A nyakfájás leggyakoribb okai

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

fájdalom, húzódás, nyakfájás, krónikus fájdalom, nyakfájdalom

Manapság egyre több ember szenved nyakfájdalomtól. Ennek az egyik leggyakoribb oka, a rándulás vagy húzódás, ami többnyire valamilyen hirtelen mozdulat következménye.

Az ilyen jellegű nyakfájdalom kezelése ugyanolyan, mint a meghúzódott izmoké, a fájdalmat kiváltó tevékenységet abba kell hagyni, a sérült területet lehetőség szerint pihentetni kell, esetleg jéggel borogatni vagy sportkrémmel bekenni. A rándulás néhány napon belül magától meggyógyul és legfeljebb némi fájdalomcsillapítóra lesz szükség az elviseléséhez. Ha napokon át makacsul tartja magát, vagy esetleg több mint egy hétig eltart, akkor viszont érdemes orvoshoz fordulni.
Az egyik lehetséges kiváltó ok hosszú ülés esetén a rosszul megválasztott testtartás. Az irodai munkának ezért gyakori velejárója a nyakfájás. Ha a testtartás komolyabban megterheli a nyakat, az akár izomgörcsöket is kiválthat. Klasszikus eset az, amikor népiesen szólva elalusszuk a nyakunkat. Szerencsére az ilyen esetek is könnyen rendbe jönnek, de némi fájdalomcsillapításra szükség lehet. Ha nem csak a nyak, de a vállak és a karok is fájnak, esetleg érzéketlenek, akkor a nyakfájdalom oka a gerincig nyúlik. Ilyen állapot az ideggyökbántalom, amit az orvosok könnyen felismernek és kezelnek.
A fentiek voltak az egyszerűbb esetek. Ha a fájdalom nagyon erős, hosszú napokig eltart és más tünetek is együtt járnak vele, akkor elképzelhető, hogy valami komolyabb baj áll a háttérben.

A nyakfájdalom utalhat szívproblémákra, akár szívrohamra is. Ha olyan tüneteket érzünk, mint a mellkasi fájdalom, vagy nyomás, a nehézlégzés, illetve a mellkas mellett a karok is fájnak, érdemes azonnal orvoshoz fordulni.
A nyakfájdalom utalhat szívproblémákra, akár szívrohamra is

A nyakfájdalom utalhat szívproblémákra, akár szívrohamra is

Oka lehet a nyakfájdalomnak a fertőzés is, ilyenkor természetesen szintén orvosi segítségére van szükség. Többek között nyakfájdalmat okozó megbetegedés a meningitisz is, amely olyan kísérő tünetekkel jár együtt, mint a láz, a rossz általános közérzet, fájdalom és fáradság. Előfordulhat, hogy a fertőzés valamilyen a nyakon, vagy annak közelében végzett műtét vagy sérülés útján jut a szervezetbe, ilyenkor is fontos azonnal orvoshoz fordulni.

Tízből négy tinédzser szenved nyak- és hátfájdalomtól, mert túl sok időt tölt a tévé vagy a számítógép képernyője, illetve a mobil eszközök kijelzője előtt. Részletek!

Egyértelmű oka lehet a nyakfájdalomnak a komoly sérülés, ami például autóbaleset, vagy esés következménye. Ha ilyesmi történik, fontos azonnal orvosi segítséget hívni különösen, ha a sérült nem mozdul. Még akkor is komoly lehet a nyaksérülés, ha a balesetet szenvedett nem mutatja határozott fájdalom tüneteit. A legfontosabb, hogy a beteget az lássa el, aki ért az elsősegélynyújtáshoz. A sérültet - ha csak lehetséges - a további károsodás elkerülése érdekében nem szabad mozdítani, amíg a szakértő segítség meg nem érkezik.
A karambolok során gyakori az úgynevezett nyaki-ostorcsapás sérülés, ami az ütközés okozta hirtelen mozdulat eredménye. Ilyenkor a nyakban lévő lágy szövetek sérülnek meg, és érintettek lehetnek a vállak és a karok is. A sérülés lehet egészen komoly is, ezért mindenképpen fontos, hogy szakember foglalkozzon vele.
Hatására csökkenhet a nyak forgásképessége, felléphet rosszullét, fáradás, szédülés és érzéketlenség is, nem is beszélve az izomgörcsökről. Sajnos nem ritka, hogy a nyaki-ostorcsapás sérülés hosszú ideig elhúzódik és megnehezíti a mindennapi teendők ellátását. Fájdalomcsillapítókkal, gyógytornával és orvosi segítséggel a tünetek enyhíthetőek.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag