A felnőtt korú népesség négy százaléka használ marihuánát világszerte

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Világszerte a felnőttek közel négy százaléka használ marihuánát annak ellenére, hogy a kábítószer jelentős egészségügyi aggályokat vet fel - áll a The Lancet folyóiratban közzétett jelentésben.

A jelentésben idézett, az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalától származó adatok 2006-ban körülbelül 166 millió 15-64 éves marihuána használóról számoltak be, ami a világ népességének ezen életkori csoportjának 3,9 százalékát jelenti.

A kábítószert leginkább a gazdag országokban élő fiatalok fogyasztják, főként az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Új-Zélandon és az európai országokban, de világszerte egyre nagyobb népszerűségre tesz szert. Használata emelkedő tendenciát mutat az alacsony és közepes jövedelmű országokban is.

Az ausztrál Wayne Hall és Louisa Degenhardt professzorok által készített tanulmány a marihuána fogyasztásával és hatásaival kapcsolatos, publikált kutatások áttekintése. A professzorok szerint a közegészségügyi problémának tekinthető marihuána fogyasztás "valószínűleg szerénynek mondható" az alkohol, a dohány és az illegális kábítószerekhez képest. Ennek ellenére felhívják a figyelmet, hogy a marihuána használatával káros egészségügyi hatások hosszú sora hozható összefüggésbe. Ezek közé tartozik a függés kockázata, az autóbalesetek veszélye, a megromlott légzés, a károsodott szív-érrendszeri egészség, a pszichotikus epizódok és a tanulási nehézségek azon tizenévesek körében, akik rendszeresen élnek a kábítószerrel.

A tanulmány szerint a marihuánát kipróbáló emberek körülbelül kilenc százaléka válik függővé. Ehhez képest a nikotinfüggőség kockázata 32 százalék, a heroiné 23 százalék, a kokainé 17 százalék, az alkoholé pedig 15 százalék.

"A marihuána-fogyasztás akut káros mellékhatásai közé tartozik a szorongás és a pánik a naiv (első alkalmas) használókban, és nagy valószínűséggel növekedhet a baleset kockázata is, amennyiben a sofőr a kábítószer hatása alatt vezet autót. Fogyasztása a terhesség alatt csökkentheti a születési testsúlyt, születési rendellenességeket azonban nem okoz. Az nem állapítható meg pontosan, hogy a marihuánát fogyasztó nők gyermekeiben kialakuló viselkedési zavarok a marihuána hatásának köszönhetők-e."

Azok is nagyot tévednek, akik szerint a marihuána biztonságosabb, mint a dohányzás. A marihuána füstje a dohányfüstben meglévő rákkeltő vegyületek nagy részét tartalmazza, némelyik ráadásul nagyobb koncentrációban fordul elő. A marihuána-fogyasztók körében gyakori a ziháló légzés, a köhögés és a hörghurut. Nem bizonyítható azonban megbízható módon az a gyanú, hogy a marihuána rákot okozna, mert a gyakori és hosszú távú marihuána-fogyasztók általában dohányosok is egyben.

Újabb aggodalmakat szül a marihuána erősebb formája, az úgynevezett "skunk" megjelenése is, amelyet olyan termesztett növényekből nyernek, melyek a drog hatóanyagának, a tetra-hidro-cannabinol (THC) nagyobb mennyiségét tartalmazzák. A jelek arra utalnak, hogy a lefoglalt marihuánaszállítmányok az elmúlt két évtizedben egyre nagyobb mennyiségű THC-t tartalmaznak.

"A magas THC-tartalom fokozza a szorongást, a depressziót és a pszichotikus tüneteket az első használókban, ugyanakkor növeli a függés és a pszichotikus tünetek kockázatát, amennyiben a rendszeres fogyasztók nem titrálják, azaz mérik ki adagjaikat."

Copyright AFP [2009] / Translation Medipress

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag