Kérdések és válaszok

37 éves vagyok, és már 5-6 éve nem sikerül teherbe esnem. Sok vizsgálaton vettem már részt férjemmel együtt ,melyen végül kiderült, hogy ellenanyagot termelek férjem spermájával szemben. 1 évvel ezelőtt részt vettem egy lombikprogramon, de a beültetést követően sajnos nem tapadt meg a megtermékenyített petesejt. Mit tanácsol,hogyan lépjek tovább?

Az immunológiai meddőségnek két formája van. Specifikus a meddőség, ha a férje spermájának valamelyik fehérjéje ellen termel ellenanyagot. A betegség gyógyíthatatlan. Az aspecifikus meddőségnél az ellenanyag a spermák ellen hordozott fertőzés ellen termelődik, ez a nyakcsatorna eredetű meddőségek leggyakoribb oka. Kiváltója tehát valamilyen férfi ivarszervi fertőzés, leggyakrabban idült prosztata-gyulladás. Ezt meg lehet gyógyítani kb. 2-6 hónap alatt. Teljesen természetes, hogy a fertőzött magzatokat a női szervezet nem fogadja be, tehát a megfelelő gyógyszeres kezelést semmilyen lombikkal vagy inszeminációval pótolni nem lehet.

Idén volt két vetélésem is. A második után kezdték meg a kivizsgálást. Sárgatest-elégtelenséget állapítottak meg, alacsony progeszteronszint volt a 21. napon. A doktornőm azt mondta, hogy a kezelést csak akkor kezdi meg, ha legközelebb teherbe esem, de akkor azonnal jelentkezzem nála, és hormonpótlást kapok. A teherbeesés előtt nem lehet ezt a problémát megszüntetni? Mi a szokásos eljárás?

A sárgatest-elégtelenség a szokványos vetélés leggyakoribb oka, ez kétségtelen. Viszont gyógyítani eredményesen csak a fogamzás előtt lehet. A babának már optimális hormonális körülmények között kell megfogannia, utána lehet szó a sárgatesthormon-kiegészítésről. Utólag ez viszont semmit sem ér. Az ön problémáját tehát kizárólag a fogamzás előtt lehet megoldani.

Férjemmel már több mint két éve szeretnénk babát. Ebben az évben sikerült négyszer teherbe esnem, és sajnos mindannyiszor a 33. napon lemosódott a magzat. A terhességi tesztek mindig nagyon halványak voltak. A vizsgálatok azt állapították meg, hogy minden rendben van, mind a férjem, mind az én értékeim jók. Mi lehet a baj?

Genetikai tanácsadó szakorvoshoz kell fordulnia: a szokványos vetélés a genetikai tanácsadás egyik legfontosabb indikációja. A tanácsadás célja kideríteni e vetélések okát, és azt meggyógyítani. A spontán vetélések sorozatának ezernyi okát 6 csoportba soroljuk: sárgatest elégtelenség, fertőzés, nőgyógyászati betegség, szülők által hordozott kiegyensúlyozott kromoszóma rendellenesség, immunológia összeférhetetlenség, valamint az anya álta hordozott X-kromoszómához kötött rendellenesség. Mindez ezernyi betegséget foglal magába. Hogy mit tehet? Forduljon genetikus-szülészhez!

Születési rendellenességgel születtem: egyszarvú a méhem, és a bal oldali petefészkem nem termel semmit. Most lombikkezelésre járunk a férjemmel. Mekkora az esélye, hogy megtapad a pici?

Fogamzásra az esélyei jók, hiszen petesejt nyerhető, reakcióképes méhnyálkahártya van. Ha alaposan megnézzük, ily módon önnél a lombikkezelés teljesen indokolatlan - már úgy értem, ha más indoka, pl. a férjénél spermaprobléma, nincs. A fogamzást ui. nem a beültetés dönti el, az spontán is bekövetkezhet, ha a peteérését jól beállítják. Más kérdés, hogy az átlagosnál nagyobb az esélye a spontán vetélésnek, méhnyak-elégtelenségnek és a koraszülésnek, ezért nagyon hozzáértő gondozást igényel. Ezen, és nem a lombikon múlik a terhesség sikere.

Akinek volt már abortusza, s nem szült, az lehet-e terhes?

Sajnos az abortusz gyakran meddővé teszi a nőket. Ha ráadásul 30 feletti, legjobb, ha azonnal orvoshoz megy.

Milyen gyógyszert javasolna, ha a páromnak alacsony a tesztoszteron szintje?

Az alacsony tesztoszteronszint egy laborlelet és nem betegség. Okozhatja pl. génhiba, kromoszóma rendellenesség, az agyalapi mirigy betegsége , a herék vérellátási zavara és a herék toxikus károsodása (pl. alkohol, citosztatikus gyógyszer, dohányzás, cukorbaj, stb.) . Előbb tehát az alapbetegséget kell megtalálni, azt meggyógyítani. Önmagában a tesztoszteron pótlásával csak a spermiumtermelődés csökkenése érhető el. Az alapbetegség kiderítésének első lépése az ondó mikroszkópos vizsgálata, mely speciálisan képzett szakorvost igényel.

Ha folliculus persistens gyanúja áll fenn nálam, akkor milyen orvoshoz forduljak?

Meddőségspecialista nőgyógyászhoz. A folliculus persistens már meddő állapot.

22 éves fiatal anyuka vagyok, van egy 6 éves kislányom, jelenlegi párommal pontosan 1 éve eredménytelenül próbálkozunk babával. A menstruációm az elmúlt 3 évben elmaradt vagy 2-3 havonta jött meg, az is pecsételő jellegű volt. Most nőgyógyászhoz járok, felírt egy gyógyszert, voltam ultrahangon, már 5 hónapja havonta többször is felkeresem az orvost, de eredmény semmi.

Egy év sikertelen próbálkozás után mindenképpen indokolt egy részletes kivizsgálás, mely magában foglalja az ön hormonális ciklusának ellenőrzését -vérvételek és ultrahang-, a hüvelyváladék bakteriológiai tenyésztését, a petevezetők átjárhatósági vizsgálatát, az ondóban levő spermiumok számának, mozgásának és alakjának ellenőrzését, valamint az ondó tenyésztését is. Az eredmények alapján még szükség lehet további vizsgálatok elvégzésére is, az ok vagy okok ezek után határozható(ak) meg, az esetleges kezelést is a vizsgálati eredmények birtokában lehet megkezdeni.

43 éves vagyok, volt négy sikertelen beültetésem. Nem tudni, mi okból nem ágyazódott be, pedig minden eredményem jó volt. A sejtek is - mind a 4 db - 8-9 sejtes osztódású volt.

Sajnos elképzelhető, hogy 43 éves életkorban a petesejtek már elkezdtek megöregedni, így lehet, hogy ez áll a háttérben. Mielőtt ezt kimondanánk, érdemes megnézni, hogy a méhüregben nincs- e valamilyen kóros eltérés, ami a beágyazódást akadályozhatná. Az erre alkalmas vizsgálat az ún. hiszteroszkópia (méhtükrözés).

A férjemmel 6 éve élünk együtt, gyermeket szeretnénk. Korábbi várandóságom a terhesség 11. hetében véget ért, a magzat elhalt. Érdemes bármilyen termékenységet fokozó szert (gyógynövényt, multivitamint) szednünk, vagy forduljunk meddőségi szakértőhöz?

A hosszas sikertelenség és a spontán vetélés miatt én mindenképpen a részletes kivizsgálást javasolom, különösen azért, mert a háttérben olyan okok is lehetnek, melyek az ön egészségét a későbbiek során hátrányosan befolyásolhatják (pl. fokozott véralvadási hajlam, rejtett pajzsmirigy-rendellenességek, a szénhidrát-háztartás zavarai, stb.).

Cikkek