Megelőzhető és gyógyítható a decubitus

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A dunaújvárosi kórház két éve alakult decubitus csoportjához a betegek jelentős része már felfekvéssel érkezik.
A decubitus minden korosztályt érinthet, a legveszélyeztetettebbek azonban az idős emberek és a tartósan mozgásképtelenek. Fiatalabbaknál általában bénulás esetén alakul ki. Idős korban már néhány napos mozgásképtelenség (lábtörés, műtétet követő fekvés) esetén is kialakulhat, de egy rossz keringésű betegnél akár két óra alatt megjelenhet.
A nyomási fekély megelőzésére, kezelésére, nyomon követésére és dokumentálására két éve decubitus teamet hozott létre a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházban az ápolási igazgatóhelyettes, Franyó Anna . A csoportot jelenleg Rádonyiné Ősi Márta , a sebészeti osztály megbízott főnővére vezeti, tagjai a sebészeti osztály kötözős nővérei, a belgyógyászati, az infectológiai főnővér, a kórház higiénés csoport tagjai, a vezető műtősnő. Ez évtől a dietetikusok is részt vesznek a team munkájában, mivel a fontos a betegek táplálkozási anamnézisének felvétele és megfelelő táplálása. A sebbel rendelkező betegeknek fehérjedúsan kell táplálkozniuk, mert ez nagy mértékben segíti a sebgyógyulást - tájékoztatta a Weborvost Franyó Anna.
A decubitus team felméri, ellátja és nyilvántartja a kórházban fekvő betegek körében előforduló felfekvéseket, a decubitus ambuláns rendelésen - amely az általános sebészeti osztály ambulanciáján található - pedig fogadják a kórházon kívülről érkező betegeket is kedden és csütörtökön 9 és 11 óra között.
A decubitus team kiemelt feladatai közé tartozik a megelőzés lehetőségeinek ismertetése, a magas rizikójú betegek kiszűrése a bővített Norton-skála alapján (például az inkotinenciát, a mozgáskorlátozottságot, a táplálkozási állapotot is figyelembe veszik), az aszepszis szabályainak megfelelő sebellátás, a modern kötszerek ismerete és alkalmazásuk elsajátítása. Ezen kívül az ellátás és megelőzés dokumentációjának folyamatos monitorozása - beleértve a lokalizációt, a stádium meghatározását, a seb felmérését és a kezelés gyakorlati kivitelezésének szempontjait.
Tavaly emelkedett az intézményben ellátott decubitusos esetek száma (473), a team segítségét több beteg ápolása során vették igénybe az osztályok, mint 2005-ben (375). A betegek hatvanöt százalékának felfekvése otthonában, illetve más intézményben alakult ki, tehát felvételekor már rendelkezett sebbel. A kórházban ápolt betegek kezelésében sokat segít a tavaly és idén vásárolt százötven darab antidecubitor matrac is.
A hagyományos kötszerekkel szemben modern kötszerek - géles anyagok, szivacsréteget, fájdalomcsillapítót tartalmazó lapok - állnak a betegek rendelkezésére, amelyek a sebész szakorvos javaslatára szerezhetők be, ezért ajánlatos felkeresniük a betegeknek a kórház ambuláns rendelését - hívja fel a figyelmet Rádonyiné, hozzátéve, hogy akár kedvezőbb feltételekkel is hozzájuthatnak a betegek a modern szerekhez.
A szakemberek a megelőzés fontosságára is felhívják a figyelmet: a dunaújvárosi kórházban minden osztályon felmérik a nyomási fekély rizikófaktorát a betegeknél a már említett bővített Norton-skála alapján azért, hogy ne alakuljon ki a decubitus. Ha viszont már megjelenik, akkor a szakmai protokollnak megfelelően a leghatásosabb kötszerekkel, krémekkel, oldatokkal kezelik a felfekvést. Álláspontjuk szerint a háziorvosoknak meghatározó szerepük van, hiszen az otthon fekvő beteg esetében a rizikó felmérésével a megelőzésben, illetve a kezelésben a családorvos tud elsőként segíteni.
A decubitus megelőzése és szakszerű kezelése céljából kreditpontszerző előadássorozatot szervezett a csoport a dunaújvárosi egészségügyben, köztük a kórházban, az otthonápolásban és szociális területen dolgozók számára. A kurzuson résztvevők a nyomási fekély megelőzésével, illetve kialakult decubitus kezelésével, valamint a lehetséges rizikófaktorok felmérésének legújabb módszereivel ismerkedhettek meg.
A kórház decubitus tevékenységét kiemelkedően jónak minősítette a kht. minőségirányítási rendszerének auditora.
2007-08-16 15:50
Forrás: Weborvos S. J.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +36 °C
Minimum:
+16, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a Tiszántúlon döntően fátyolfelhők borítják majd az eget, máshol többnyire gyengén felhős időre és szikrázó napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag