Felgyorsulunk a technótól

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Egy friss kutatás szerint az emberek lépteinek ritmusát és tempóját befolyásolja a zene, amit éppen hallgatnak. A vizsgálat azt is kimutatta, hogy a techno a legtöbb embert feldühíti, és hatására gyorsabban kezdenek haladni.

Amint arról a kutatást vezető Marc Leman, a belgiumi Gent Egyetem professzora beszámolt, munkatársaival arra voltak kíváncsiak, miként hangolnak össze az emberek egy külső ingert - nevezetesen a zenét - a mozgásukkal. A kutatás során Leman 18 huszonkét és ötvenegy év közötti felnőttet kért meg, hogy sétáljanak körbe egy ösvényen, miközben 52 különféle stílusú zenét hallgattak. A zenék két 16 perces blokkra voltak osztva, mindkettőben 29-29 szám csendült fel, és valamennyi dalnak egyforma tempója - 130 ütem per perc - volt.
Amikor a zene leállt, az alanyok kaptak egy ötperces szünetet, majd a következő szám indulásakor folytatták a sétát. Eközben a szakemberek a kísérletben résztvevőkre erősített szenzorok segítségével mérték az illetők sebességét és a sétájuk ütemét, később pedig valamennyiüket megkérték, hogy a hallott zenéket megadott szavak segítségével - például jó-rossz, kellemes-agresszív, lassú-gyors - jellemezzék.

Az esetek többségében - 88,7 százalékban - az alanyok a lépésüket a zene üteméhez igazították, vagyis általában perecenként 130-at léptek, emellett járásukat a zene stílusa is befolyásolta. Amikor például olyan zenét hallgattak, amit később kellemetlennek, agresszívnak, hangosnak vagy éppen gyorsnak írtak le, akkor a járásuk is felgyorsult, amikor viszont kellemes, lassú zenét hallgattak, akkor ők maguk is lassabban kezdtek lépkedni. Meglepő módon a negatív érzeteket a többség nem a death metálhoz vagy a punk rockhoz kapcsolta, sokkal inkább a 80-as években virágzó elektropophoz.Amint azt Leman kifejtette, az erős ritmus gyorsabb járást idézett elő, és a kemény, lüktető zene sokszor negatív érzéseket ébresztett az alanyokban, miközben a gyengéd ritmus, a kellemesen áradó dallamok lassításra és nagyobb, szökellőbb lépésekre ösztönözték őket. A zene tehát egyértelműen hatással van a mozdulatainkra, persze mindez tudat alatt történik, anélkül, hogy mi magunk ebből bármit észrevennénk.

Leman úgy véli, a felfedezéseket a mindennapi életben is hasznosíthatni lehetne, hiszen a megfelelő zene kiválasztásával munka közben motiválni lehetne a dolgozókat, a kevésbé kedvelt elektropoppal pedig akár azt is el lehetne érni, hogy gyorsabban végezzenek a feladatukkal.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32453

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+18, +26 °C
Minimum:
+14, +20 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Tiszántúlon a vékonyabb felhőzet mellett némi napsütésre is számíthatunk, másutt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag