Meghökkentő praktikák: véd-e a terhességtől a hagymalé?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Elefántürülék, krokodiltrágya, összetört hódhere: nem valamiféle okkult recept összetevői a felsoroltak. Eleink ezekkel a nem éppen gusztusos dolgokkal próbáltak védekezni a nem kívánt terhességek ellen.

"Onan valahányszor együtt volt bátyja feleségével, magját a földre ontotta, nehogy utódot támasszon bátyjának." A Teremtés könyvében olvashatjuk ezt az idézetet, amiből kiderül, már az Ószövetség is megemlékezik a fogamzásgátlás egyik ma is alkalmazott módszeréről, a megszakított közösülésről.

Ókori furcsaságok

A nem kívánt terhesség elleni védekezésre évezredek óta próbál az emberiség hatásos módszereket találni. Mai szemmel nézve meghökkentő és furcsa technikákkal igyekeztek meggátolni a fogamzást. Az ókori egyiptomiak például mézes krokodiltrágyát használtak spermaölőként: úgy gondolták, ha a nő hüvelyébe kerül a hüllő ürülékéből készült labdácska, az jó eséllyel megakadályozza a spermiumok célba érését. A rómaiak ezt elefántürülékből gyúrt pesszáriummal igyekeztek megoldani, míg Kínában a nők köldökére helyezett forró vasgolyó volt hivatva gátolni a fogamzást. A görögök már a magzatelhajtást is ismerték: a vadmurok főzetét használták erre, aminek valóban lehet hatása, mivel még ma is alkalmazzák Indiában.Abrakadabra

Mivel a gyermekáldás az égiek akarata, hozzájuk kell fohászkodni, ha el akarjuk kerülni a teherbeesést - e gondolat jegyében születhettek azok a ráolvasások, s készülhettek a ma már mosolygásra késztető amulettek, melyekkel őseink védekezni próbáltak. Hatásos eszköznek vélték, ha a nők macska- vagy menyétheréből készült zacskót hordtak a nyakukban, de az öszvérek - e négylábú képtelen a szaporodásra - fülzsírja is igen kelendő volt.

Ecetsav, kóla, csirkecsont

A középkorban már nem állatürülékkel igyekeztek meggátolni a fogamzást: az ecetsavval vagy más anyagokkal történő hüvelyöblítést alkalmazták. Ám nem egyszer előfordult, hogy a fogamzásgátlásra használt különféle vegyületek olykor halálos mérgezést is okoztak. A hatásosnak vélt levek a 20. században is felbukkantak: az 1960-as években városi legendaként terjedt el az Egyesült Államokban, hogy a kólás öblítés spermát öl. De nem csupán hüvelyöblítésre, hanem ivásra is furcsa főzeteket próbáltak ki: ilyen volt az alkohollal felöntött, összetört hódhere - ez Kanada asszonyainak és lányainak módszere volt a 17. században-, míg a francia madame-ok ez idő tájt hagymalével igyekezetek megelőzni a gyermekáldást.

A méhen belüli fogamzásgátló eszközök - a mai spirál elődei - legkezdetlegesebb formái a csirke villa alakú mellcsontjából készültek. Később aztán fémből - előfordult az is, hogy aranyból - formázták ezeket az eszközöket. Az első igazán "emberbarát"spirálok 1950-es években készültek, műanyagból. Néhány évtizeddel később azzal próbálták fogamzásgátló hatásukat növelni, hogy rézzel, ezüsttel, majd sárgatest hormonnal kombinálták.

Fedett férfiasság

A híres itáliai anatómus Fallopius jött rá i.sz. 1564-ben, hogy ha a hímvesszőt lefedik, meggátolhatják a terhességet, így a férfiakat is bevonta némileg a védekezés felelősségébe. Állati bélből készültek az első, hatékonynak mondható kondomok: ezeket még a nagy hódító, Casanova is alkalmazta. Ekkor még minden használat után ki kellett mosni az eszközt - szó sem volt még egyszer használatos kondomról. Az első gumióvszerre egészen 1855-ig kellett várni. Ez inkább egy kerékpár gumibelsejére hasonlított, mint egy mai óvszerre, de mindenképpen fontos mérföldkő volt: George Bernard Shaw például a 19. század legnagyobb találmányának tartotta.

Kényelmes hormonok

A terhesség alatt nem történik peteérés: a 19. században Ludwig Haberlandt, az Innsbrucki Egyetem professzora tette e felfedezést. Arra a megállapításra jutott, hogy a fogamzásgátlás érdekében ezt az állapotot a nem terhes nők számára is elérhetővé kell tenni: a doktor megoldásként a petefészek-kivonat bevitelét javasolta. Az 1920-as évek végén aztán felfedezték az ösztrogéneket, a sárgatesthormont, kicsivel később a progeszteront. E hormonok mesterséges előállítására tett kísérletek végén -1959-ben - megszületett az első kombinált fogamzásgátló tabletta, s a nők végre kezükbe vehették szexuális életük irányítását.

Napjainkban már sokféle, alacsony hormontartalmú tabletta közül válogathatunk: ezek kellemetlen mellékhatásai már elenyészőek. A "tablettás módszer" a legelterjedtebb és a legkedveltebb fogamzásgátló eszköz, bár vannak kevesebb odafigyelést, de a pirulákhoz hasonló biztonságot adó eszközök: ilyen például a 2001-ben megjelent hüvelygyűrű. A 2004-től már Magyarországon is elérhető eszközt csupán havonta egyszer kell cserélni, használata egyszerű, eredményessége közel 100 százalékos. Hasonlóan nagy biztonságot nyújt a spirál is - hormonmentes és hormontartalmú változata is elérhető -, de ennek felhelyezése már orvosi feladat.

A ma használatos eszközökről részletesen a www.hpvdoktor.hu oldalon lehet olvasni.

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért, ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával! Mindig egyeztessen orvosával, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósít.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+24, +36 °C
Minimum:
+18, +24 °C

Hazánkban szombaton délelőtt északnyugat felől elkezd növekedni, vastagodni a felhőzet, de a keleti országrészben még gyengén felhős, derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag