esetükben az átlagosnál tízszeresen nagyobb kockázattal jelennek meg szív- és érrendszeri megbetegedések. Emiatt különösen komoly az az eredmény, amelyet az Európai Diabetes Társaság (EASD) stockholmi kongresszusán mutattak be: az ismertetett vizsgálat szerint már szignifikánsan, 14 százalékkal csökkenthető a 2-es típusú cukorbetegek kardiovaszkuláris kockázata. Tehát az, hogy az érintettek ilyen betegségek miatt például stroke-ot kapjanak, rosszabb esetben életüket veszítsék. A kutatásnál vizsgált hatóanyag a kardiovaszkuláris halálozást 38 százalékkal, az összhalálozást 32 százalékkal csökkentette, míg a kórházi felvételt igénylő szívelégtelenség kialakulásának esélyét 35 százalékkal mérsékelte.

1911828_10152869243973746_3086251456418790089_n

Folyamatosak a kutatások

Arról, hogy koleszterincsökkentők napi alkalmazása a cukorbetegeknél harmadára csökkenthetné az infarktusok, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések számát, az Oxfordi Egyetem kutatói már évekkel ezelőtt beszámoltak. Lancet című szakfolyóiratban közzétett tanulmányukból az derült ki, hogy az ilyen készítmények csökkentik az infarktus és a stroke kockázatát a cukorbetegeknél, még akkor is, ha a koleszterinszint alacsony. Hatékonyságuk független kortól, nemtől és attól is, hogy a betegnél felléptek-e a szív- és érrendszeri betegség tünetei vagy sem.

Korábbi német vizsgálatokból kiderült az is, hogy azok az 1-es típusú diabéteszes betegek, akiknek már gyermekkorukban magasabb a vérnyomásuk a normálisnál, nagyobb valószínűséggel számíthatnak szív- és érrendszeri megbetegedések megjelenésére már fiatal felnőtt korukban is. A kutatásba, amely ezt az eredményt adta, 868 diabéteszes beteget vontak be. Vérnyomásukat 6 és 20 éves koruk között követték 95 német és osztrák diabetes központ és gyermekkórház bevonásával.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!