A kezelés miatt is kulcskérdés a korai felismerés

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A mai korszerű gyógyszerekkel a Hodgkin limfóma nagyon jól kezelhető, ehhez viszont az kell, hogy a betegséget idejekorán felismerjék. Szerencsére a diagnózis felállítása is egyre könnyebb, emiatt pedig egyre több beteg terápiája lehet sikeres.

A mai korszerű gyógyszerekkel a Hodgkin limfóma nagyon jól kezelhető, ehhez viszont az kell, hogy a betegséget idejekorán felismerjék. Szerencsére a diagnózis felállítása is egyre könnyebb, emiatt pedig egyre több beteg terápiája lehet sikeres.

Magyarországon évente körülbelül 2500 új limfómás beteget diagnosztizálnak, jóval többet, mint korábban. Ennek egyik oka az, hogy a kutatások szerint az iparosodás velejárói ? így például a levegőszennyezés, a vegyszerhasználat ? növelhetik a betegség kialakulásának veszélyét. A másik ok viszont ennél messzebbre mutat, lévén a betegszám növekedésében az is közrejátszik, hogy diagnosztika már jóval fejlettebb, azaz, korábban és több beteget ismernek fel. Ebből a vonatkozásból pedig a "betegszám-növekedés" nem feltétlen rossz hír, hiszen tulajdonképpen nem a betegség gyakoribbá válásából adódik, hanem abból, hogy azt egyre korábban ismerik fel.

Utóbbi azért jó hír, mert a limfóma ma már eredményesen kezelhető betegség, a betegek itthon is hozzájuthatnak a legmodernebb célzott immunterápiához a kijelölt hematológiai centrumokban. Utóbbi a gyógyítás sikere szempontjából kulcsfontosságú, lévén a későn, már előrehaladott állapotban szakorvoshoz kerülő betegek gyógyulási esélyei ma is jóval rosszabbak a korán diagnosztizáltakénál. Viszont azoké, akik korán megkapják a megfelelő terápiát, nagyon jók. A Hodgkin limfóma kezelése napjainkban egyre eredményesebb, jelenleg ez a legsikeresebben kezelhető hematológiai tumoros megbetegedés.

A limfómák ezen csoportja igen gyakori, a rosszindulatú limfómák közel 50 százalékát teszi ki. A férfiakat gyakrabban érinti a megbetegedés, főleg a 20-40 éves korosztályt. A betegség során azimmunrendszerfunkciója lecsökken, az érintetteknek fokozott a hajlamuk különböző fertőző megbetegedésekre. Sokszor magát a betegséget is csak ezen következmények miatt fedezik fel, pedig a korábbi felismerés nagyban könnyebbé tenné a kezelést.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia