Jó hír a betegeknek

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete üdvözölte, hogy a jövő évi költségvetés tervezetében emelkedett a gyógyszertámogatásra fordított forrás, megjegyezte azonban, hogy még mindig elmarad a V4-ek átlagától.

A szervezet közleményében azt írta, hogy a 2018-as költségvetési tervezetben növekszik a gyógyszerkassza (a patikai forgalomban kapható gyógyszerek ártámogatása) nagysága. A tervezet szerint a gyógyszerkassza előirányzata 337,4 milliárd forint, ami 18 milliárd forinttal magasabb a tavaly tervnél. Ebből 72,4 milliárd forintot a gyógyszergyártók fizetnek majd a tervek szerint, jelentős részt vállalva a gyógyszerellátás finanszírozásából.

Az innovatív onkológiai gyógyszerek befogadási ideje az ártámogatásba Magyarországon rendkívül hosszú. Ezt még a közbeszerzések bürokratikus eljárása is tetézi, ami további hosszú hónapokig tart. Hogy miért probléma ez, arról bővebben az alábbi cikkünkben írtunk!

Felhívták továbbá a figyelmet arra, hogy a gyógyszerfinanszírozás összetettsége miatt ez a kassza nem azonos a teljes gyógyszerköltéssel, a tárgyalt költségvetési sor nem tartalmazza például a kórházi készítmények támogatását és az úgynevezett tételes finanszírozású gyógyszerekre költött összeget sem, amelynek növelése szintén szükséges ahhoz, hogy a legmodernebb terápiák eljussanak a betegekhez.  Hozzátették: a hazai gyógyszerkassza-növekmény így is elmarad a V4-országok nettó - gyártói befizetésekkel korrigált - gyógyszerköltésének átlagától.

Emelkedett a gyógyszertámogatásra fordított forrás
Emelkedett a gyógyszertámogatásra fordított forrás

A régió legmagasabb adóterhei

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy a gyógyszergyártók adóterhei Magyarországon a legmagasabbak a régióban. Különböző adók formájában a gyártók fizetik évente a gyógyszerkassza megközelítőleg 20 százalékát, és minden évben nő a gyógyszeripari hozzájárulás összege, ahogy a teljes forgalom és a támogatási kiadások is növekednek. Közölték, hogy júniustól várhatóan hat új készítmény kaphat ártámogatást Magyarországon, de további ötven innovatív, a legújabb gyógyítási módszereket megvalósító készítmény még befogadásra vár számos terápiás területen.


Év magánrendelője 2017

Keressük az Év magánrendelőjét!

Ossza megmásokkal is személyes tapasztalait!

Szavazatával wellness hétvégét nyerhet!

Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Utazás és sport inkontinenciával?Utazás

Utazás és sport inkontinenciával?Döntsük le a tabut és beszéljünk a megoldási lehetőségekről!

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreHétköznapi tevékenység közben is végezhető

Zöldséges sült csirkeRecept

Zöldséges sült csirkeRostdús fogás az egész családnak

Fényvédelem: milyen krémet keressünk?Fényvédelem

Fényvédelem: milyen krémet keressünk?Elmondjuk miért fontos és milyen krémeket érdemes választani

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

Tippek

Mindig tájékoztassa orvosát, gyógyszerészét a gyógyszerszedéssel kapcsolatos allergiákról, mellékhatásokról!