Jó hír a betegeknek

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete üdvözölte, hogy a jövő évi költségvetés tervezetében emelkedett a gyógyszertámogatásra fordított forrás, megjegyezte azonban, hogy még mindig elmarad a V4-ek átlagától.

A szervezet közleményében azt írta, hogy a 2018-as költségvetési tervezetben növekszik a gyógyszerkassza (a patikai forgalomban kapható gyógyszerek ártámogatása) nagysága. A tervezet szerint a gyógyszerkassza előirányzata 337,4 milliárd forint, ami 18 milliárd forinttal magasabb a tavaly tervnél. Ebből 72,4 milliárd forintot a gyógyszergyártók fizetnek majd a tervek szerint, jelentős részt vállalva a gyógyszerellátás finanszírozásából.

Az innovatív onkológiai gyógyszerek befogadási ideje az ártámogatásba Magyarországon rendkívül hosszú. Ezt még a közbeszerzések bürokratikus eljárása is tetézi, ami további hosszú hónapokig tart. Hogy miért probléma ez, arról bővebben az alábbi cikkünkben írtunk!

Felhívták továbbá a figyelmet arra, hogy a gyógyszerfinanszírozás összetettsége miatt ez a kassza nem azonos a teljes gyógyszerköltéssel, a tárgyalt költségvetési sor nem tartalmazza például a kórházi készítmények támogatását és az úgynevezett tételes finanszírozású gyógyszerekre költött összeget sem, amelynek növelése szintén szükséges ahhoz, hogy a legmodernebb terápiák eljussanak a betegekhez.  Hozzátették: a hazai gyógyszerkassza-növekmény így is elmarad a V4-országok nettó - gyártói befizetésekkel korrigált - gyógyszerköltésének átlagától.

Emelkedett a gyógyszertámogatásra fordított forrás
Emelkedett a gyógyszertámogatásra fordított forrás

A régió legmagasabb adóterhei

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy a gyógyszergyártók adóterhei Magyarországon a legmagasabbak a régióban. Különböző adók formájában a gyártók fizetik évente a gyógyszerkassza megközelítőleg 20 százalékát, és minden évben nő a gyógyszeripari hozzájárulás összege, ahogy a teljes forgalom és a támogatási kiadások is növekednek. Közölték, hogy júniustól várhatóan hat új készítmény kaphat ártámogatást Magyarországon, de további ötven innovatív, a legújabb gyógyítási módszereket megvalósító készítmény még befogadásra vár számos terápiás területen.


Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukobetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Tippek

Egyetlen gyógyszermolekula fejlesztése 1-12 milliárd dollárba kerül, ez megegyezik Magyarország gyógyszerkasszájának 1-10 éves teljes összegével.