A mozgás az agyunkat is edzi

A fizikai fittség jobb memóriával társul
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

memória, mozgás, sport, agyműködés, kognitív képességek

Aki fizikailag jó formában van, annak a gondolkodása és az emlékezete is tovább friss marad - állítja egy most megjelent kutatás.

A vizsgálat során a szakemberek a résztvevők fizikai fittségét vetették össze a kognitív képességeikkel és azt tapasztalták, hogy például azok a 80 évesek, akik kortársaikhoz képest életük egy bizonyos szakaszában kétszer olyan jó fizikai állapotban voltak, 25 százalékkal kevesebb hibát vétettek a memóriát és koncentrációt ellenőrző feladatok során. Amint azt a kutatást vezető Carrington Wendell kifejtette, abból, hogy az életünk egy bizonyos szakaszában milyen a szív- és érrendszerünk állapota, következtetni lehet arra, hogy később milyen jó lesz a memóriánk.

Noha a testmozgás és a kognitív hanyatlás közti összefüggésekre már sok korábbi vizsgálat felhívta a figyelmet, ezekben a fizikai fittséget többnyire az alanyok saját beszámolói alapján térképezték fel. A mostani vizsgálatban viszont 1400, tizenkilenc és kilencvennégy év közötti férfit és nőt kértek fel arra, hogy sétáljanak, kocogjanak vagy fussanak egy futógépen, amíg bírják szusszal. Egy gép eközben megmérte, ki mennyi oxigént lélegzett be, illetve mennyi széndioxidot lélegzett ki, mert ezáltal kimutathatóvá vált, hogy egy percnyi kemény testedzés során maximálisan mennyi oxigént használt el az illető tüdeje. Minél magasabb ez az érték, annál egészségesebbek vagyunk.

A futástól a memóriánk is jobb lesz

A futástól a memóriánk is jobb lesz


Amint arról a The Journals of Gerontology: Series A című lapban megjelent kutatás beszámolt, a futógépen való tesztelést követően valamennyi alanyt további hét éven át kísérték figyelemmel, ami alatt számos kognitív képességet mérő feladatot végeztettek el velük, és ebből szűrték le azt a megfigyelést a szakemberek, hogy minél fittebb volt valaki, később annál jobban teljesített a szellemi feladatok során. Deborah Barnes, a Kalifornia Egyetem pszichiátere, aki maga is tanulmányozta már a testmozgás és a kognitív képességek közötti összefüggéseket, a mostani vizsgálatban azonban nem vett részt, úgy véli, a legfontosabb kérdés most az, hogy a friss ismeretek fényében miként lehetne az embereket meggyőzni arról, hogy a testmozgás valóban milyen jó szolgálatot tesz a számukra.

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Balogh Eszter
táplálkozástudományi szakember
Kérdezek tőle

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag