Gyógyszerárak mellékhatásai

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Jelentősen csökkent a lakosság gyógyszerfogyasztása a tavaly bevezetett új szabályok következtében. A szülők a korábbinál kevesebb antibiotikumot adnak a gyerekeknek. A nehezebben hozzáférhető, már csak receptre kapható Algopyrin népszerűsége viszont még mindig nagy.
Az egészségügyi reformcsomag egyik első eleme a gyógyszerpiac tavalyi "megrendszabályozása" volt. Az egészségbiztosító gyógyszerköltségeinek visszafogására hozott intézkedési csomag átalakította a támogatási rendszert, korlátozza az orvosok receptírási lehetőségeit, a gyártókat pedig folyamatos árleszorító versenyre kényszeríti. A kormány mérsékelte a támogatási kulcsokat is, így a vásárlóknak is többet kell fizetniük. A korábban ingyen kiváltható dobozokért 300 forintot kell fizetni. Az árverseny a krónikus betegségek terápiájában gyakran hozott a betegeknek jelentős árcsökkentést. Ám átlagosan 12 százalékkal fizetnek többet, akik nem voltak hajlandók gyógyszereik váltogatására, vagy csak alkalmilag szednek valamilyen szert.
Az új szabályok az egészségbiztosító számára látványos megtakarítást tettek lehetővé. Ám azt még nem tudni, hogy a betegek gyógyulási esélyeire hatással l lesznek-e a változások.
Az Rxpress PreSolver gyógyszerpiac-elemző Kft. szerint összességében tíz százalékkal kevesebb doboz gyógyszer fogyott a patikában 2007-ben. A krónikus betegségekre ható szerek közül jelentősen mérséklődött az allergia- (10 százalékkal) és az asztmaellenes (11 százalékkal) szerek forgalma. (Ezek támogatása is csökkent.) Harmadával kevesebb antibiotikumot váltottak ki a gyerekeknek. A gyógyszerforgalmi adatokból az is kitűnik, hogy egy százalékkal kevesebb fogyott az inzulinokból is, mint amennyi a betegszám alapján indokolt lenne. Dr. Gábor Tamás, a cég elemzője szerint ezek az információk sok mindent jelenthetnek, biztos következtetésre még nem adnak lehetőséget, de figyelmeztetőek, további elemzésre adhatnak okot. A számokból következhet az is, hogy a rászorulók nem jutottak hozzá a gyógyulásukhoz szükséges adaghoz. De az is, hogy a lakosság a gyógyszertörvény előtt jelentős tartalékokat halmozott fel, és ez a mennyiség sokáig kitartott. Az is lehet, hogy takarékosabban bánnak az emberek a pirulákkal, és a szokottnál kevesebb kerül a szemétbe.
A gyerekgyógyász Szánthó András örvendetesnek ítéli, hogy a kicsik kevesebb antibiotikumot szednek, de szerinte az orvosok még mindig ötször-hatszor többet rendelnek az ilyen szerekből a feltétlenül szükségesnél.
"Szortírozom a recepteket, de azt nem merném megvallani a háziorvosomnak, hogy valamelyiket nem váltottam be a patikában - mondja saját, gyógyszerpiaci változásokkal kapcsolatos értékelését egy Pest megyei településen élő 56 éves asszony. - Megnézem, miből van még tartalék a fiókban. Fájdalomcsillapítóból már nem tartok többfélét, a vérnyomáscsökkentőből azt a legolcsóbbat kérem az orvostól, amiben van a vízhajtó is. A nyugtatókat viszont, ha törik, ha szakad, kiváltom.
- Árérzékenyebbé tették a betegeket az új gyógyszerpiaci szabályok - állítja Salamon Teréz nyíregyházi háziorvos. Egyre gyakrabban mondják a páciensek, hogy ha már muszáj valamit szedni, legyen olcsó, az átlagosnál több napra elegendő.
A piacelemző cégek adatai szerint a krónikus, azaz a hosszan tartó betegségekben szenvedők cserélik olcsóbbra gyógyszereiket.
S bár az orvosok kevesebb receptet írnak, a betegek pedig már odafigyelnek arra is, hogy a gyógyszer ne kerüljön többe a feltétlenül szükségesnél, bizonyos megszokások maradtak. Ilyen például az Algopyrin-jelenség. A kormány tavaly februárban a gyártó kérésére vénykötelessé tette a legnépszerűbb fájdalomcsillapítót. Ezt megelőzően havonta 600 ezer dobozt vásároltak belőle, most ennek a mennyiségnek már csak a fele fogy - derül ki az Rxpress PreSolver Kft. lapunk számára készített gyógyszerpiaci elemzéséből. Gábor Tamás szerint ez még így is tetemes mennyiség, különösen, ha hozzávesszük, hogy a szigorítás előtti hónapokban szinte háborús készleteket halmoztak fel az emberek. Csak januárban másfél millió doboz fogyott a patikákban. Azaz még kitarthat a családoknál ez a tartalék.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+8, +15 °C

Hazánkban kedden délelőtt a Dunántúlon, illetve keleten több helyen megnövekszik a gomolyfelhőzet, máshol jellemzően derült idő várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag