Félrevezető a szűzhártya-helyreállítás?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A University College London (UCL) Nőgyógyászati Intézetének tudósai szerint a vaginális szépészeti beavatkozásokról az interneten elérhető információk a legjobb esetben is hiányosak és sokszor pontatlanok, ami akár veszélyes is lehet a nőkre nézve.

A kutatási eredményekkel a tudósok arra szeretnék ösztönözni az egészségügyi hatóságokat, hogy minél előbb dolgozzanak ki irányelveket ezekre a műtétekre vonatkozóan, hogy a nők az információk birtokában felelős döntést tudjanak hozni.
A vaginális plasztikai műtétek egyre népszerűbbek a nők körében, akik ezekkel a beavatkozásokkal kedvükre alakíthatják nemi szervüket. Jelenleg a vagina-fiatalító és G-pont növelő műtétek, valamint a kisajakplasztika a legnépszerűbb beavatkozások.

A mostani kutatás során a tudósok interneten kerestek rá olyan brit és amerikai privát klinikák címeire, amelyek intim plasztikai beavatkozásokat kínáltak nőknek. Az eredmények szerint az öt brit és öt amerikai klinika mindegyikénél komoly hiányosságok mutatkoztak a tájékoztatás terén, elsősorban a műtétek részletes és pontos leírását, valamint a kockázatok említését hiányolták a tudósok.

A weboldalak által nyújtott információkat 16 szempont szerint osztályozták a tudósok, amelyek közül a "műtéti leírások pontossága", a "sikeres műtétek aránya", valamint a "potenciális veszélyek" voltak a legfontosabbak. A tudósok megvizsgálták továbbá a weboldalakon használt nyelvezetet is, például az olyan kifejezéseket, mint a "labiális hipertrófia", ami egy olyan beavatkozásra utal, amivel betegségeket szoktak gyógyítani.
A klinikák összesen 72 beavatkozást írtak le, de egységes terminológia hiányában lehetetlenség volt meghatározni, mely elnevezések jelölnek azonos beavatkozásokat. A weboldalakon szinte mindenhol problémaként említették a nagyobb méretű kisajkakat, sőt egyes klinikák "vaginafiatalító" műtétként reklámozták a labioplasztikát, ami megfogalmazásuk szerint "legalább olyan fontos, mint a ráncfelvarrás". A műtéti leírás szerint a kisajakplasztika után a kisajkak "karcsúbbak" és "vonzóbbak" lesznek. Három weboldalon még azt is megemlítették, hogy a kisajakplasztika javítja a személyes higiéniát és csökkenti a fertőzések kialakulásának esélyét, ami teljességgel abszurd. A weboldalak nagy része a szexuális élet felpezsdülésével reklámozta ezeket a beavatkozásokat.Egyes oldalakon szűzhártya-helyreállító műtétet is kínáltak, ami az ajánlások szerint "növeli az önbizalmat" és biztosítja, hogy a nászéjszakán a nő "emelt fejjel állhasson férje elé".

Mindössze két weboldalon esett szó a sikeres beavatkozások számáról és bár tíz klinika említette, hogy előfordulhatnak komplikációk a műtét során, négy ezek közül egyáltalán nem közölt további információkat az esetleges veszélyekről, a másik hat weboldalon pedig elhanyagolhatónak írták le az esetleges komplikációk esélyeit.

Egyik weboldalon sem voltak korhatárhoz kötve a beavatkozások, ami különösen annak fényében meglepő, hogy a nemi szervek anatómiai felépítése egy életen át változik. "Ezek a klinikák kihasználják a nők alapvető félelmeit, amelyeket sokkal hatékonyabban lehetne kezelni pszichológiai tanácsadással és bőrápoló krémekkel" - írják a tudósok.

"Egyértelmű, hogy hatalmas hiányosságok vannak a tájékoztatás terén, különösen a műtéti leírások minőségét és pontosságát illetően. Így egyetlen nő sem hozhat felelős döntést a saját testéről. Ideje lenne, hogy pontos irányelveket dolgozzunk ki a tájékoztatást illetően" - nyilatkozta dr. Sarah Creighton, az UCL Nőgyógyászati Intézetének munkatársa.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +35 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt észak felől átmenetileg csökken a felhőzet, többfelé kiderül az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag