A férfiakat veszélyezteti a hirtelen szívhalál

A nőknél sokkal ritkább
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

mozgás, sport, kardiológia, hirtelen szívhalál, belgyógyász, élsport

A legújabb vizsgálati eredmények szerint a sportolás közbeni hirtelen szívhalál sokkal gyakoribb jelenség férfiak, mint nők esetében.

A vizsgálatot végző francia tudósok szerint férfiak esetében a halálesetek sportonként is különböztek, míg nőknél minden esetben hasonlóan alakultak. "A sportolás közbeni hirtelen szívhalál a férfiakkal összehasonlítva jelentősen ritkábban fordul elő nőknél - nyilatkozta dr. Eloi Marijon, a Universite Paris Descartes munkatársa - Az, hogy ez a jelenség a sportolási szokások különbözőségéből, vagy pedig egészségügyi tényezőkből (szívritmuszavar, koronáriás szívbetegség) fakad-e, egyelőre nem világos."

Mivel a sportolás megkezdése előtt minden esetben kötelező lenne részt venni egy szűrővizsgálaton, a tudósok szerint hasznos lenne, ha mostantól különböző vizsgálati módszereket alkalmaznának férfiak és nők esetében. "A szűrés rendkívül összetett és nehéz folyamat még fiatal sportolók esetében is, nemhogy az átlag lakosság körében. Ezzel együtt úgy gondoljuk, hogy különböző módszerekkel kellene szűrnünk a betegségeket férfiaknál és nőknél"- mondta a francia egyetem munkatársa.

Hirtelen halál

Egy korábbi kutatás szerint kétszeresére növeli a hirtelen szívhalál esélyét egy géncsoport, amely azonban segítséget nyújthat a veszélyeztetettek korai szűrésében.

Dr. Gregg Fonarow, a Kalifornia Egyetem kardiológusa szerint a "sporthoz köthető hirtelen szívhalálos esetek gyakran kerülnek a figyelem középpontjába, ezért egyre nagyobb nyilvánosságot is kapnak. Emiatt szerencsére egyre többen érdeklődnek a szűrővizsgálatok iránt és egyre több helyre telepítenek mindenki számára elérhető defibrillátorokat."

Bár egyes országokban külön ebből a szempontból is végeznek szűréseket, ezek hatékonysága több szakértő szerint is megkérdőjelezhető. "A mostani kutatási eredmények reményeink szerint végre valóban segíthetnek a sportolás megkezdését megelőző szűrővizsgálatok hatékonyabbá tételében" - nyilatkozta dr. Fonarow.

A sportolás közbeni hirtelen szívhalál sokkal gyakoribb jelenség férfiak esetében


A vizsgálatok során Marijon és kollégái összesen 800, Franciaországban történt hirtelen halállal végződő kóresetet vizsgáltak meg a 2005 és 2010 közti időszakból. Az adatok szerint az esetek mindössze 5 százalékában voltak nők az áldozatok. Míg nők esetében a halál idején az átlagéletkor 44 év volt, addig férfiaknál 46. Férfiak esetében az életkor előrehaladtával egyre nőtt a hirtelen halál előfordulási esélye, nők esetében azonban nem sikerült ilyen tendenciát megfigyelni.

A kutatás részletes leírása a Journal of the American Medical Association című orvosi szaklap augusztus 14-i számában olvasható.

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Aranyosi Ervin
életviteli tanácsadó, nevetés terapeuta
Kérdezek tőle

Szakértőink által már megválaszolt kérdések:Kérdezzen Ön is!

30037

További életviteli tanácsadó magánrendelésekért kattintson!

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag