A neked való fogamzásgátló

Hogy válassz tablettát?
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Huták Judit

  HáziPatika.com

hasmenés, fogamzásgátlás, fogamzásgátló tabletta, menstruáció

A fogamzásgátló tabletta az egyik legbiztosabb módszer arra, hogy elkerüld a nem kívánt terhességet. Szerencsére, ma már kíméletes, modern készítmények állnak a rendelkezésedre - a nőgyógyászod segít kiválasztani a neked legmegfelelőbbet!

A fogamzásgátló tabletta egy olyan, napi szedésű gyógyszer, amely hormonokat tartalmaz és így segít megelőzni a nem kívánt terhességet. A kombinált tablettákban ösztrogén és progeszteron hormon van, ezek megakadályozzák az ovulációt, az érett petesejt kilökődését a petefészekből. Így, mivel nincs érett petesejt, a fogamzás sem következhet be.

Emellett a tabletták a méh és a méhnyak nyálkahártyájára is hatással lehetnek: a méhnyak-nyák sűrűbbé válik, így nehezebbé válik a spermiumok méhbe jutása és a petesejt megtermékenyülése. A kombinált tabletta mellett létezik ún. minitabletta is, ez csak egyféle hormont, progeszteront tartalmaz.

Azt azonban tartsd mindig észben, hogy a fogamzásgátló nem véd meg a szexuális úton terjedő betegségektől!

Kíméletes és biztonságos

A tabletta az egyik legbiztonságosabb fogamzásgátló módszer. Pearl-indexe (azaz, hogy szedése mellett 100 nő esetén 1 év alatt hány terhesség jön létre) mindössze 0,1-0,5 százalék. Emellett kíméletes is, hiszen nem tartalmaz nagy mennyiségű hormont, így fiatal lányok is szedhetik.

Ha úgy döntesz, hogy fogamzásgátló tablettát szeretnél szedni, a nőgyógyászoddal kell ezt megbeszélned. Ő alapos vizsgálat és beszélgetés után mérlegeli, hogy melyik tabletta lenne neked a legmegfelelőbb, és fel is írja a receptet. Ha olyan egészségügyi problémád (vagy hajlamod) van, amely kockázatossá teszi a tablettaszedést, fogadd el az orvosod ajánlását, és válassz más módszert!

Valószínűleg megfelelő utasításokkal is ellát, hogyan kell szedni a tablettát, milyen változásokra, tapasztalatokra kell számítanod - ezek mellett természetesen a betegtájékoztatót is érdemes alaposan áttanulmányozni.

Hogyan kell szedni a tablettát?

A tabletta szedésénél (bár a nőgyógyászod biztosan alaposan elmagyarázza, és a betegtájékoztatóban is le van írva) néhány dologra figyelned kell. A dobozban általában 21 vagy 28 tablettát találsz, ezeket meghatározott sorrendben, mindig azonos időben kell bevenni, három vagy négy héten keresztül.

Ha egy-két napot, vagy akár néhány órát kihagysz, az befolyásolhatja a tabletta hatékonyságát! Hasonlóképpen: a hasmenés, a hányás, illetve bizonyos gyógyszerek is hatással lehet a tabletta "védőerejére".

Kérdezz rá az orvosodnál, hogy ezekben az esetekben mi a teendő! A tabletta szedési szüneteiben (vagy a hatóanyagot nem tartalmazó tabletták szedése alatt) jelentkezik a vérzés, amelyet - mivel nem a szervezet által termelt hormonszintek megváltozása, hanem a bejuttatott hormonmennyiség csökkenése eredményezi - nem menstruációnak, hanem megvonásos vérzésnek neveznek.

Nyugi, nem veszélyes!

Talán hallottál néhány rémtörténetet a fogamzásgátló tablettával kapcsolatban, ám ezeknek a tévhiteknek a nagy része nem igaz. Természetesen, mint minden gyógyszernél, a fogamzásgátló tablettánál is előfordulhatnak mellékhatások, ám ezek nagyon, nagyon ritkák! Gondolj bele: a fogamzásgátló az egyik legtöbbet kutatott gyógyszer, melyet folyamatosan fejlesztenek, hogy minél kíméletesebb és biztonságosabb legyen; emellett ez az egyik legtöbbször felírt gyógyszer: nagyjából százmillió nő használja!

A tabletta a nők legnagyobb részénél nem okoz hízást, hajhullást, szőrösödést. Nem okoz meddőséget sem; a tabletta elhagyásával a fogamzóképesség többnyire azonnal visszaáll. Mellékhatásként előfordulhat ugyan fejfájás vagy enyhe hangulatingadozás, ám ezek gyakran elmúlnak az első egy-két hónap után. Sőt, a tablettának gyakran olyan pozitív "mellékhatásai" lehetnek, amelyek sokat javítanak az életeden.

Természetesen mindig gondosan figyelembe kell venni a tablettaszedés lehetséges ellenjavallatait és kockázatait is. Ezekről a tabletták dobozában található betegtájékoztatóból informálódhatsz.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag