A prosztata megfékezése - kevesebb lehet az éjszakai ébresztő

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Egy új kutatás szerint a prosztatába jutó vér áramlásának blokkolása ígéretes megoldást jelent a szerv jóindulatú megnagyobbodásának kezelésére.

A megnagyobbodott prosztatával és alsó húgyúti tünetekkel diagnosztizált férfiak, akik átestek az új véráramlást csökkentő kezelésen, arról számoltak be, hogy éjszaka nem kell annyiszor felkelniük a kényszerítő vizelési inger miatt, mint korábban.

A prosztata artéria embolizációról (PAE) szóló tanulmányt a minap mutatták be egy kanadai orvosi konferencián. Dr. Sandeep Bagla, a Vascular Institute of Virginia intervenciós radiológusa, a kutatás vezetője elmondta, hogy a vizelési kényszer miatti éjszakai felkelések jelentősen befolyásolják az életminőséget az elégtelen alvás miatt. "Sok embernek okoz kellemetlenséget a prosztata megnagyobbodása. De az eredményeink azt mutatják, hogy akik átestek a PAE kezelésen normális életet élhetnek" - fejtette ki Dr Bagla.

Az 50 év feletti férfiak több mint felénél jelentkezik a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás (BPH). A felesleges sejtnövekedés a mirigy megduzzadását okozza, amely nyomja a húgycsövet, amelyet körülvesz. Ez zavarja a vizelet áramlását. Nagyon súlyos esetekben, az érintettek egyáltalán nem képesek a hólyagjukat kiüríteni.

BPH nem életveszélyes, de kellemetlen és néha súlyos tünetek kísérik, mint a gyenge vizeletáramlás, a hólyag teljes kiürítésére való képtelenség, és a gyakori éjszakai vizelés. Ha nem kezelik, az akár húgykő kialakulásához, rossz veseműködéshez és fertőzéshez vezethet.

A prosztatamegnagyobbodás új kezelési módszere véget vethet az éjszakai felébredéseknek

A prosztatamegnagyobbodás új kezelési módszere véget vethet az éjszakai felébredéseknek

Mi az PAE?

A PAE (prosztata artéria embolizáció) a prosztatamegnagyobbodás egy viszonylag újfajta intervenciós radiológiai kezelése. Nem számít invazív eljárásnak, azaz nincs szükség hozzá sebészeti beavatkozásra, sőt rendszerint ambulánsan elvégezhető. Azaz emiatt legfeljebb egy napot esnek ki a páciensek a munkájukból, vagy a megszokott tevékenységükből.

A férfiak sokkal szemérmesebbek a nőknél, ha testi, egészségügyi problémákról van szó, pedig a gyógyuláshoz vezető út első lépése mindenképpen a baj felismerése lenne. Az sem valószínű, hogy férfiak baráti társaságában gyakran téma lenne egy-egy, az intim zónával, netán az ürítéssel összefüggő kellemetlenség, funkciózavar. Pedig a prosztataproblémákról jó volna többet beszélni. Részletek!

A kezelés magában foglalja a katéterezést a comb verőéren keresztül. Onnan irányítják az eszközt a prosztata artériába a megnövekedett mirigy mindkét oldalán. A katéter kis műanyag gyöngyöket továbbít az érbe, hogy blokkolja a vér áramlását, amivel elérik a prosztata méretének csökkenését.

A kezelésen átesett férfiak a beavatkozás előtt átlagosan 3,3-szor ébredtek fel éjszakánként vizelési inger miatt, de a kezelés után egy hónappal ez a szám 0,85-re csökkent. Azaz voltak köztük olyanok elég nagy arányban, akiknek egyszer sem kellett kimenni.

Dr. Bagla elmondta, sok PAE módszerrel kezelt beteg arról beszélt, hogy a gyakori ébredések és felkelés miatti alváshiány csökkenésével sok szempontból javult mindennapi életük, beleértve a munkateljesítményt.

Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy bár a tanulmány a PAE pozitív hatásairól számolt be, de az eljárás nem szünteti meg teljesen a prosztatamegnagyobbodás miatti és az alsó húgyúti tüneteket, ezért a betegeknél azt is el kell dönteni, hogy milyen egyéb kezelésre lehet szükségük.

Forrás: MNT
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag