Légzéssel is csökkenthető a fájdalom!

Kövessen minket!

A Barrow Neurológiai Intézet és a phoenixi Szent József Kórház és Egészségügyi Központ kutatásai szerint a lassú, irányított légzés jelentősen csökkentheti a fájdalomérzetet.

A krónikus fájdalommal élő fibromyalgiás betegek a kísérletek során sokkal kevesebb fájdalmat éreztek, kivéve, ha épp szomorúnak, lehangoltnak vagy depressziósnak érezték magukat.

A Dr. Arthur Craig által vezetett kutatást a Barrow Intézet tudósai az Arizona Állami Egyetem Pszichológiai Tanszékével karöltve végezték. A kutatási eredményeket nemrég a PAIN című szaklapban közölték részletesen.

Az eredmények kiváló magyarázatot kínálnak a korábbi kutatásokra, amelyek kimutatták, hogy a Zen meditáció és a jógalégzés képes csökkenteni a depressziót. Ebből is látszik mennyire fontos a beteg pozitív vagy negatív hozzáállása a betegségéhez.

A mostani kutatásban két csoport 45 és 65 év közötti nő vett részt. Az egyik csoport a már korábban diagnosztizált fibromyalgiás betegekből állt, a másik pedig egészséges emberekből. A kísérletek során a résztvevőket mérsékelten fájdalmas hőhatásnak tették ki. A hőingereket normális légzésnél és 50 százalékkal lassított nyugodt légzésnél is megismételték. A résztvevőket pedig mindkét alkalommal megkérték, hogy írják le a fájdalom mértékét, és azt hogy hogyan hatott a kedélyállapotukra a kísérlet.

Az eredmények szerint az irányított légzés valóban csökkenti a fájdalomérzetet és a fájdalom által kiváltott érzelmi reakciók intenzitását, de a krónikus fájdalommal élőknél csak akkor, ha alapvetően pozitívan állnak a módszerhez.

"A fibromyalgiás betegeknél a krónikus fájdalom általában együtt jár a depresszióval, ezzel a módszerrel azonban mind a kettő csökkenthető, így általános állapotjavulás érhető el ezeknél a pácienseknél" - nyilatkozta Dr. Craig.

Gerinctorna

További cikkek
Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +14 °C
Minimum:
-2, +6 °C

Hazánkban szerdán délelőtt borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag