5 gyakorlat, amit mindenki rosszul csinál

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Vannak népszerű és igen hatékony gyakorlatok, melyeket mindenki jól ismer, akár rendszeresen sportol, akár csak hébe-hóba mozgatja meg a tagjait. Azonban éppen ezek a gyakorlatok lehetnek azok, amelyeket rosszul végzünk, ezzel pedig sokszorosára növeljük a sérülés esélyét.

A fekvőtámaszoknál hajlamosak vagyunk "leengedni" a hasunkat, illetve a test középső részét, nem tartjuk feszesen a törzs izomzatát, és ezzel nemcsak a kívánt hatást nem érjük el, de a derekat és a hátat is megterhelhetjük. A gyakorlat helyes végrehajtásához először alkarunkra támaszkodjunk, és csak utána nyomjuk ki magunkat úgy, hogy a karok 90 fokos szöget zárjanak be a talajjal.

A hátunk legyen egyenes, a hasat húzzuk be, a farokcsontot tartsuk magasan, ne engedjük "leesni" A csuklónk legyen közvetlenül a vállak alatt. Lassan közelítsük a testünket a talajhoz úgy, hogy a testünk egyenes helyzetét megőrizzük. A könyökünket is tartsuk a testünkhöz közel. A gyakorlatnak többféle módosítása is létezik, ha nem vagyunk még elég erősek a teljes fekvőtámaszhoz, akkor támaszkodjunk a térdünkre, vagy elvégezhetjük a gyakorlatot a falhoz támaszkodva is.

Ha szúr az oldalunk

Mindenki megtapasztalta már, hogy milyen, amikor futás közben szúr az oldalunk. Lehet, hogy egy futóverseny közepén, egy iskolai testnevelésórán vagy éppen akkor, amikor a busz után szaladt. Miért jelentkezik ez a fájdalom, és mit tehetünk ellene?

A guggolás nagyszerűen erősíti a comb és a fenék izmait, de nagyon megterhelheti a térdeket, illetve a derekat is. Ha nem megfelelően végezzük a gyakorlatot, vagyis túlságosan előrehajolunk, nem tartjuk feszesen a törzset, vagy nem süllyedünk elég mélyre, akkor nem is azokat az izmokat mozgatjuk meg, amelyeket erősíteni szeretnénk. A guggolás során a térdeink maradjanak mindig a boka és a lábfej felett, a vállak legyenek párhuzamosak a talajjal, a hátunkat tartsuk egyenesen, a hasat húzzuk be. A fenék és a comb izmainak segítségével egyenesedjünk ki újra, anélkül, hogy a lábunkat lemozdítanánk a kezdő pozícióból.

A megfelelően elvégzett fekvőtámasz jó alakformáló

A megfelelően elvégzett fekvőtámasz jó alakformáló

A bicepszeket a legjobban súlyzókkal erősíthetjük meg, ám ha nem megfelelően végezzük a gyakorlatot, akkor a bicepsz helyett az alkar izmait használjuk, emellett az izomerő helyet a lendület mozgathatja a súlyzókat. A kezdő pozícióban a súlyzókat és a tenyerünket tartsuk a test mellett, a tenyerünk nézzen kifelé. A súlyzót lassan emeljük fel, koncentráljunk a mozdulatra, és igyekezzünk megakadályozni, hogy a lendület mozgassa a súlyokat.

A kitörések is az alsó végtag izmait erősítik meg, de a nem megfelelő pozíció rendkívül megterhelheti a bokát és a térdeket. Emellett, ha túl nagyot vagy túl kicsit lépünk előre, akkor az egyensúlyunkat is könnyen elveszíthetjük. Lépjünk akkorát, hogy a combunk párhuzamos legyen a talajjal, és 90 fokos szöget zárjon be az lábszárral. A hátunk legyen egyenes, és ahogy lejjebb ereszkedünk, ne toljuk előre a csípőt. A vállunk maradjon egyenes, a talajjal párhuzamos, és lassan, a fenék és a combok izmait használva ereszkedjünk, illetve emelkedjünk.

A hasprést az egyik leghatékonyabb gyakorlatnak tartják a has formálásához, azonban nagyon sokan rosszul végzik azt, ezzel pedig megterhelik a nyakat és a gerincet, a hasizmokat pedig egyáltalán nem dolgoztatják meg. Ne "húzzuk" a fejet a gyakorlat végzése közben, ne mozgassunk magunk elé a könyököket és ne használjuk a láb, illetve a fenék izmait ahhoz, hogy fel tudjunk ülni. A gyakorlat helyes végrehajtásához kulcsoljuk össze a kezünket a tarkónkon, de a könyökünket tartsuk feszesen, ne mozgassuk (csak az egyensúlyozáshoz használjuk), és ne a fejünket, hanem az egész mellkasunkat emeljük el a földtől. A medencét igyekezzünk a talajon tartani.
Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Balogh Eszter
táplálkozástudományi szakember
Kérdezek tőle

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag