Ovuláció-indukció

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Magyarországon több mint százezer fiatal pár küzd a fogamzó-képesség zavarával és vár az átlagosnál hosszabb ideig, netán hiába a gyermekáldásra. Szerencsére az orvostudomány az esetek többségében tud segíteni rajtuk.

Nagy találkozás - akadályokkal

Ahhoz, hogy egy férfi és egy nő kapcsolatából gyermek szülessen, sok-sok feltételnek kell egyszerre teljesülnie: egy egészséges, érett petesejtnek és egy hímivarsejtnek kell találkoznia, majd a megtermékenyült petesejtnek meghatározott idő alatt el kell jutnia és be kell ágyazódnia a méh (arra hormonális hatásra fogadókésszé vált) nyálkahártyájába.

A leendő magzat sorsát meghatározó találkozás útjában számtalan akadály van. Még ha a pár mindkét tagjának hormonális működése kiegyensúlyozott, ha tökéletesen egészséges ivarszervekkel rendelkeznek, és a női ciklus legmegfelelőbb időpontjában élnek házaséletet, akkor is havonta mindössze 10-20 százalék esélye van annak, hogy együttlétükből gyermek fogan. Ezért a fogamzó-képesség zavara a hazai orvosi gyakorlat szerint csak azután merül fel, ha a pár fogamzásgátlás nélkül, rendszeresen él házaséletet, de egy-két év után sem következik be a terhesség.

Rajtuk az ún. asszisztált reprodukciós eljárások tudnak segíteni: a terméketlenség miatt szakorvosokhoz forduló párok 90 százalékánál sikerül a reprodukciós képesség helyreállítása gyógyszeres kezeléssel, sebészi úton vagy az asszisztált reprodukciós, közismert nevükön a "lombikbébi" eljárásokkal.

Teljes körű kivizsgálások

Ha felmerül a meddőség lehetősége, illetve - pontosabb kifejezéssel élve - a reprodukciós képesség zavara, párhuzamos kivizsgálások kezdődnek a pár férfi és női tagjánál. A nő ivarszerveinek fizikális vizsgálata, széleskörű laboratóriumi vizsgálatok, képalkotó diagnosztikai eljárások, szükség esetén sebészi eljárások (például laparoszkópia) segítségével állapítják meg, nála van-e a gondok eredete. (A gyermektelenség természetesen a pár közös problémája, de ezen belül is nagyjából fele-fele arányban van a nő illetve a férfi oldalán a termékenység akadálya.)

A férfiaknál az egyik legfontosabb vizsgálat a sperma minőségi és mennyiségi vizsgálata, ami arra irányul, mennyi egészséges, termékenyítésre képes hímivarsejtet tartalmaz a férfi ondója.

Ha a vizsgálatok során bármilyen nőgyógyászati vagy andrológiai elváltozást találnak, annak a konkrét betegségnek a kezelése lesz az első számú feladat. Számos esetben ennek a rendellenességnek (például fertőzésnek, miómának, anyagcsere- vagy pajzsmirigy működési zavarnak) az elhárításával megoldható a fogamzó-képesség átmeneti zavara is.

Ideális időpont

Ha alapbetegségre utaló vagy ivarszervi eltérést nem találnak, a női ciklus folyamatának követésére, monitorozására kerül sor. Meghatározzák a tüszőérés, tüszőrepedés pontos idejét, hogy a szexuális aktusra a fogamzásra legalkalmasabb időpontban kerülhessen sor. Átlagos, szabályos, 28 napos ciklus esetén az ovulációra (vagyis a tüszőrepedésre, amelynek során az érett pete a méhkürtbe, petevezetékbe jut) a 14. napon kerül sor. Rövidebb vagy hosszabb ciklus esetén ez az időpont is változik, nagyjából a félidőre tehető.

Régebben az ébredési hőmérséklet mérésével igyekeztek megállapítani az ideális időpontot, de ez (bár a ciklus során zajló hormonális folyamatok hatással vannak a testhőmérsékletre) nem tekinthető a legbiztosabb módszernek. Ennél pontosabbnak tartják a szakemberek a vizelettesztet, amely kimutatja azt az időpontot (az ovuláció idejét), amikor a legmagasabb a szervezetben az LH hormon szintje. Ha ezt a módszert alkalmazzák, a teszt színének megváltozása utáni napon ajánlják az együttlétet, ez a fogantatásra legalkalmasabb időpont.

Gyógyszeres segítség

Ha a nő ciklusa szabálytalan, tehát nem minden alkalommal érik meg petesejt, vagy a tüszőrepedés nem következik be, mód van a rendellenesség gyógyszeres befolyásolására, a peteérés serkentésére. Ovuláció-indukcióra klomifen-citrátot és gonadotropin készítményeket alkalmaznak. Ez utóbbiak tüszőstimuláló hormont, vagyis FSH-t tartalmaznak. A klomifen készítmények tabletta formájában állnak rendelkezésre, a gonadotropin viszont injekciós gyógyszerformában.

A tapasztalatok szerint klomifennel ösztökélve a peteérést, öt nőből négy esetében bekövetkezik az ovuláció, a terhesség pedig 30 százalékuknál jön létre. Ha a tablettás kezelés nem hoz eredményt, gonadotropinnal való stimulálásra kerülhet sor. Mindeközben ultrahanggal gondosan monitorozzák a petefészkek működését, mivel előfordulhat, hogy a petefészkek túl érzékenyen reagálnak a kezelésre, és a vártnál több tüsző keletkezik.

Az ovulációt indukáló szerek mintegy a négyszeresére emelik a többes terhesség kockázatát, és fennáll egy ritka, de veszélyes szövődmény, az ovariális hiperstimulációs szindróma (OHSS) rizikója is. OHSS jele a túl sok tüsző érése, a haspuffadás, a hányinger jelentkezése. Az ovuláció-indukciós szerek, vagyis a gyógyszeresen ösztökélt tüszőrepedés ugyanakkor a születési rendellenességek előfordulásának gyakoriságát nem emeli.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32441

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +36 °C
Minimum:
+16, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a Tiszántúlon döntően fátyolfelhők borítják majd az eget, máshol többnyire gyengén felhős időre és szikrázó napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag