A migréneseket megbélyegzik?

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

migrén, fejfájás, pszichológia

Azon egyének, akik krónikus, visszatérő fejfájástól szenvednek, gyakran érzik úgy, hogy közvetlen környezetük elutasítja, kineveti, kiközösíti őket - állítják a Thomas Jefferson Kórház (Philadelphia) kutatói.

A vizsgálat vezetője Dr. Jung E. Park szerint ez emberek szkeptikusan állnak hozzá a problémához, ugyanis mivel az nem látható, nehezen is érthető. Emiatt a munkatársak és a munkahelyi vezetők gyakran vélik úgy, hogy a probléma nem valódi, az áldozat csak több időt szeretne szabadságon lenni. Sok migrénes szerint a betegség rontja a családi, baráti kapcsolatokat, nehezíti a családi és társasági eseményeken való részvételt. Az Amerikai Fejfájás Társaság éves találkozóján (Los Angeles) bemutatott tanulmány ezeket a migrénesek felé irányuló negatív bélyegeket vizsgálta.

A munka során az Északnyugati Egyetem munkatársai által fejlesztett "Stigma Skála Krónikus Betegeknél" nevezetű eszközt használták fel. A stigmákat hasonlították össze krónikus migréneseknél, illetve epizódszerűen jelentkező fejfájásoknál, például szélütés, vagy epilepszia, Parkinson-kór, Alzheimer-kór, vagy idegrendszeri degenerációs folyamatok során. A skála méri azokat a faktorokat, az alany milyen gyakran érzi magát kritizálva, milyen gyakran értik félre, vagy közösítik ki állapota miatt.

A Jefferson Kórház 246 migrénes betegét hasonlították össze a fenti neurológiai betegségekben szenvedőkkel, az egyének felénél epizódszerűen, másik felüknél visszatérően jelentkezett a fejfájás. A krónikus migrénesek a skálán kifejezetten magasabb értékeket értek el. Ezek a stigmák a személyes életvitelt is ronthatják, például a fejfájás félreértése miatt fiatal párok válhatnak el egymástól, hiszen az állapot megnehezíti akár a szexuális életet, akár a gyermeknevelést is.

Dr. David Dodick, a társaság elnöke szerint a migréneseket gyakran sztereotipizálják: "neurotikus hölgyek, akik nem képesek kezelni a stresszt". Azonban az ösztrogénszint változásai valóban eredményezhet fejfájást, migrénesek között háromszor több nő van, mint férfi - a nők is inkább a reproduktív életkorban érintettek.

A fejfájást sokan nem tartják valódi biológiai rendellenességnek, pedig a migrénesek érzékenyen reagálnak a fény- és hangingerek változásaira, gyakran szenvednek hányingertől és hasmenéstől, és vérnyomásuk gyakran változik. Ezen rendellenességek akkor is fennállhatnak, ha fejfájás nem jelentkezik.

Animáció: HáziPatika.com

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag